Uit Den Ouden Doosch: Madagascar (2005)

Nu Zootropolis en Kung Fu Panda 3 in de bioscopen draaien, begonnen wij eens met graaien in den ouden doosch naar andere films met geanimeerde dieren. We kwamen langs Ice Age, Ratatouille, Shrek, Bee Movie, Happy Feet en Baas In Eigen Bos, maar bleven uiteindelijk toch hangen bij Madagascar! Zonder dat we er iets aan kunnen doen, krijgen we gelijk i like to move it in ons hoofd.

In deze animatiefilm uit 2005 ontsnapt een onlogisch stel dieren gezamenlijk uit de dierentuin in New York. Alex de leeuw, Marty de zebra, Melman de giraffe en Gloria het nijlpaard ontsnappen met behulp van vier pinguins en komen terecht op het Afrikaanse eiland Madagascar, wat tot de nodige problemen leidt. De vier hoofdpersonages worden ingesproken door Ben Stiller, Chris Rock, Ross Geller en Jada Pinkett Smith. Ook is er een stemrolletje weggelegd voor Sacha Baron Cohen in de vorm van King Julien; met stip ons lievelingspersonage in deze film.

MadagascarWallpaper2800

De film is in de basis een kinderfilm. Dit betekent dat het verhaal niet ontzettend ingewikkeld is, dat er geen onverwachte plottwists in zetten, en dat de film weinig moraal of interessante verrassingen bevat. Dat is dus niet waar je deze film voor moet kijken. Maar een goede dosis vermaak biedt deze film je zeker wel. Het plot is voorspelbaar, maar vermakelijk en zit vol humor, goed getimede grappen en heerlijke personages.

En nou zijn de vier hoofdpersonages niet eens de leukste personages. Begrijp ons niet verkeerd, ook deze personages zijn leuk. Alex is een trots en verslaafd aan aandacht, Marty is eigenwijs, Melman is een hysterisch hypochonder en Gloria gedraagt zich als een sexy lady. Hierin nemen ze allemaal een vrij archetypische rol in. Vanaf het begin wordt duidelijk met wat voor een soort karakters de kijker te maken heeft.

All_hail_king_julien_

Hoogtepunten zijn echter te vinden in de bijrollen. De vier pinguins zijn fantastisch en er is ook een glansrol weggelegd voor de boze oma die met haar handtasje om zich heen mept. Op het eiland Madagaskar ontmoeten we chagrijnige Maurice, schattige Mort en de aller-, aller-, allerleukste King Julian. Hij is de hilarische koning van het eiland en weet keer op keer op de lachspieren van de kijker te werken. Julian geeft een bepaalde vibe aan de film en weet door zijn opmerkingen zichzelf steeds weer belachelijk te maken terwijl hij het idee heeft dat hij anderen belachelijk maakt.

Het is een kinderfilm, zoals gezegd, maar er zitten genoeg leuke grappen in voor volwassenen om ook van deze film te genieten. Waar kinderen vooral zullen genieten van het verhaal tussen de hoofdpersonages, zijn de bijrollen vooral grappig voor de volwassenen. Zij maken kleine geniepigere grapjes die wellicht voor kinderen nog niet te begrijpen zijn, maar voor volwassenen de film juist net dat extra randje geven waardoor deze film voor iedereen leuk is om naar te kijken.

king-julien

Een minpuntje aan deze film is de hoeveelheid vervolgen die erop gemaakt zijn. We weten niet zeker of dat helemaal eerlijk is, maar het is wel zo dat het principe eigenlijk een beetje uitgemolken wordt, wat de originele film minder leuk maakt. Intussen zijn er drie Madagascar films en is er ook nog een losse serie die draait om de vier pinguins. Zelfs als diehard fans van King Julian zijn we niet weg van de Netflix-serie rondom Julian. Als je even dit idee vergeet en gewoon het eerste deel kijkt, dan heb je hier echter helemaal geen last van.

Written by
Maren is een 23-jarige studente Mediawetenschappen. Zoals elke vrouw van deze leeftijd is ze vooral gek op romantische komedies in haar vrije tijd. Af en toe een intellectueel hoogstandje kan ze echter af heus ook wel waarderen en historische klassiekers behoren tot één van haar fascinaties. Met horrorfilms hoef je echter dan weer níet aan te komen zetten, want dan kan Maren haar nachtrust vaarwel zeggen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.