De chocoladefabriek van Willy Wonka draait nog altijd op volle toeren, maar er komt nooit iemand in of uit het gebouw. Echter, vijf geluksvogels krijgen de kans om een kijkje binnen te nemen. De chocolademaker heeft vijf gouden tickets verstopt in de chocoladerepen en dat geeft de eerlijke vinders het recht om de fabriek te betreden. Sjakie wil niets liever dan met eigen ogen zien hoe de chocolade gemaakt wordt en als het hem dan lukt een ticket te bemachtigen, is hij dolgelukkig. Wat zal hij binnen aantreffen?
Sjakie en de Chocoladefabriek, wie kent deze film? Het is een remake van de film Willy Wonka & the Chocolate Factory die in 1971 uitkwam. Deze films zijn gebaseerd op het boek Charlie and the Chocolate Factory van Roald Dahl. Toch is de nieuwe versie inmiddels alweer elf jaar oud en hoort die ook deze film thuis in de Uit Den Ouden Doosch-rubriek. Met de winterse setting en de zoetigheid ten overvloede is dit een heerlijke film om te kijken in deze donkere, feestelijke maanden. Familie speelt een belangrijke rol, maar de belangrijkste boodschap is misschien toch wel dat je blij moet zijn met de kleinere dingen in het leven. Sjakies familie heeft geen nagel om aan de kont te krabben, maar zijn toch een stuk gelukkiger dan de rijke stinkerds.
Tim Burton is de regisseur van deze film en zijn kenmerkende stijl is vooral terug te zien in het felle kleurgebruik en de absurdistische, surrealistische scènes. In tegenstelling tot veel van zijn andere films heeft Sjakie en de Chocoladefabriek geen duister sfeertje. Zoals in veel van zijn films speelt goede vriend Johnny Depp de hoofdrol en is er ook een rol voor Helena Bonham Carter, zijn toenmalige vrouw met wie hij twee kinderen heeft. Ze zijn na dertien jaar gescheiden. Dit jaar was ze nog als Iracebeth (Red Queen) samen met Johnny Depp als Tarrant Hightopp (Mad Hatter) te zien in Alice Through the Looking Glass, de vervolgfilm op het door Tim Burton geregisseerde Alice in Wonderland.
De hoofdrol wordt gespeeld door Freddie Highmore, die sinds zijn verschijning als Sjakie niet stil heeft gezeten. Vandaag de dag is hij onder andere bekend als Norman Bates in de serie Bates Motel. Als jochie is hij misschien wel iets te goedhartig en wijs, maar toch kun je niet anders dan hem het beste van de wereld gunnen. Zeker als je kijkt naar alle andere kinderen die een gouden ticket vinden: zij zijn verwend, onaardig, arrogant, bijdehand en ongeïnteresseerd. Dat hebben ze niet van vreemden, want zo vader, zo zoon en zo moeder, zo dochter. Ook dat is duidelijk te zien, want elk van de kinderen neemt een volwassene mee als begeleider.
Sjakie neemt zijn opa mee, die vroeger in de chocoladefabriek werkte. Hij en al zijn collega’s kregen toen ontslag omdat een infiltrant de geheime recepten probeerde te stelen. David Kelly speelt Sjakies opa. Hij overleed vier jaar geleden op 82-jarige leeftijd. In zijn carrière, die startte in de jaren 50, heeft hij meer dan een honderdtal rollen gespeeld. Deze is daar zeker een goed voorbeeld van, want als enthousiaste opa heeft hij iets aandoenlijks en leert hij zijn kleinzoon wat belangrijk is in het leven. Ook de andere acteurs hebben een veel acteerervaring, maar echt hele bekende namen zijn er niet.
Hoewel Sjakie en de Chocoladefabriek lang niet bij iedereen in de smaak valt, is het toch een heerlijke film voor in deze koude decembermaand. Het felle kleurgebruik in de fabriek staat in groot contrast met de kille buitenwereld. De chocoladefabriek doet dan ook enigszins surrealistisch aan. Deze film kent humor en drama en familie is een centraal thema. Kruip dus lekker op de bank met een kop warme chocomelk en een flinke chocoladereep en waan je voor heel even in de wonderwereld van Willy Wonka.