Uit den Ouden Doosch: Reservoir Dogs (1992)

Joe Cabot is een oudere crimineel die samen met zijn zoon een grootse overval beraamt op een handelaar in diamanten. Zelf gaan ze niets doen, dat laten ze over aan een groep van zes door hen gekozen specialisten. Ze kennen elkaar niet en gebruiken codenamen zoals Mr. Pink, Mr. White en Mr. Blonde. Hoe goed het plan ook in elkaar zit, het gaat toch ongelofelijk mis wanneer de politie blijkbaar op de hoogte is van de overval. Wat volgt is een killing spree van Mr. Blonde, een aantal doden aan beide kanten en Mr. Orange blijkt zwaargewond te zijn als hij door Mr. White naar het ontmoetingspunt wordt gesleept. Iemand moet gepraat hebben, maar wie was dat dan?

Reservoir Dogs is het regiedebuut van Quentin Tarantino die hij inspireerde op de film Long hu feng yun (City on Fire) uit 1987 van regisseur Ringo Lam. Het oorspronkelijke idee van Tarantino was om dit met een aantal vrienden te verfilmen. Toen Harvey Keitel het scenario echter onder ogen kreeg, wilde hij er ook graag in investeren. Met behulp van zijn investeringen en de opbrengsten van het door Tarantino geschreven scenario voor True Romance, kregen ze de financiën op orde. Alles werd zoveel mogelijk low-budget gehouden, zo zijn bijvoorbeeld de kleren van de acteurs vaak van henzelf.

reservoir-dogs-01

Reservoir Dogs is wat je een typische Tarantino film zou kunnen noemen. De films worden opgebouwd door steeds een stukje over een personage te laten zien, waarna het geheel in elkaar valt als stukjes in een puzzel. Ook zie je veel van de typische gesprekken die je in zijn films vaak terug ziet. Gesprekken die ogenschijnlijk nergens over gaan, zoals de discussie die de groep met elkaar heeft over het geven van fooi aan een serveerster. Mr. Orange is daar namelijk pertinent op tegen en de rest van de groep snapt hier niets van.

Ook in andere opzichten is dit een typische Tarantino, zoals het gebruik van geweld. Hier wordt niets overdreven, maar zijn de gewelddadigheden vaak compleet onverwachts. Mr. Blonde is in deze film een perfect voorbeeld van dit soort onverwachts geweld. Deze rol wordt echt fenomenaal neergezet door Michael Madsen, die door Tarantino vaak wordt gebruikt in diens films. Bij dit alles gebruikt Tarantino werkelijk heerlijke muziek die er precies bij past.

reservoir-dogs-02

Quentin Tarantino films zitten vaak vol met ijzersterke dialogen en ook daar heeft Reservoir Dogs er genoeg van. Dat is ook nodig, want het overgrote deel van de film speelt zich op één enkele locatie af en dan moet je natuurlijk wel van goede huizen komen om dat boeiend te houden. Het samenspel van Keitel (Mr. White) en Roth (Mr. Orange) is werkelijk fantastisch en wanneer Steve Buscemi (Mr. Pink) hier ook nog bij komt, wordt het geheel alleen maar sterker. Dialogen die geloofwaardig zijn en snel, daar kunnen veel films nog wat van leren.

Wanneer er gevraagd wordt naar de beste film aller tijden van Quentin Tarantino, komt vaak Pulp Fiction naar voren als zijn beste. Daar valt natuurlijk over te twisten en persoonlijk ben ik van mening dat Reservoir Dogs de sterkere film is van de twee. Dat neemt zeker niet weg dat Pulp Fiction een geweldige film is. Reservoir Dogs bevat voor mij veel meer dat ruwe gevoel dat Tarantino zo goed kan overbrengen, net zoals hij dat ook ijzersterk deed in Jackie Brown. Hoe dan ook is Reservoir Dogs een klassieker die iedere filmliefhebber gezien zou moeten hebben.

Written by
Max Davidse werd opgevoed met de films van Herbie, Lassie en zo'n beetje het gehele oevre van Bud Spencer en Terrence Hill, toen hij op zichzelf ging wonen kwamen daar heel wat films bij. Inmiddels kijkt hij bijna alles wat los en vast zit, en speelt hij ook regelmatig games op zijn PS4 of Xbox One S.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.