Het kan soms erg leuk zijn om na vele jaren een geliefde Disneyfilm terug te zien. Nederlandse bioscoopketens VUE en Pathé dachten er duidelijk hetzelfde over, want als onderdeel van Disney Princess at the Movies keren in de maand november de Disneyfilms Belle en het Beest, Aladdin, Rapunzel en De Kleine Zeemeermin terug in de bioscopen. De laatst genoemde Disney-animatiefilm bespreken we deze week in de rubriek Uit den Ouden Doosch.
Voor degene die op de een of andere manier niet bekend zijn met Hans Christian Andersens sprookje; een korte beschrijving van Disneys bewerkte versie. De Kleine Zeemeermin, die als originele titel The Little Mermaid heeft, vertelt het verhaal van de 16-jarige zeemeermin Ariel. Samen met haar zusjes en vader koning Triton woont ze in de grote, blauwe oceaan. Ariel houdt van avontuur en ze trekt er dan ook vaak op uit met haar vriendje Botje, het geel-blauwe visje. Botje mag dan een stuk minder avontuurlijk zijn, hij vergezelt Ariel elke keer als ze iets vindt wat met mensen te maken heeft, die ze fascinerend vindt. Nadat de koning ontdekt dat Ariel voor de zoveelste keer zich bemoeid heeft met mensen, is het aan Sebastian de krab, die ook een muzikant is, om op Ariel te letten.
Tijdens één van haar avonturen ontmoet Ariel prins Erik, die bovendien een mens is. Wanneer hij dreigt te verdrinken is het aan Ariel om hem te redden, wat het begin is van een onmogelijke liefde. In haar missie om de prins’ liefde te winnen, vraagt Ariel de hulp van de gemene zeeheks Ursula. Ze geeft haar stem op in ruil voor benen en de mogelijkheid om op land te leven. Voor Ariel en Sebastian is dit het begin van een groot avontuur in een nieuwe omgeving. Zal het ze lukken om de prins verliefd op Ariel te laten worden?
Met twee Oscars was Disneys versie van het Hans Christian Andersen sprookje zeer succesvol. De film won een Oscar voor beste originele soundtrack en beste lied. Het liedje dat de prijs won is Diep in de zee (Under the Sea), die gecomponeerd is door Alan Menken, die aan veel meer Disneyfilms heeft gewerkt, en met de tekst van Howard Ashman. Wanneer Alan Menken heeft meegewerkt aan een Disneyfilm is het altijd een succes. Menken is namelijk ook verantwoordelijk voor de mooie soundtracks van Pocahontas, Aladdin, Rapunzel en zowel de animatieversie van Beauty and the Beast als de aankomend live-action versie. Dit betekent dat we wederom een geweldige soundtrack kunnen verwachten. De schrijvers en regisseurs van de film zijn Ron Clements en John Musker, die ook achter het succes zitten van Aladdin, The Princess and the Frog en het aankomende Moana. Beide mannen zijn dus zeer bekend in de wereld van Disney.
Het lied Under the Sea was gezongen door Samuel E. Wrights geweldige karakter Sebastian. Met zijn goede adviezen, hilarische gezichtsuitdrukkingen is de rode krab een leuke side-kick en bovendien een goede vriend voor Ariel. De andere stemacteurs in de originele versie zijn Christopher Daniel Barnes als prins Erik, Jodi Benson als Ariel, Pat Carroll als de gemene zeeheks Ursula, Paddi Edwards als Ursula’s hulpjes Flotsam and Jetsam, Jason Marin als Flounder (Botje) en Kenneth Mars als koning Triton. De Nederlandse stemmen lijken allemaal erg op de Engelstalige stemmen; je kunt dus wel zeggen dat ze goed gecast zijn. De acteurs die in de Nederlandse versie hun stem hebben verleend zijn onder andere: Laura Vlasbom (Ariel), Diederik Gelderman (prins Erik), Nelly Frijda (Ursula), Huib Broos (Triton), Freddy Gumbs (Sebastian), Egbert Stoelinga (Botje), John Kraaijkamp Sr. (Jutter), en Alfred Lagarde (Gruwel & Griezel).
The Little Mermaid heeft diverse geweldige en mooie liedjes, waarvan de meeste gezongen worden door de karakters Ariel of Sebastian. Tijdens het Oscar winnende nummer Under the Sea, wordt de onderwaterwereld zeer kleurrijk en worden alle vissen helemaal enthousiast. Het is onmogelijk om achter te blijven. De muziek is aanstekelijk en je wordt er helemaal vrolijk van. De eerste twee zinnen zijn zeer herkenbaar met onze eigen menselijke wereld: het gras is niet altijd groener bij de buren. Het is een opmerking die de volwassenen eerder zullen begrijpen dan de kinderen. Dit is iets waar Disney goed in is en vaker gebruik van maakt. In hun films proberen ze altijd een boodschap achter te laten wat voor volwassenen bedoeld is. Daarom zijn Disney films veelal tijdloos en niet per se voor alleen kinderen leuk. Het lied Poor Unfortunate Souls, dat gezongen wordt door Ursula de zeeheks, is hier een goed voorbeeld van. De inhoud van het lied zal beter begrepen worden wanneer je ouder bent. Als je er over nadenkt kom je zelfs tot de conclusie dat het lied vrij hard is. Mannen zouden alleen geïnteresseerd zijn in vrouwen vanwege hun uiterlijk. Ze zouden vooral hun mond moeten houden, want ze hebben toch geen zin in vrouwenpraatjes.
The Little Mermaid is nog volgens de oude manier gemaakt: namelijk door middel van handgemaakte tekeningen in plaats van computeranimaties. Deze klassieke manier doet echter niet onder aan de hedendaagse technologie met al de bijkomende speciale effecten. Het is slechts een andere manier, maar doet niet af aan het verhaal. De karakters zijn allemaal een aanwinst voor het verhaal. Naast de leukste side-kick Sebastian, zorgt ook de zeemeeuw Jutter voor het nodige vermaak. Hij denkt alles te weten van mensen, wat Ariel soms flink voor het blok zet. Een vork is namelijk niet om je haar mee te kammen. Eigenlijk zijn de bijrollen amusanter dan de karakters Arie en Erik, zij zijn ‘slechts’ op zoek naar ware liefde.
The Little Mermaid is een tijdloze romantisch drama, met een flinke dosis humor, clichés, een mooie soundtrack en liedjes, grappige karakters die Ariel in haar avontuur helpen, en natuurlijk het onvermijdelijke goede einde. Laat de oude (klassieke) manier van het maken van animatiefilms je niet weerhouden om deze klassieke Disney film (terug) te kijken. De muziek en goede afloop geven je absoluut een positieve boost!