Recensie: 12 Strong

Summary
12 Strong is gebaseerd op een waargebeurd verhaal van de soldaten die als eerste op missie gingen naar Afghanistan na de aanslagen van 9/11. Chris Hemsworth heeft de hoofdrol op zich genomen en speelt Kapitein Mitch Nelson. Het personage krijgt niet echt diepgang, maar toch doet Hemsworth het best goed. Wat een mooie dramatische film had kunnen worden is echter meer een spectaculaire actiefilm geworden. Vermakelijk maar niet bijzonder.
7

De oorlog in

Kapitein Mitch Nelson is met verlof op het moment dat de schokkende gebeurtenissen van 9/11 plaatsvinden. Hij kan echter niet niets doen terwijl hij weet dat er actie ondernomen moet worden en zorgt er daarom voor dat hij met een team naar Afghanistan gestuurd wordt. Eenmaal daar aangekomen weet hij het voor elkaar te krijgen dat hij en zijn team als eerste op een missie gestuurd worden en dat is niet zomaar een missie. Ze worden de ruige bergen ingestuurd om samen te gaan werken met een generaal van de Noordelijke Alliantie.

Er is natuurlijk een grote cultuurkloof tussen de soldaten van het Amerikaanse leger en de strijders van de Noordelijke Alliantie. Daarnaast vertrouwen ze elkaar ook niet helemaal, maar toch zullen ze samen moet werken om de Taliban te verslaan. Het is een gevaarlijke missie die de soldaten ook nog eens moeten uitvoeren zonder al hun moderne technieken waar ze aan gewend zijn. Te paard moeten ze door de bergen trekken en verschillende steden zien te veroveren.

De cast

In de hoofdrol van Kapitein Mitch Nelson zien we Chris Hemsworth, die natuurlijk vooral bekend is van zijn rol als Thor in de Marvel-films. Het is dan ook haast lastig om hem nu in zo’n serieuze film te zien en je niet af te vragen waarom hij zijn superkrachten niet even gebruikt om de oorlog te winnen. Hoewel Hemsworth het niet helemaal voor elkaar krijgt om zijn karakter echt diepgang te geven, doet hij het verder lang niet slecht. Hij is weet redelijk goed over te komen als een besluitvaardige kapitein en is daarbij soms ook nog eens grappig.

Hoewel er best veel bekende gezichten voorbijkomen in 12 Strong, krijgen de meesten niet echt diepgang en sommigen veel voorbijkomende gezichten worden zelfs niet voorgesteld. Er gaan 12 soldaten op reis, maar van de meesten kom je de namen niet eens te weten. Hemsworth is duidelijk de persoon die alle aandacht krijgt. Toch doen de overige spelers het zeker niet slecht en met name Navid Negahban weet een goede rol neer te zetten als de leider van de Noordelijke Alliantie. Overige bekende spelers die meedoen zijn onder andere Michael Shannon, Michael Peña en William Fichtner.

Een nieuwe actiefilm

De film 12 Strong is gebaseerd op het non-fictie boek Horse Soldiers van Doug Stanton. Het is dus min of meer een waargebeurd verhaal, al is het natuurlijk wel geromantiseerd. Wat echter een echt dramatisch oorlogsverhaal had kunnen worden, is onder de regie van Nicolai Fuglsig meer veranderd in een flitsende actiefilm. Denk aan elke willekeurige actiefilm met soldaten en deze zou er prima tussen passen. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat de film vermakelijk is, maar niet heel erg bijzonder.

Natuurlijk is er geprobeerd om de nodige dramatische momenten te verwerken en er vallen genoeg doden. Maar op de één of andere manier komt dit dramatische effect niet echt over en het blijft daarmee gewoon een actiefilm. De actiemomenten zijn echter goed, spectaculair soms, en vermakelijk. In moderne tijden een oorlog voeren op paarden is natuurlijk al spectaculair op zich. Het is alleen jammer dat de soldaten die nog nooit op een paard gezeten zouden hebben, toch zo makkelijk hele dagen in het zadel zitten. De film had uiteindelijk misschien veel meer kunnen worden, maar de actiefilm die nu is neergezet is in ieder geval niet slecht.

One Piece: World Seeker - PS4
One Piece: World Seeker - PS4
Score 3.6 van 5 sterren.
€25,99
Op voorraad. Voor 23:59 besteld, morgen in huis
Gratis verzending!
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Written by
Merel is vooral een filmliefhebber die bijna elke week wel in de bioscoop te vinden is, vaak samen met redacteur Michael. Ze kijkt echter ook graag series, leest veel boeken en is tegenwoordig zelfs begonnen met gamen. Druk, druk, druk dus. Maar wel met leuke dingen waarover jullie alles kunnen lezen op de website.

Wat is jouw mening?

0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.