Uit Den Ouden Doosch: The Terminal (2004)

Als je het hebt over legendarische, klassieke acteurs, dan denk je haast direct aan Tom Hanks. En als je het hebt over Tom Hanks, dan mag toch ook The Terminal zeker niet aan de lijst ontbreken. Deze film uit 2004 is geregisseerd door de legendarische Steven Spielberg. Het plot is simpel en toch weet de film, 12 jaar nadat hij is uitgekomen, nog steeds te boeien. Naast Tom Hanks schitteren Catherine Zeta-Jones (Chicago, Ocean’s Twelve), Stanley Tucci (Transformers, The Hunger Games) en Zoe Saldana (Star Trek, Avatar, Guardians of the Galaxy). Het verhaal is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Merhan Karimi Nasseri, een Iraanse asielzoeker die vast kwam te zitten op de luchthaven Charles de Gaulle bij Parijs.

Krahkozia, een fictief land, is gelegen in Oost-Europa. Het land is in crisis op het moment dat Viktor Navorksi van Krahkozia naar John F. Kennedy Airport in New York vliegt. Voordat Viktor de kans krijgt om New York te ontdekken, wordt hem verteld dat hij het land niet in mag. Krahkozia is uit elkaar gebarsten, waardoor het paspoort van Viktor ongeldig is. Hij mag New York niet in, maar terug naar Krahkozia kan hij ook niet. Hij zit vast op het vliegveld door een bureaucratisch gat in de wet. Hoewel Viktor in eerste instantie geen woord Engels spreekt, weet hij zich toch te redden in de vreemde wereld van het vliegveld. Hij heeft geen idee hoelang het duurt voordat hij weer ergens heen kan, maar hij wacht geduldig af en in de tussentijd ontdekt hij het vliegveld, maakt hij vrienden en vijanden.

terminal

Viktor is een aandoenlijke man, en iedereen die met hem in aanraking komt, ontwikkelt spontaan een zwakke plek voor hem. Zo ook Amelia Warren, gespeeld door Catherine Zeta-Jones. Amelia is stewardess en komt Viktor dan ook meerdere malen tegen op het vliegveld. Het lukt Viktor met zijn gebrekkige Engels niet om zijn situatie duidelijk te maken, maar het is wel duidelijk dat het klikt tussen de twee. Amelia en Viktor ontwikkelen een speciale band en ondanks alles wordt Viktor steeds verliefder op de knappe Amelia. Maar niet alleen Amelia maakt ruimte in haar hart voor Viktor, ook het personeel dat op het vliegveld werkt, leert Viktor steeds beter kennen. Langzamerhand weet Viktor iedereen voor zich te winnen. Iedereen behalve de man van wie hij eigenlijk het meest afhankelijk is; directeur van het vliegveld Frank Dixon (Stanley Tucci).

652957

Tom Hanks weet Viktor fantastisch neer te zetten. Hij weet goed de balans te vinden tussen naïviteit en aandoenlijkheid. Zonder irritant dom te worden, snapt Viktor soms niet helemaal hoe de Amerikaanse maatschappij werkt. Tom Hanks kan bovendien overtuigend een man spelen die in eerste instantie helemaal geen Engels spreekt, maar naarmate de film vordert langzaamaan steeds meer Engelse woorden en zinnen leert. Andere leuke rollen zijn onder andere weggelegd voor Catherine Zeta-Jones en Stanley Tucci, maar ook de relatie tussen schoonmaker Enrique Cruz (Diego Luna) en douanier Dolores Torres (Zoe Saldana) verdient het om benoemd te worden. De ontwikkelingen binnen deze relatie zijn niet alleen aandoenlijk, ook de acteurs verdienen een complimentje. Beide acteurs zijn nu nog in andere films gezien. Zoe Saldana was recentelijk nog in Guardians of the Galaxy te zien als Gamora en Enrique Cruz zal een rol hebben in Rogue One: A Star Wars Story. Leuk weetje: het karakter van Zoe Saldana zegt in The Terminal fan te zijn van Star Trek en naar conventies te gaan. In het echt speelt Zoe Saldana ook daadwerkelijk een rol in Stark Trek, namelijk die van Uhura.

Hoewel het plot niet spannend of verrassend is, blijft de film wel interesseren. Er zit een interessante karakterontwikkeling in de film en langzamerhand leert de kijker Viktor steeds beter kennen. Ook is het fijn dat het liefdesverhaal van Viktor en Amelia eens niet centraal staat. The Terminal gaat niet over hoe Amelia en Viktor verliefd op elkaar werden, dit verhaal lijkt meer een subplot te zijn. De film gaat puur over hoe Viktor zichzelf en zijn leven vorm probeert te geven in de chaotische wereld van een luchthaven. Viktor is slachtoffer van het bureaucratische systeem en Spielberg weet dit via een persoonlijk, emotioneel verhaal mooi te illustreren. Tom Hanks weet dit verhaal vervolgens memorabel uit te voeren, wat ervoor zorgt dat deze film waarschijnlijk nog lang in de lijst met klassiekers te vinden zal zijn.

Written by
Maren is een 23-jarige studente Mediawetenschappen. Zoals elke vrouw van deze leeftijd is ze vooral gek op romantische komedies in haar vrije tijd. Af en toe een intellectueel hoogstandje kan ze echter af heus ook wel waarderen en historische klassiekers behoren tot één van haar fascinaties. Met horrorfilms hoef je echter dan weer níet aan te komen zetten, want dan kan Maren haar nachtrust vaarwel zeggen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.