Uit Den Ouden Doosch: Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl (2003)

Kapitein Jack Sparrow is op zoek naar een schip. Niet zomaar een schip, maar het snelste schip ter wereld. Dat schip is van Jack gestolen en wordt nu aangevoerd door Kapitein Barbossa. Barbossa en zijn crew zijn in de ban van een vloek en willen daar graag van af. Zodoende zijn ze op zoek naar datgene wat hun weer naar de kant brengt van de levenden: het goud van Cortes. Door omstandigheden zijn beide piratenkapiteinen op een gegeven moment op elkaar aangewezen. Met de hulp van de ooit aangespoelde William Turner en de dochter van de gouverneur, Elizabeth Swann, komen zowel Barbossa als Sparrow dichterbij hun doel.

pirates-of-the-caribbean-the-curse-of-the-black-pearl-sparrow-arrested

De eerste piratenfilm, Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl, stamt alweer uit het jaar 2003. Na het succes van die film volgde er nog vier delen. Waarvan het nieuwste deel, Dead Men Tell No Tales, deze maand in de bioscoop verschijnt. Regisseur Gore Verbinski verbond zijn naam ook aan de twee vervolgfilms waarin Johnny Depp, Keira Knightley en Orlando Bloom de hoofdrollen vertolkten. Naast deze films werkte Verbinski ook aan andere films met Depp in de hoofdrol, namelijk Rango en The Lone Ranger. Dat de film en absolute hit is blijkt wel uit het aantal vervolgfilms, waarvan de eerste drie als één verhaal beschouwd kunnen worden. Het vierde en vijfde deel uit de reeks volgen de avonturen van Johnny Depps karakter kapitein Jack Sparrow. De acteur kreeg voor zijn rol zelfs een Oscarnominatie voor beste acteur. De film werd tevens genomineerd in de categorie muziek, make-up en visual effects.

In de hoofdrol zien we Johnny Depp als piraat Kapitein Jack Sparrow die er fascinerend uitziet met zijn haar, make up en gehele stijl. Lopend alsof hij altijd dronken is van zijn geliefde rum probeert hij ‘zijn’ schip terug te vinden. Gelukkig voor hem vindt het schip The Black Pearl hem. Wanneer Jack aanmeert op een eiland gekoloniseerd door de Britten, komt hij na een imposante achtervolging als snel in de gevangenis terecht: “This is the day you almost caputered Captain Jack Sparrow.”

Op dit zelfde eiland woont Elizabeth Swann, the dochter van de gouverneur die jaren geleden drenkeling William Turner uit het water redde. Elizabeth stal zijn piratenketting wat er jaren later toe leidt dat ze wordt ontvoerd door een leger piraten onder leiding van Kapitein Barbossa. Voor nu al vijf films wordt Barbossa voortreffelijk gespeeld door Geoffrey Rush. Will Turner is eigenlijk verliefd op Elizabeth en heeft er dus alles voor over om zijn geliefde te redden, zelfs samenwerken met een piraat. Maar wacht, is hij niet stiekem zelf ook een piraat?

pirates-of-the-caribbean-the-curse-of-the-black-pearl-pintel-en-regretti

Samen stellen ze een crew samen en stelen ze een ander imposant schip op net zo’n indrukwekkende wijze. Bij vlagen is de film dan ook zeker lachwekkend. Vooral het piratenduo Pintel (Lee Arenberg) en Ragetti (MacKenzie Crook) werkt op de lachspieren. Naast het avontuurlijk aspect van de film, is het avontuur voor Will ook een zoektocht naar wie hij zelf is en wat hij daadwerkelijk wil zijn: smid of piraat? Daarnaast is het ook een zoektocht naar liefde voor hem. Niet voor Jack Sparrow, die is alleen maar gek op rum en ‘zijn’ boot. De film is één grote fantasiefilm over ondode piraten die weer levend willen zijn, want: “For too long I’ve been parched of thirst and unable to quench it. Too long I’ve been starving to death and haven’t died. I feel nothing. Not the wind on my face nor the spray of the sea. Nor the warmth of a woman’s flesh.”

pirates-of-the-caribbean-the-curse-of-the-black-pearl-sparrow-pirate

Het is niet raar dat de film genomineerd werd in de categorie visual effects, aangezien de piraten in hun niet-levende versie er zeer goed uitzien, bijna angstaanjagend. Niet te vergeten het aapje van Jack. Het ontbreekt tevens niets aan de achtergrond en de gehele setting, de film is namelijk op diverse mooie locaties als de Dominicaanse Republiek opgenomen.

Met betrekking tot de soundtrack van de film valt er absoluut niets slechts te melden. Klaus Badelt heeft in samenwerking met Hans Zimmer een zeer sterke soundtrack gecomponeerd die bij menig mens bekend in de oren zal klinken. Het is dan ook zeer fijn dat deze soundtrack ook in de vervolgfilms te horen is. Of de muziek wederom te horen is in de aankomende film, is voor een ieder om daar achter te komen als de film op 24 mei in de Nederlandse bioscopen verschijnt. Voor nu is het nog even de eerste films terugkijken!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.