Recensie: All the Money in the World

Summary
All the Money in the World is een goede verfilming van een ontvoering die in de jaren 70 veel losmaakte. De gruwelijkheden worden mooi in beeld gebracht en vooral de starre houding van J.P. Getty doet je versteld staan. Michelle Williams weet met haar rol een moeder neer te zetten die er alles voor over heeft om haar kind te redden, al moet zij haar principes ervoor loslaten. Ridley kiest er geregeld voor om sommige feiten te verdraaien zodat het een spannende dramafilm wordt, iets wat hij ook toegeeft aan het einde van de film.
8

Oliemagnaat J.P. Getty is de rijkste man ter wereld. Wanneer in de zomer van 1973 zijn kleinzoon in Rome wordt ontvoerd door de Italiaanse maffia, eist men 17 miljoen dollar aan losgeld. De miljardair weigert echter ook maar één cent te betalen, waarna de familie het afgesneden oor van de jongen ontvangt. Wanhopig om haar zoon te redden alvorens hij verder in stukjes wordt gesneden, besluit zijn moeder Gail om zelf te onderhandelen met de ontvoerders. Zelfs met de hulp van een ex-CIA-agent zal Gail vindingrijk moeten zijn om zonder geld haar zoon te bevrijden.

De problemen rond rijk zijn

Het gevaar bij films als All the Money in the World is dat het zo dicht mogelijk bij de waarheid moet blijven. Het beste is dan om er een regisseur op te zetten die al heel wat ervaring heeft. Ridley Scott heeft de regie op zich genomen van All the Money in the World. De beste man heeft al heel wat blockbusters op zijn naam staan zoals Alien uit 1979 en The Martian uit 2015. Aan ervaring ligt het zeker niet bij All the Money in the World. De film is dan ook vooral gebaseerd op het boek van John Pearson, Painfully Rich: The Outrageous Fortunes and Misfortunes of the Heirs of J. Paul Getty.

All the Money in the World gaat over oliemagnaat J.P. Getty die werd gezien als de rijkste person op Aarde. Geld was zijn lust en leven en had daarom maar weinig contact met zijn kinderen. Wanneer zijn zoon, J.P. Getty Jr., werk zoekt, verhuist hij met zijn vrouw Gail en kinderen richting Rome om te gaan werken voor zijn vader. Hij raakt aan de drank en drugs en een scheiding volgt. Dit gebeurt met als gevolg dat Gail niets van het Getty-fortuin wilt hebben, maar wel de voogdij wilt over de kinderen. Wanneer haar zoon, John Paul Getty III, wordt ontvoerd door de Italiaanse maffia moet ze noodgedwongen contact opnemen met haar voormalig schoonvader om het losgeld te krijgen. En laat Getty daar nou net geen zin in hebben.

Een smet op de film

Het zoeken van de juiste acteurs is geen makkelijke klus geweest. Nathalie Portman was een gewilde kandidaat om de rol van Gail Harris op zich te nemen. Toch ging de uiteindelijke keuze naar Michelle Williams. Zij speelde recentelijk nog in The Greatest Showman en in 2016 speelde zij een rol in Manchester by the Sea. In All the Money in the World weet zij de rol van Gail Harris perfect neer te zetten. Ze straalt echt de kracht uit dat ze er alles voor wilt doen om haar zoon Paul terug te krijgen. De dialogen met haar tegenspeler, Mark Wahlberg, zijn op momenten zelfs hilarisch. Mark Wehlberg speelt de rol van Fletcher Chase, de man die al jaren werkt voor Getty en nu de onderhandelingen met de ontvoerders moet leiden. Een smet op deze film is toch wel de rol van J.P. Getty. Oorspronkelijk werd Kevin Spacey voor deze rol gevraagd en waren al zijn scènes ook al opgenomen. Vanwege beschuldigingen van seksueel misbruik omtrent Kevin Spacey werd Christopher Plummer gevraagd om de rol te vertolken en werden de scènes van J.P. Getty opnieuw geschoten. Een rol die goed vertolkt wordt door Christopher Plummer.

Het gevaar voor een film als All the Money in the World is dat het ergens op gebaseerd is. Je moet dan zo dicht mogelijk bij de waarheid blijven. Om de film spannend te maken is ervoor gekozen om een aantal feiten te verdraaien, zodat het voor de kijker ook aantrekkelijk is om te kijken. In de film wordt de vader van Paul vooral neergezet als een drugsverslaafde die niets onderneemt om zijn zoon vrij te krijgen. In werkelijkheid heeft Paul wel degelijk geprobeerd om contact te zoeken met zijn vader om het losgeld betaald te krijgen. Ook het einde van de film is zodanig aangepast dat het spannend is. In werkelijkheid duurde het namelijk drie weken tussen het betalen van het losgeld en het in leven terugvinden van Paul. Wat de makers wel goed hebben neergezet is de starre houding van J.P. Getty. Als mens kan je niet geloven dat de rijkste persoon op Aarde geen losgeld wilt betalen voor zijn kleinzoon.

Het kwaad in jou
Het kwaad in jou
Score 3.9 van 5 sterren.
€20,99
Op voorraad. Voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending!
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Written by
Sylvano heeft in 2008 Undercover-Gaming opgericht wat in 2013 overging in Undercover-Network en nu Play Watch Read is geworden. In zijn vrije tijd is hij te vinden op de Xbox One, PlayStation 4 of de Nintendo Switch. Naast gamen leest hij ook geregeld een boek en is zijn favoriete schrijver Harlan Coben. Ook pakt hij geregeld een film mee in de bioscoop of ligt hij languit op de bank te bingewatchen.

Wat is jouw mening?

0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.