Recensie: About Heaven

Samenvatting
Deze documentaire is een perfecte om te kijken op regenachtige herfstdagen. De tijd vliegt voorbij en voor je het weet zit je anderhalf uur lang met een brede glimlach op je gezicht voor het scherm. De film inspireert en zet aan het denken. Het roept zelfs een bepaalde mate van jaloezie op, het is immers niet voor iedereen mogelijk om met deze vorm van rust en vrede naar de dood te kijken. De tevredenheid die deze gelukkige mensen uitstralen is rustgevend, verblijdend en fascinerend.
8.5

Een lief oud mannetje belandt in een giechelbui. ‘C’est un question piège!’, oftewel, een strikvraag. Met twinkelende ogen en een aanstekelijke lach beschrijft hij vervolgens wat hij denkt dat hem na de dood te wachten staat. Documentairemaker Stéphane Goël vraagt aan Zwitserse oude mensen hoe zij zich de hemel voorstellen. Allerlei oude mensen vertellen over wat zij verwachten van de dood, de hemel en de hel. Ze bespreken hun dromen en hun angsten in deze aanstekelijke feel-gooddocumentaire.

Het is bijzonder hoe licht een documentaire over de dood kan zijn. De mensen die geïnterviewd worden door Goël zijn volkomen tevreden, vredig en rustig met het feit dat zij niet lang meer te leven zullen hebben. De Zwitsers zijn niet terminaal ziek, maar gewoon oud. Geen van allen lijkt echter een probleem te hebben met dit onontkoombare feit, en hierdoor zit je als kijker anderhalf uur met een gigantische glimlach op je gezicht.

About Heaven (2b)

De interviewer stelt allerlei verschillende vragen aan de ouderen en weet hiermee verschillende inspirerende en fascinerende quotes te ontlokken. Zo vertelt één mevrouw dat zij gelooft dat de hemel volledig vegetarisch is. Zelf is zij nu al vegetariër en zij gelooft dat in de hemel niemand meer vlees zal eten. Een andere mevrouw verheugt zich al op de hemel, omdat zij gelooft dat de hemel bestaat uit kleurrijke visioenen, muziek en golven van orgasmes.

Er zijn ook enkelen die nergens in geloven of die een realistische en praktische blik hebben op de hemel. Een meneer is van mening dat het in de hemel maar saai zou zijn. Hier op aarde, zo stelt hij, zijn tenminste nog verrassingen, dieven en boeven, spanning en sensatie. In de hemel is het maar een saaie bedoening zonder al dat. Op de vraag of hij niet blij is dat hij zijn vrouw terug zal zien in de hemel, beantwoordt een man van niet. Hij denkt dat het onmogelijk zal zijn om zijn vrouw terug te vinden tussen al die biljoenen zielen in de hemel, tenzij er in de hemel een soort catalogus of register is op alfabetische of chronologische volgorde.

About Heaven (3

De aandoenlijke, inspirerende en fascinerende quotes zijn ontelbaar en het zou zonde zijn om alle anekdotes hier te beschrijven. Het komt er op neer dat de kijker achterblijft met een positief en blij gevoel. Alle mensen lijken in de interviews zo tevreden terug te kunnen kijken op hun leven en geen van allen lijkt bang voor de dood. Een mevrouw stelt dat de dood is als een soort slaap. Het is ook met deze redenatie dat zij haar overleden man niet mist. Iemand die slaapt, hoef je niet te missen. Het is alsof hij ligt te slapen in de kamer hiernaast. Zo iemand hoef je niet te missen.

De interviews worden afgewisseld met beelden van Stéphane die met zijn vader een berg beklimt in Zwitserland. Samen lopen zij naar de plek waar Stéphanes vader wilt dat zijn as verstrooid zal worden. Tijdens deze wandeltocht spreken zij openlijk over het leven, de dood, de hemel en de hel. Hij weet dat het de laatste keer is dat hij deze tocht levend af zal leggen. Ook hij lijkt hier vrede mee te hebben en kan volledig genieten van de mooie landschappen, het weer, de zon en de natuur.

Geschreven door
Maren is een 23-jarige studente Mediawetenschappen. Zoals elke vrouw van deze leeftijd is ze vooral gek op romantische komedies in haar vrije tijd. Af en toe een intellectueel hoogstandje kan ze echter af heus ook wel waarderen en historische klassiekers behoren tot één van haar fascinaties. Met horrorfilms hoef je echter dan weer níet aan te komen zetten, want dan kan Maren haar nachtrust vaarwel zeggen.

Wat is jouw mening?

0 0

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.