Halloween Town is een plaatsje dat zich bevindt in het dromenrijk. Het hele jaar lang staat alles in het teken van maar één ding: Halloween. Het is niet het enige stadje dat zich richt op feestdagen, zo is er ook Christmas Town en Easter Town in dit dromenrijk, maar om daar te komen moet je door een speciaal soort poort gaan. Jack Skellington woont in Halloween Town en staat daar bekend als de pompoenenkoning. Zijn grootste talent is namelijk om mensen bang te maken en daar had hij altijd de grootste schik in, maar Jack heeft het een beetje gehad met ieder jaar maar weer Halloween en wil eigenlijk wel eens wat anders. Tijdens een wandeling in het bos komt hij op plaatsen waar hij nooit eerder is geweest, tot hij via een deur in de vorm van een kerstboom, in Christmas Town wordt gezogen. Eindelijk heeft hij eens wat anders.
The Nightmare Before Christmas is een prachtige Tim Burton film, waarin het verhaal van Halloween en kerst samenkomen door middel van stop-motion animatie. De typische stijl die deze film zo ontzettend bekend heeft gemaakt is geweldig uitgewerkt en voegt echt iets toe aan de film. Inmiddels is er over de hele wereld een cultus ontstaan omtrent deze film, met merchandise in de vorm van Jack Skellington poppetjes en dergelijke. Ieder jaar opnieuw blijft deze film populair gedurende de verschillende feestdagen. Door zijn opzet is The Nightmare Before Christmas echt uniek, want hij past natuurlijk zowel bij de kerstdagen als bij Halloween.
Tim Burton schreef deze musical-animatie film geheel zelf. Hij kwam op het idee toen hij langs de etalage van een winkel liep waar hij de Halloween versieringen zag worden verwijderd en vervangen door de kerstversiering. Uit deze situatie kwam het originele gedicht voort dat in het verhaal zit verweven. Burton bracht eerst een kort verhaal uit, ook onder de naam The Nightmare Before Christmas en daar werd dan vervolgens het scenario voor de film op gebaseerd. De film werd vervolgens door Disney opgepikt en door diens Touchstone Pictures geproduceerd.
Het grappige is dat het originele gedicht, waar deze film op gebaseerd is, slechts drie pagina’s telt. Ten tijden van schrijven werkte hij nog bij Walt Disney Animation Studios. Toen zijn eerdere stop-motion film Vincent een succes bleek te zijn, begon men bij Disney met de plannen om het gedicht van Burton naar een korte film om te zetten. Burton werkte samen met Rick Heinrichs om een script te maken op basis hiervan en bedachten meteen al diverse personages. De korte film die ze hier van maakten kwam eigenlijk niet echt van de grond, maar het idee ervan liet Burton niet los. Toen hij in 1990 ontdekte dat Disney de rechten nog steeds had maakte hij pas plannen om er een speelfilm van te maken. Disney gaf hem groen licht en het resultaat is de film waar we vandaag de dag nog steeds van genieten.
Een stop-motion film maken is een gigantische hoeveelheid werk en dus werd in 1991 begonnen aan de productie, met een crew van 200 man. Het was meteen de eerste film die volledig in stop-motion werd gemaakt omdat Tim Burton de surrealistische kwaliteit daarvan erg waardeerde. Er werden 227 verschillende poppen gemaakt om deze film te maken en alleen al voor hoofdpersonage Jack Skellington waren 400 verschillende hoofden nodig om alle gezichtsuitdrukkingen te kunnen weergeven. Dat was dan wel een extreme, want het personage Sally had er maar 10, maar die hadden dan wel elk 11 verschillende uitdrukkingen. Pas in de allerlaatste fase werd door Disney ook nog wat animatie toegevoegd voor meer dynamische achtergronden.
De voice-acting in deze film is van een hoog niveau. Voor Jack Skellington werd Chris Sarandon aangetrokken en Danny Elfman werd gekozen om de zang van hem te doen. Toch merk je nauwelijks dat dit verschillende personen zijn als je de film kijkt en pas als je het weet vallen subtiele verschillen op. Sally werd ingesproken door Catherine O’Hara en zo zijn eigenlijk alle stemmen erg goed. Elfman had overigens ook nog de stem van Barrel, van het trio Lock, Shock en Barrel. Wat vooral heel erg knap is, is dat je na een tijdje niet meer echt merkt dat je naar een stop-motion animatiefilm zit te kijken. De personages komen daadwerkelijk tot leven en als kijker leef je helemaal mee.
Tim Burton is als filmmaker altijd een naam geweest waar de meeste liefhebbers blind voor durven gaan en dat komt mede door de film The Nightmare Before Christmas. Zeker in de periodes als Halloween en kerst is dit een film die iedere zichzelf respecterende filmliefhebber zou moeten hebben gezien. Hij regisseerde de film overigens niet zelf, iets wat hij later met Corpse Bride wat door sommige mensen als een soort vervolg wordt gezien, wel deed.