Uit Den Ouden Doosch: Rat Race (2001)

Donald Sinclair is de rijke eigenaar van een casino in Las Vegas en geeft een aantal geluksvogels de kans om twee miljoen dollar te winnen. De vinders van de speciale munten in de gokautomaten worden uitgenodigd om mee te doen. Aan hen de opdracht om zo snel mogelijk naar Silver City, New Mexico te gaan; een locatie zo’n 1000 kilometer verderop. Wie daar het eerst aankomt en het kluisje opent met de sleutel die ze allemaal krijgen, wint de grote som geld. Een groep van totaal verschillende mensen gaat de uitdaging aan en vertrekken als gekken om als eerste aan te komen in het kleine stadje.

Aan de wedstrijd doen de meest uitlopende personages mee, gespeeld door een hele reeks aan bekende, succesvolle komedieacteurs. Te beginnen met Rowan Atkinson (Mr. Bean, Johnny English) als Enrico Pollini, een buitenlandse man met een slaapprobleem. Hij valt op de meest willekeurige momenten in een diepe slaap en probeert de eindlocatie te bereiken door te liften. Zijn reis samen met een organentransporteur neemt een vreemde wending. Whoopi Goldberg   (Sister Act) als Vera Baker en haar dochter Merrill Jennings, gespeeld door Lanei Chapman, nemen de auto. Zij stranden alleen al snel en moeten op een creatievere manier hun weg vervolgen.

ratrace_2

Ook de broers Blaine en Duane Cody, gespeeld door respectievelijk Seth Green (Austin Powers-films, The Italian Job) en Vince Vieluf (An American Werewolf in Paris, Grind), spelen het spel liever wat valser. Verder is er nog Cuba Gooding Jr. (Men of Honor, American Horror Story) als Owen Templeton, een door vele Amerikanen gehate scheidsrechter. Hij belandt in een grote groep van Lucille Ball-imitatoren, die veel te zoet praten en om alles moeten huilen. Familieman Randy Pear, gespeeld door Jon Lovitz (Happiness, Big), besluit zijn gezien in onwetendheid mee te nemen op jacht naar die grote geldprijs. Breckin Meyer (Road Trip, Garfield) maakt het zooitje ongeregeld compleet als Nick Schaffer.

Na het noemen van alle geldjagers, mag natuurlijk de organisator van de wedstrijd niet vergeten worden. Dat is namelijk een rol van John Cleese; wie kent hem niet als een van de Monty Python-leden? Het is grappig om hem, net als de vele andere bekende gezichten, te zien in een deze vermakelijke komediefilm. De humor komt van vele verschillende kanten, vooral omdat de wegen van de geldjagers al snel scheiden. Dat maakt het mogelijk om vele verschillende uitzonderlijke situaties te creëren. Het aantal verhaallijnen en uiteenlopende personages maken de film dan ook geschikt voor een breed publiek. Zeker door de hoeveelheid bekende namen in de cast.

ratrace_1

Het enige dat écht jammer is aan deze film is het einde. Deze is namelijk behoorlijk ongeïnspireerd en daar hadden de makers waarschijnlijk echt wel iets originelers voor kunnen bedenken. Natuurlijk laten we nu in het midden hoe de film precies afloopt, al valt dat nu waarschijnlijk al prima te voorspellen. Een ander klein minpuntje is dat Breckin Meyers personage Nick Schaffer eigenlijk wel heel saai is. In eerste instantie besluit hij ook om niet mee te doen aan de wedstrijd, maar een vrouw die hij ontmoet, overtuigt hem toch om mee te doen. Het voelt dan toch een beetje alsof dit personage teveel is en eigenlijk wel gemist had kunnen worden.

Voor wie deze film nog nooit heeft gezien, ondanks de vele herhalingen op de televisie, is het zeker een aanrader voor op de luie zondagmiddag. Het is een film die heerlijk wegkijkt met een flinke dosis humor. De vele bekende namen maken het aantrekkelijk om de film te gaan kijken en doordat er vele verhalenlijnen zijn verveelt het eigenlijk nergens. Alleen het einde is wel een tegenvaller, maar dat neem je wel voor lief naar een zeer vermakelijke roadtrip van de meest uiteenlopende deelnemers. Helaas is een van de geldjagers wel wat saai, maar dat is verder niet echt storend.

Written by
Michael is sinds een paar jaar elke week in de bioscoop te vinden, meestal om zich te laten verrassen tijdens de Sneak Preview samen met redactrice Merel. Thuis kijkt hij nog met enige regelmaat oude Nederlandse komedieseries zoals Het Zonnetje in Huis: het verveelt hem echt nooit. Het fenomeen luisterboek vindt hij echt een uitkomst en hij is nog altijd een trouwe Nintendo-liefhebber.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.