Uit Den Ouden Doosch: Toy Story 2 (1999)

Andy’s moeder houdt een straatverkoop om haar oude spullen en Andy’s verwaarloosde speelgoed te verkopen. Cowboy-pop Woody probeert een van de speelgoedpoppetjes te redden, maar belandt zodoende per ongeluk zelf tussen de spullen die verkocht worden. Een verzamelaar probeert Woody te kopen, maar als dat zonder succes is, steelt hij de pop gewoon. Aan speelgoed-astronaut Buzz en de andere speelgoedpoppen de taak om hun goede vriend terug te halen naar huis.

Een hele tijd geleden kwam de eerste Toy Story-film al voorbij in de Ouden Doosch-rubriek, maar eigenlijk verdient ook het tweede deel een plekje op de lange lijst van films die wij al uit de oude doos hebben gehaald. Ongetwijfeld zal niet iedereen het ermee eens zijn, maar eigenlijk is dit tweede deel net zo leuk als, al dan niet leuker dan het eerste deel. De spanning tussen Woody en Buzz is verdwenen, wat deze film meteen een stuk luchtiger maakt dan zijn voorganger. Jammer is wel dat Toy Story 3 op dat gebied behoorlijk tegenvalt, want die film gaat een veel serieuzere en emotionelere kant op. Toch is de nieuwsgierigheid naar deel vier groot, maar dat is nog een kleine twee jaar afwachten. Toy Story 4 staat vooralsnog gepland voor juni 2019.

De stemmencast van Toy Story 2 is er een waar je u tegen zegt. Natuurlijk keren tweevoudig Oscarwinnaar Tom Hanks en Golden Globe-winnaar Tim Allen terug als respectievelijk Woody en Buzz. Verder zijn onder andere de stemmen van Don Rickles, Jim Varney en Wallace Shawn opnieuw van de partij. Nadat Woody is ontvoerd door de verzamelaar, ontdekt hij dat hij tot een collectie poppen behoort die samen heel veel geld waard zijn. Vanaf dat moment zijn de stemmen van Joan Cusack, Kelsey Grammer en Frank Welker tevens van de partij. Net als Tom Hanks heeft Joan Cusack twee Oscars in ontvangst mogen nemen en Kelsey Grammer won drie Golden Globes. Kortom: een bijzondere cast met heel veel prijswinnende acteurs en actrices.

Het is ook niet zo gek dat al die acteurs en actrices graag hun stem verlenen aan een van de vele speelgoedstukken, want het is ook gewoon een hele goede film. De naam Toy Story had zich ondertussen al bewezen, natuurlijk, maar dat zegt nog niet alles. Het moet fantastisch zijn om een van de door vele kijkers geliefde personages te mogen inspreken. De meeste stemacteurs keerden dan ook terug voor deel drie, sterker nog: de meesten zullen ook te horen zijn in deel vier. Nu maar hopen dat de stemmen twintig jaar na de eerste film niet al te veel zijn veranderd.

Deze film is geschikt voor jong en oud. Het is dus helemaal geen straf om een regenachtige zondag op te fleuren met deze zeer komische animatiefilm. Je hebt niet eens kinderen nodig als excuus, want het is een Disney Pixar-film en daarvan is het ondertussen wel sociaal geaccepteerd dat je die als volwassene kijkt. Voor wie deze film nostalgie is, verandert er waarschijnlijk weinig, want deze film kun je prima opnieuw kijken, zonder dat het met terugwerkende kracht je jeugd verpest.

Geschreven door
Michael is sinds een paar jaar elke week in de bioscoop te vinden, meestal om zich te laten verrassen tijdens de Sneak Preview samen met redactrice Merel. Thuis kijkt hij nog met enige regelmaat oude Nederlandse komedieseries zoals Het Zonnetje in Huis: het verveelt hem echt nooit. Het fenomeen luisterboek vindt hij echt een uitkomst en hij is nog altijd een trouwe Nintendo-liefhebber.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.