Het was de afgelopen maand koud in Amerika. Verschrikkelijk koud. In Chicago heeft de gevoelstemperartuur rond de -70 graden Celsius gelegen. Niet alleen alle leidingen en fonteinen waren bevroren, maar zelfs het gigantische Lake Michigan was één en al ijs. Iedereen werd gewaarschuwd binnen te blijven, omdat het buiten in de kou te gevaarlijk was. De kou was ongekend, maar deed verschrikkelijk denken aan vijftien jaar geleden – toen Jake Gyllenhaal dezelfde kou probeerde te trotseren in The Day After Tomorrow.
The Day After Tomorrow kent twee hoofdpersonen: vader en zoon Hall. Vader Jack Hall is klimaatdeskundige en probeert al jaren met weinig succes de wereld te waarschuwen voor de grote gevaren van klimaatverandering. Men gelooft niet dat het klimaat zo snel zo gevaarlijk kan worden als Jack Hall beweert – totdat dat daadwerkelijk begint te gebeuren. Er ontstaan ongekende temperatuurdalingen, tornado’s, hagelstenen groter dan voetballen en enorme stormen. Zuidelijk Amerika wordt geëvacueerd naar Mexico, terwijl het noorden van Amerika gewaarschuwd wordt binnen te blijven. Jack Hall helpt bij het opzetten van alle noodplannen, maar luistert zelf allesbehalve naar de waarschuwingen: hij besluit de tocht van Washington naar New York te maken.
Jack’s zoon, Sam Hall, is namelijk in New York. New York is ondertussen getroffen door een gigantische vloedgolf, waardoor heel New York onder water staat. Sam en zijn vrienden hebben onderdak gezocht in een hooggelegen stuk van New York: de Public Library. Daar proberen ze er alles aan te doen om te overleven.
De rollen van vader en zoon Hall worden vertolkt door David Quaid en – een nog piepjonge – Jake Gyllenhaal. De film draait vooral om hun pogingen te overleven, maar om hen heen speelt nog een aantal kleinere verhaallijnen. De film laat daardoor heel mooi zien op wat voor verschillende manieren het noodweer de mensheid raakt. Zo probeert Sams moeder, arts in een ziekenhuis, een van haar patiënten te redden als in het ziekenhuis alle stroom uitvalt. Een zwerver en zijn hond proberen in New York onderdak en voedsel te vinden, om toch nog een kans te maken. En Sams vriendin Laura raakt gewond, maar er is geen enkele mogelijkheid om naar een ziekenhuis te gaan. Voedsel, communicatie met de buitenwereld, ziektes, warmte… Alles vormt nu een gigantisch probleem. Gelukkig heeft de film ook een paar lichtere momenten. Zo is er ruimte voor een verlegen verliefdheid, af en toe een grapje, en bovenal familie en vriendschap.
Je zult aan het jonge gezicht van Jake Gyllenhaal en aan alle ouderwetse computers zien dat het een oudere film is. Toch voelt het thema erg bekend en hedendaags. De discussie rond klimaatverandering is al jaren een hot topic. Hoewel er nog veel mensen zijn die er niet in willen geloven (Trump…), dwingen duizenden wetenschappers ons de ogen te openen voor de problemen rondom klimaatverandering. Ook de beelden van een bevroren en verlaten Chicago en New York komen erg bekend voor na de afgelopen weken…
Gelukkig is The Day After Tomorrow maar een film en zijn er al veel dingen in ontdekt die in de werkelijkheid niet mogelijk zijn. Voor de daadwerkelijke loop van de film hoeven we daarom niet bang te zijn. Dat maakt het toch wat makkelijker om achterover te leunen en lekker te genieten van dit toppertje Uit den Ouden Doosch.
Pingback: 10 films die afkoelend werken - Play Watch Read