Recensie: 6 Below: Miracle on the Mountain

Summary
6 Below is een goede optie voor een gezellig avondje film met het gezin, maar blijft vrij traditioneel en voorspelbaar. De prachtige shots van de bergen maken veel goed.
5.5

Eerst en vooral mag deze film niet verward worden met 6 Below van Cameron Gallagher uit 2016. 6 Below: Miracle on the Mountain is geen zwarte detective maar vertelt het waargebeurde verhaal van Eric LeMarque, een ex-ijshockey-speler met een meth-verslaving die tijdens een snowboardtrip verdwaalt op de berg en een week moet overleven in ijzige temperaturen zonder voeding, kleren en –  uiteraard – meth. Zoals te verwachten valt, wordt het een spannende race tegen de tijd, zowel voor hem als voor zijn moeder die zich zorgen maakt en hulp inschakelt. 6 Below is een vrij klassieke film, maar weet toch te verrassen door de berg prachtig in beeld te brengen en misschien zelfs als personage in te schakelen.

6 Below werd geregisseerd door Scott Waugh, bekend van Act of Valor (2012) en Need for Speed (2014). Hij won ook de “10 Directors to Watch” award op Palm Springs International Film Festival in 2012. Voor deze film was hij een logische keuze; Waugh was een jeugdvriend van Eric LeMarque toen ze nog samen op ijshockey zaten. Het verhaal lag voor hem dus heel dichtbij en in de “behind the scenes” vertelt hij hoe belangrijk het voor hem was om het verhaal naar buiten te brengen en vooral ook te spreken over drugsverslaving.

Josh Hartnett, bekend van onder andere Lucky Number Slevin (2006) en Penny Dreadful (2014-2016), speelt Eric Lemarque. Hij komt dus in heel veel scènes alleen voor en heeft weinig dialogen. Zijn vragen en uitroepen, gericht aan de berg, kun je moeilijk dialogen noemen. Toch zet hij een sterk personage neer. De kijker krijgt een mooie inkijk in de complexe persoonlijkheid van Eric en Hartnett slaagt er in de kijkers sympathie te laten voelen voor een personage dat in eerste instantie vooral arrogant en nonchalant overkomt. Ook Mira Sorvino, die de moeder van Eric speelt, zet een mooi portret neer. Af en toe komt ze iets te dramatisch over, maar het toont wel de angst die een moeder ervaart wanneer haar zoon vermist is.

Het verhaal leent zich goed voor een spannende film vol verrassingen. De titel verraadt misschien de afloop al wat, maar toch wordt de kijker zodanig binnengetrokken in het verhaal dat je echt mee hoopt en vreest met de personages. Af en toe leunt de film iets teveel naar een ‘motivational talk’, door de heel dramatische muziek en inspirerende quotes, maar de adembenemende shots van de bergen maken veel goed. Het verhaal gaat vlot vooruit, alleen het einde wordt bijzonder lang uitgetrokken. Misschien net te lang om de aandacht van de kijker er helemaal bij te houden, zeker omdat de afloop al wat te voorspellen valt. De afwisseling tussen scènes met Eric en scènes met zijn moeder is interessant, maar had meer uitgewerkt kunnen worden om het verhaal nog minder eentonig te maken. De flashbacks van Eric, die letterlijk in flitsende beelden worden getoond, zijn wat storend af en toe, maar ze geven wel een mooie inkijk in de opvoeding van Eric en de relaties binnen het gezin LeMarque.

De Blu-Ray is van goede kwaliteit en het is wel leuk om tijdens de aftiteling een aantal beelden te zien van Eric LeMarque zelf en te lezen hoe het nu met hem gaat. Er is een “Behind the scenes”-extra, maar die voegt niet zoveel toe. De cast en crew vertelt hier en daar een interessant weetje over de film, maar daarnaast komt er vooral een overdaad aan inspirerende quotes op het scherm.

Deze film is zeker een aanrader voor ski- en snowboardliefhebbers, puur om het meegenieten van de beelden op de berg. Maar ook anderen zullen deze film zeker appreciëren; het is geen moeilijke film, maar neemt de kijker helemaal mee in het verhaal en is spannend en verrassend genoeg voor een gezellig avondje film kijken. Extra leuk dat het gebaseerd is op een waargebeurd verhaal.

Wat is jouw mening?

0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.