Uit den Ouden Doosch: Murder on the Orient Express (1974)

Het is december 1935 als Hercule Poirot op weg is naar Engeland aan boord van de beroemde Orient Express. Wanneer een rijke financier genaamd Ratchett dood wordt aangetroffen, vermoord door meerdere messteken, verdenkt Poirot al zijn medereizigers en besluit ze allemaal te ondervragen met maar één doel: het ontmaskeren van de moordenaar. Al snel blijkt dat Ratchett twaalf keer is gestoken, waarvan tenminste drie dodelijk konden zijn. Het horloge van het slachtoffer staat stil op de ingeschatte tijd van overlijden. Het ondervragen van alle passagiers levert een prachtig speurverhaal op.

De versie uit 1974 van Murder on the Orient Express werd geregisseerd door Sidney Lumet en geproduceerd door John Brabourne en Richard B. Goodwin. De film is gebaseerd op de roman uit 1934 van Agatha Christie. Het verhaal gaat over de Belgische detective Hercule Poirot die in deze film wordt gespeeld door Albert Finney. Het is sowieso niet de enige grote naam die mee doet aan Murder on the Orient Express. Met namen als Lauren Bacall, Ingrid Bergman, Sean Connery, John Gielgud, Vanessa Redgrave, Michael York en Jaqueline Bisset kon de film rekenen op een ware sterrencast. Ingrid Bergman won daarbij een Oscar voor haar rol als Miss Ohlsson.

Het verhaal van Agatha Christie speelt tot de verbeelding en het was dan ook niet verwonderlijk dat er meerdere pogingen werden gedaan om het te verfilmen. In 2001 werd het wederom geprobeerd met Alfred Molina in de hoofdrol. Deze versie deed het beduidend minder dan de film waar wij het nu over hebben. Daarnaast werden er nog meerdere afleveringen van series gebaseerd op dit verhaal en nu in 2017, hebben we weer een nieuwe film gekregen met onder andere niemand minder dan Johnny Depp als Ratchett. De recensie daarvan lees je hier.

Het volledige budget van de versie uit 1974 werd verzorgd door EMI en bedroeg 554.000 pond. Het was overigens niet de eerste poging om het verhaal te verfilmen. In de jaren 60 zijn er meerdere pogingen gedaan waar Agatha Christie bepaald niet gelukkig mee was. Als gevolg daarvan zat ze er niet meer zo op te wachten om de rechten nog eens te verkopen. Er was dan ook behoorlijk wat overredingskracht voor nodig om dit voor elkaar te krijgen. Zelfs Lord Mountbatten of Burma werd erbij gehaald om het te regelen. Uiteindelijk was ze redelijk tevreden over de verfilming van Lumet, op één punt na. Volgens haar boeken had Poirot namelijk de beste snor van Engeland, maar dat vond ze tegenvallen in de film. Tja, je kunt maar ergens over vallen toch?

Op 24 November 1974 kwam de film voor het eerst uit in Engeland. De film was een succes, want met een beperkt budget leverde de film in Noord-Amerika al 36 miljoen dollar op. Ook de recensies waren behoorlijk positief door zijn positieve gevoel, stijl en heerlijke ode aan films uit een eerdere periode. Naast de Oscar voor Ingrid Berman werd de film nog eens voor vijf andere categorieën genomineerd, namelijk beste acteur, beste aangepaste scenario, beste cinematografie, beste kostuum ontwerp en beste muziek.

Murder on the Orient Express was een hele goede verfilming van het verhaal van Agatha Christie, voor de mensen die deze film te oud vinden en liever naar een modernere film gaan is er nu natuurlijk de nieuwe versie waarin Kenneth Branagh de rol van Hercule Poirot speelt. Om eerlijk te zijn verdient de versie uit 1974 minimaal een kijkpoging. Hij zit erg goed in elkaar en heeft de tand des tijds prima doorstaan. Maar dat is onze mening. Laat gerust weten of je het met ons eens bent.

Geschreven door
Max Davidse werd opgevoed met de films van Herbie, Lassie en zo'n beetje het gehele oevre van Bud Spencer en Terrence Hill, toen hij op zichzelf ging wonen kwamen daar heel wat films bij. Inmiddels kijkt hij bijna alles wat los en vast zit, en speelt hij ook regelmatig games op zijn PS4 of Xbox One S.

1 reactie

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.