Recensie: A Street Cat Named Bob

Summary
A Street Cat Named Bob is een echte feelgoodfilm die gebaseerd is op een prachtig waargebeurd verhaal. Een film die je zeker nu rond de kerstdagen wil gaan bekijken in de bioscoop. Er wordt goed geacteerd door Luke Treadaway die voor James Bowen speelt, maar de beste rol wordt natuurlijk weggezet door de kat Bob. Kattenliefhebbers kunnen hun hart ophalen, maar ook voor anderen (hondenliefhebbers?) is deze film zeker de moeite waard.
7.5

James Bowen is een dakloze straatmuzikant die erg zijn best te doet om niet weer aan de drugs verslaafd te raken. Door de hulp van een maatschappelijk werkster krijgt hij een klein flatje toegewezen en hier komt hij de kat Bob tegen. In eerste instantie jaagt hij de kat weg, maar als hij deze later gewond weer tegenkomt besluit hij voor Bob te zorgen tot die weer beter is. Ook nadat Bob weer beter is wil de kat maar niet van zijn zijde wijken en gaat met James mee de straat op als hij muziek gaat spelen. Dit lijkt een geschenk uit de hemel, want iedereen wordt fan van de straatmuzikant met zijn kat.

A Street Cat Named Bob is een film die gemaakt is naar het boek met dezelfde naam die in Nederland verkocht wordt onder de naam Bob de straatkat. Het boek is een echte bestseller geworden en werd geschreven door James Bowen. Voor de oplettende lezer: ja, dat is de naam van de hoofdpersoon in de film. Mocht het nog niet duidelijk zijn, dit ontroerende verhaal is waargebeurd. Ontzettend leuk is het dan ook dat Bob, de kat uit het waargebeurde verhaal, zelf zijn eigen rol mocht spelen in de film. In A Street Cat Named Bob zien we dus de enige echte Bob de kat die een fantastische rol neerzet als zichzelf.

a_street_cat_named_bob_43008912_st_1_s-highVoor James Bowen is er toch maar voor gekozen om een acteur in te zetten. Dit is Luke Treadaway geworden. Misschien dat je hem kent uit Unbroken, Clash of the Titans of Heartless, maar echt hele belangrijke rollen heeft hij niet eerder gespeeld. Toch lijkt hij precies de geschikte persoon voor deze film. Hij zet een fantastische performance neer als de drugsverslaafde, dakloze muzikant. Zijn leuke dierenliefhebbende buurvrouw Betty wordt gespeeld door Ruta Gedmintas, die dat ook prima doet en een erg leuk maar excentriek personage neerzet. Maatschappelijk werker Val wordt gespeeld door Joanne Froggatt, bekend van onder andere Downtown Abbey. Ondanks dat de echte James Bowen niet de hoofdrol speelt, zien we hem op het einde wel nog heel even.

Roger Spottiswoode is de regisseur van deze film en is voor de kenner geen onbekende. Hij regisseerde al films met sterren als Tom Hanks, Mel Gibson, Arnold Schwarzenegger en Pierce Brosnan. Zijn bekendste film is waarschijnlijk de James Bondfilm Tomorrow Never Dies. Hoewel het al even geleden is dat hij een bekende film regisseerde is hij de kunst duidelijk nog niet verleerd. Met A Street Cat Named Bob laat hij zien dat hij nog steeds weet wat hij doet en hij weet een prachtige feelgoodfilm neer te zetten. De film is ontroerend, boeiend en zelfs af en toe grappig. Het grootste verbeterpunt aan de film is misschien de ietwat trage tweede helft.

a_street_cat_named_bob_43008912_st_9_s-highSowieso is het natuurlijk geen erg snelle film: het is een rustig verhaal dat een deel van het leven van James Bowen vertelt. Het vertelt over zijn leven op de straat en zijn drugsgebruik, maar vooral juist over hoe hij zijn leven weer op de rails wist te krijgen. Dat zijn leven uiteindelijk weer aardig de goede kant op lijkt te gaan komt allemaal door de hulp van de kat Bob, de maatschappelijk werkster Val en zijn alleraardigste buurvrouw Betty op wie hij verliefd wordt. Betty helpt hem met het zorgen voor Bob, maar heeft een hekel aan drugsgebruikers. James doet dan ook zijn best om dit te verbergen en vooral ook om geen drugs meer te gebruiken.

Helemaal goed gaat het natuurlijk nooit. James kent verschillende tegenslagen die het erg moeilijk maken voor hem om af te kicken. En hoe moet dat als zijn grote maatje Bob opeens verdwenen is? Aangezien Bob de kattenhoofdrol speelt in deze film is het waarschijnlijk wel al duidelijk dat alles uiteindelijk goed afloopt. Dat deze film uitgerekend rond de kerstdagen uitkomt is waarschijnlijk prima gekozen datum. Niet alleen omdat de film zich ook vooral rond deze tijd afspeelt, maar ook omdat deze feelgoodfilm precies het boeiende drama is dat je vaak in kerstfilms ziet. De relatie tussen James en Bob is hartverwarmend en het besef dat het een waargebeurd verhaal is maakt de film misschien nog net iets mooier.

Written by
Merel is vooral een filmliefhebber die bijna elke week wel in de bioscoop te vinden is, vaak samen met redacteur Michael. Ze kijkt echter ook graag series, leest veel boeken en is tegenwoordig zelfs begonnen met gamen. Druk, druk, druk dus. Maar wel met leuke dingen waarover jullie alles kunnen lezen op de website.

Wat is jouw mening?

0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.