Recensie: A Dog’s Purpose

Samenvatting
A Dog's Purpose is geen perfecte film, maar weet de kijker wel heel goed te vermaken. De grote ster van de film is natuurlijk Bailey, die fysiek andere honden wordt, maar steeds dezelfde ziel houdt. Hierdoor zien we als kijker hoe Bailey steeds meer leert en leef je ook steeds meer met hem mee. De humor werkt over het algemeen heel goed, al verzandt het af en toe een tikje in een herhalingsoefening. Dat komt voornamelijk doordat hij steeds dezelfde beginfase doormaakt en door het stukje naïviteit dat Bailey als hond van nature heeft.
8

Ethan loopt met zijn moeder over straat als hij wat hoort. In een gesloten auto ziet hij een hond die nog maar amper leeft. Het is uiteraard veel te warm geworden in de auto. Zijn moeder aarzelt geen moment en ze redden de hond door de ruit in te slaan. De hond gaat mee naar huis en de vader wordt overtuigd dat de hond mag blijven. Ethan geeft hem de naam Bailey en is ontzettend blij met hem. Bailey is blij met zijn nieuwe baasje, maar vraagt zich ondertussen wel af wat nu eigenlijk het doel is van zijn leven als hond. Of heeft het leven misschien helemaal geen doel?

Wanneer je de trailer ziet voor A Dog’s Purpose denk je waarschijnlijk gelijk aan een familiefilm. In feite heb je dan voor een deel gelijk. De emotionele diepgang van het verhaal kan voor kinderen echter wel heel ver gaan. Tijdens alle humoristische momenten, en dat zijn er best veel, zal het best goed gaan. Maar regelmatig zijn er momenten die zeer zeker niet voor kinderen geschikt zijn. Die momenten brengen een behoorlijk heftig gevoel teweeg. Dat geldt vooral wanneer je zelf ook nog eens een hondenliefhebber bent.

adogspurpose-01

Dieren waarvan we de stem kunnen horen zijn over het algemeen niet echt geliefd in films; het is onnatuurlijk en dat zorgt voor een stukje minder geloofwaardigheid. Josh Gad doet het echter heel erg goed als Bailey. Als hond wordt hij steeds weer een ander ras, maar zijn stem blijft gelijk. De voice-over is heel natuurlijk en ook al heb je het natuurlijk door, na een tijdje valt het eigenlijk helemaal niet meer op. Dat is natuurlijk de verdienste van Gad.

Lasse Hallström zorgt ervoor dat de tijd voorbij vliegt bij het kijken naar deze film. Omdat de film een mix is van hele grappige momenten en hele zware, emotionele momenten, balanceert je als kijker dus ook voor tussen een lach en een traan. De een zal daar beter mee om kunnen gaan dan de ander. Een doosje tissues meenemen kan in elk geval een heel goed idee zijn – zeker wanneer dieren in films je al vaker raakten.

adogspurpose-02

Helaas is er wat controverse ontstaan over A Dog’s Purpose. Peta, de organisatie die opkomt voor dierenrechten, heeft een verbod op A Dog’s Purpose aangevraagd omdat de hond die in een scène in het water springt hiertoe gedwongen zou zijn. Het is het woord van Peta tegen dat van de filmmakers, die volgens eigen zeggen meerdere mensen in het water hadden om de hond op te vangen en een duiker ter plaatse. De hondentrainer zou de hond ook rustig hebben gehouden. De hond is bovendien geselecteerd op basis van zijn affiniteit met water.

De menselijke acteurs doen het zeker ook niet slecht. K.J. Apa speelt Ethan als tiener. Apa is voor veel mensen vooral bekend van Riverdale. Hij krijgt een vriendinnetje dat gespeeld wordt door Britt Robertson, die we kennen uit Under the Dome. De volwassen versies van deze twee worden respectievelijk door Dennis Quaid en Peggy Lipton gespeeld. De jonge Ethan wordt gespeeld door Bryce Gheisar. Op de volwassen versies na is de cast vrij onbekend. Dat maakt het des te knapper dat ze het behoorlijk geloofwaardig doen.

Geschreven door
Max Davidse werd opgevoed met de films van Herbie, Lassie en zo'n beetje het gehele oevre van Bud Spencer en Terrence Hill, toen hij op zichzelf ging wonen kwamen daar heel wat films bij. Inmiddels kijkt hij bijna alles wat los en vast zit, en speelt hij ook regelmatig games op zijn PS4 of Xbox One S.

Wat is jouw mening?

0 0

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.