Uit Den Ouden Doosch: Scream (1996)

Sidney Prescott probeert de dood van haar moeder te verwerken die een jaar geleden is vermoord. Als een van haar klasgenoten op brute wijze vermoord wordt, komen de herinneringen weer bovendrijven. Als de onbekende moordenaar Sidney opbelt en zegt dat hij haar kan zien, slaat de schrik om haar hart. Ze slaat op de vlucht en weet maar ternauwernood te ontkomen. Dan breekt de onzekerheid aan: wie imiteert de moordenaar van haar moeder? Waarom wordt haar vriendje Billy opgepakt als een van de verdachte? De belangrijkste vraag blijft hoe de seriemoordenaar een halt toegeroepen kan worden.

Het druilerige, grauwe weertje van de afgelopen week schreeuwt gewoon om een luchtige horrorfilm. Een lekkere film om mee op de bank te ploffen met een grote bak popcorn. Tenminste, als je die nog durft te maken: wie kent nou niet de intro van deze iconische film waarin een jonge vrouw (Drew Barrymore) maïs aan het poppen is, ter voorbereiding van haar avondje alleen thuis onder het genot van een lekkere griezelfilm. Aan het kijken van een film komt ze helaas niet toe, want als haar telefoon gaat begint een onbekende haar te bedreigen. Niet veel later wordt ze bruut vermoord door een persoon in een zwart gewaad en een masker op – een seriemoordenaar die bekend komt te staan als Ghostface.

maxresdefault

Er zijn ook drie vervolgfilms gemaakt, die over het algemeen een stuk minder goed in de smaak zijn gevallen. Jammer, want die films zijn echt niet minder vermakelijk. Oké, het is niet zoals het origineel, maar uiteindelijk gaat het toch maar om twee dingen? Bloederige moordpartijen en de onthulling van wie zich voordoet als Ghostface. Elke film heeft namelijk een andere moordenaar, die zich verschuilt achter het beruchte imago van Ghostface. Keer op keer wordt het dorpje opgeschrikt door de gruwelijke daden van een seriemoordenaar. Steevast hebben ze het gemunt op Sidney Prescott en haar vrienden. Daarbij moeten hulpsherrif … en journalist … ook vaak vechten voor hun leven.

De hoofdrollen worden vertolkt door Neve Campbell, Courteney Cox en David Arquette. Zij keren in alle films terug. In het eerste deel komen ze met elkaar in aanraking en groeien langzaam naar elkaar toe. Het acteerwerk is prima, voor zover je dat verwacht van jaren 90 slasherfilm. Er valt vrij weinig over te zeggen, want wat natuurlijk voornamelijk belangrijk is, is dat de mensen knap zijn en dienen als slachtvee. Toch is Scream, in tegenstelling tot veel andere films uit het genre, wel iets minder schreeuwerig. Sommige personages hebben een paar heldere momenten waarop ze slim handelen. Over het algemeen doen de personages precies wat je verwacht van een slasherfilm, maar nog een tikkeltje overdreven..

scream-still_006

Dat is namelijk precies wat de film doet: het horrorgenre op de hak nemen. Dat doet Scream door onder andere hele stompzinnige moordscènes te laten zien. Een andere rode draad in de film (en in de rest van de serie) zijn de horrorfilmregels. Liefhebbers van griezelfilms weten namelijk precies wat je moet doen om niet ten prooi te vallen aan een steekgrage maniak. Alle bekende horrorclichés komen voorbij, tot op het laatste moment: “de moordenaar staat nog een keer op voor een laatste aanval”. Gelukkig weet het slachtoffer dat ook en zorgt er nog eens extra voor dat ze het gevecht met haar belager niet meer kan verliezen…

Kortom, een film die iedereen waarschijnlijk al gezien heeft. Zo niet, dan moet je (zeker als horrorliefhebber) alsnog deze film kijken. Bijvoorbeeld op een zondag als vandaag. Er werd nog een deel vijf en zes in reeks verwacht, maar daar is het helaas nooit meer van gekomen. Misschien is het ook maar beter om deze film met een cultstatus te laten rusten en deel vier als afsluiter van de een heerlijke reeks slasherfilms te beschouwen. Alhoewel, het is nog steeds geen slecht idee om het slashergenre nieuw leven in te blazen en op te houden met de slappe geesten-/demonenfilms van vandaag de dag.

Geschreven door
Michael is sinds een paar jaar elke week in de bioscoop te vinden, meestal om zich te laten verrassen tijdens de Sneak Preview samen met redactrice Merel. Thuis kijkt hij nog met enige regelmaat oude Nederlandse komedieseries zoals Het Zonnetje in Huis: het verveelt hem echt nooit. Het fenomeen luisterboek vindt hij echt een uitkomst en hij is nog altijd een trouwe Nintendo-liefhebber.

1 reactie

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.