Recensie: Alien: Covenant

Samenvatting
Alien: Covenant is een mooie samenvoeging van Prometheus uit 2012 en Alien uit 1979. Het draait voor om Fassbender’s David en Walter en anderzijds het ontstaan van de Xenomorph. De enige kanttekening is toch wel dat sommige andere personages weinig boeiend zijn. Zij worden niet verder uitgediept omdat zo gekozen is voor de focus op de rollen van David en Walter. Toch blijft Alien: Covenant een huiveringwekkende film die je vanaf de eerste minuut weet te grijpen en pas de laatste minuut weet los te laten. Het ontstaan van de Xenomorph wordt op een indrukwekkende wijze in beeld gebracht. De momenten op de grond en in de Covenant zijn perfect in balans. Alien: Covenant weet het gat tussen Prometheus en Alien goed te dichten, maar heeft daar toch nog een paar films voor nodig. Gelukkig heeft Ridley Scott al aangekondigd dat er nog een film komt.
8

In dit nieuwe hoofdstuk uit de baanbrekende Alien-filmreeks stuit de bemanning van het koloniale schip Covenant tijdens een reis naar een planeet aan de rand van de Melkweg op een schijnbaar onontdekt paradijs. Het blijkt echter een duistere en gevaarlijke wereld te zijn. En als ze een dreiging ontdekken die hun ergste nachtmerries overtreft, beginnen ze aan een angstaanjagende ontsnappingsmissie.

Over Ridley Scott is al veel geschreven en de beste man heeft een indrukwekkende staat van dienst. Hij heeft drie Oscar-nominaties op zijn naam staan en tijdens de Oscars in 2016 werd zijn The Martian genomineerd voor beste film. Zo was hij verantwoordelijk voor de eerste Alien, welke vervolgens uitgroeide tot een serie van films die door de fans geliefd zijn. In 2012, na de release van Prometheus, werd al snel duidelijk dat we meer te zien zouden krijgen van de franchise. Met Prometheus werd er een verhaal verteld over de oorsprong van de alien uit Alien. Alien: Covenant gaat verder waar Prometheus eindigde. Toch duurt het even voor je daar als kijker aanbelandt.

_MG_3008.CR2

In Alien: Covenant is een schip onderweg met zeven bemanningsleden en meer dan tweeduizend kolonisten onderweg naar een nieuw bewoonbare wereld. De bemanningsleden worden gewekt doordat een ster is ontploft en het schip schade ondervindt. Tijdens het repareren van het schip onderschept een bemanningslid een audiosignaal van een persoon. Dit blijkt Elizabeth Shaw te zijn, een van de twee overlevende van de Prometheus, die Country Roads zingt. De koers wordt gewijzigd om een kijkje te nemen op deze schijnbaar perfecte planeet. Maar is deze planeet wel zo perfect als men denkt?

Voor Alien: Covenant keren er twee bekenden terug. Elizabeth Shaw, gespeeld door Noomi Rapace, en de synthetische robot David, gespeeld door Michael Fassbender. Voor Covenant speelt Fassbender een dubbele rol. Hij neemt ook de rol van de synthetische robot Walter op zich. Katherine Waterston speelt de rol van Daniels Branson. Zij wordt door velen al vergeleken met de rol die Sigourney Weaver speelde in het eerste deel. Toch komt zij geen enkele minuut in de buurt van Weaver’s Ellen Ripley qua overtuiging. Niet dat zij de rol van Daniels Branson slecht vertolkt. De emoties spatten van het scherm het eerste uur. Daarna merk je al snel dat het vooral draait om het overleven en dat de emoties uitgeschakeld zijn. Alien: Covenant telt ook nog een tal van andere personages die een indruk proberen achter te laten. Zoals je kan verwachten van een Alien-film is dat niet al te gemakkelijk. Het aantal doden schiet bij Alien: Covenant snel omhoog waardoor je maar weinig meekrijgt van hun verhaal. De helft van de personages is met elkaar getrouwd in de film en die band komt niet echt mooi op je over. Een opvallende rol is die vooral van Billy Crudup. Hij speelt de rol van Oram. Hij is de kapiteit van het schip Covenant en moet alle beslissingen nemen terwijl hij weinig vertrouwen geniet van zijn bemanning. De strijd die hij voert onder zijn bemanning is bijna sneu te noemen. Vooral ook omdat hij worstelt met de beslissing om de planeet te onderzoeken waardoor velen doodgaan. De voornaamste rol(len) zijn die toch wel van Michael Fassbender. Hij weet op een voortreffelijke manier beide synthetische robotten neer te zetten en ook hun verschillen bloot te leggen. Het berekende gedrag van David weet je soms angst in te boezemen.

_DSC7642-2.ARW
Alien: Covenant moet één van de delen zijn die het gat moet dichten naar de eerste Alien-film. Prometheus wist op een andere manier de Alien-franchise een bepaalde kant in te duwen. Daardoor kwam de actie wat traag op gang. In Alien: Covenant is dat gat tussen Prometheus en Alien wat gedicht. Al binnen de eerste twintig minuten weet Scott je aandacht te grijpen en vervolgens niet meer los te laten. De gehele film is vooral een mengelmoes van Prometheus (de scénes in open lucht) en Alien (de scénes in te krappe gangpaden van het schip). Een succesvolle formule omdat men daarmee een nieuwe kant wil opgaan met toch herkenbare momenten uit de eerste drie films. Wat je vooral zal bijblijven is het verhaal en het ontstaan van de Xenomorph. De Xenomorph ziet er gruwelijk uit en de manier waarop deze zijn ontstaan is huiveringwekkend.

 

Geschreven door
Sylvano heeft in 2008 Undercover-Gaming opgericht wat in 2013 overging in Undercover-Network en nu Play Watch Read is geworden. In zijn vrije tijd is hij te vinden op de Xbox One, PlayStation 4 of de Nintendo Switch. Naast gamen leest hij ook geregeld een boek en is zijn favoriete schrijver Harlan Coben. Ook pakt hij geregeld een film mee in de bioscoop of ligt hij languit op de bank te bingewatchen.

Wat is jouw mening?

0 0

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.