Uit Den Ouden Doosch – Planet Earth (2006)

Het jaar 2016 is een jaar van reboots. Niet alleen Gilmore Girls en Full House, maar ook Planet Earth maakte een comeback. En wat voor een! Prachtige beelden in fantastische kwaliteit, waarbij ieder veertje, haartje en pootje zichtbaar is. Ter ere van Planet Earth visten wij daarom de eerdere serie uit 2006 weer eens uit de oude doos. Deze serie is nog steeds om te genieten.

Onder begeleiding van David Attenborough wordt de kijker begeleid door de wonderlijke flora en fauna van planeet aarde. Het is een escapistische ervaring: ontspannen waan je je als kijker in een wereld die niet de onze eigen lijkt. Maar niets is minder waar, want alles wat je ziet bestaat daadwerkelijk en dat zonder special effects of animaties! Soms moet je jezelf daar wel even aan herinneren, want het lijkt soms net in een parallel universum. Onze wereld is veel interessanter als je eenmaal goed kijkt.

planetearth

Planet Earth brengt je naar de uithoeken van de wereld. Plekken waarvan je niet eens weet dat ze bestaan, laat staan dat je gedacht had dat er dieren kunnen leven. Maar wat blijkt, zelfs op de meest dorre, afgelegen en extreme plekken kan wel een bepaalde diersoort leven. Ook planten en andere natuurlijke verschijnselen worden uitgelegd.

Het camerawerk is fascinerend en je vraagt je af hoe het de crew gelukt is om bepaalde gebeurtenissen vast te leggen. De dieren komen wonderbaarlijk dichtbij in mooie close-ups en we mogen getuige zijn van bijzondere momenten. De montage wordt begeleid door muzikale composities van George Fenton. Door deze editing lukt het de makers van de serie om prachtige en spannende verhalen te creëren.

plaerawentearth4

Nu zul je misschien denken dat dit overdreven of sarcastisch bedoeld is, maar Planet Earth is oprecht ontzettend spannend. Als kijker zit je op het puntje van je bank, gillend naar het hulpeloze dier dat aangevallen wordt door een meedogenloos roofdier. Je wordt de persoonlijke cheerleader van iedere impala, elke ibex en alle zeehonden die de revue passeren. En iets wat bijdraagt aan deze spanning is dat je oprecht nooit zeker weet of het dier het zal redden. Soms wordt de weerloze berggeit inderdaad gevangen, maar in enkele wonderlijke gevallen weet de prooi juist te ontkomen. Kortom, nog minder voorspelbaar dan de sterfgevallen van Game of Thrones.

Mocht de spanning je nou teveel worden, dan is er altijd nog de kalmerende stem van David Attenborough die geruststellend vertelt dat dit is zoals het gaat in de dierenwereld. Dit is de circle of life en die arme leeuwen hebben toch zeker ook eten nodig? Nadat de kijker weer gekalmeerd is, begeleidt David ons naar het volgende natuurlijke wereldwonder. De ideale combinatie van spanning en ontspanning, mooi gebalanceerd en afgewisseld.

planetaerth4

Het moraal van het verhaal is duidelijk. De aarde is prachtig en is de moeite waard om te redden. Gelukkig komt hier geen enorme nadruk op te liggen waarbij iedere minuut expliciet gezegd wordt dat we milieubewuster moeten zijn. Wel ben je na afloop van een aflevering omvergeblazen door de schoonheid van de natuur. Het is bijna vervreemdend om op deze manier onze eigen wereld te zien. Je vraagt je af waarom er in films nog computer generated imagery wordt gebruikt, terwijl de wereld zelf zoveel prachtigs te bieden heeft. Kortom, zowel Planet Earth als Planet Earth II mag je eigenlijk niet missen. En het goede nieuws is dan ook dat Planet Earth (2006) op Netflix te vinden is!

Maren Zeinstra
Geschreven door:
Maren is een 23-jarige studente Mediawetenschappen. Zoals elke vrouw van deze leeftijd is ze vooral gek op romantische komedies in haar vrije tijd. Af en toe een intellectueel hoogstandje kan ze echter af heus ook wel waarderen en historische klassiekers behoren tot één van haar fascinaties. Met horrorfilms hoef je echter dan weer níet aan te komen zetten, want dan kan Maren haar nachtrust vaarwel zeggen.

reageer

Je e-mailadres wordt niet openbaar gemaakt. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.