Recensie: Alpha

Summary
Alpha is een film die vooral prachtig is om te zien. Het verhaal is redelijk rechtlijnig en simpel, maar wel op een prachtige manier verteld. Centraal in het verhaal staan Keda en de wolf die hij verwond, maar daarna weer oplapt. Hieruit ontstaat een vriendschap die zo mooi is, dat het je raakt in je ziel. De overlevingsdrang van Keda na zijn val over de riggel wordt mooi in beeld gebracht, ook al weet je als kijker wel waar het heen gaat. Heb je de film niet in de bioscoop gezien, dan is de blu-ray de beste manier om deze film alsnog te zien.
7.5

Selectieproces

Keda is een jonge krijger in de oertijd die net het selectieproces is doorgekomen. Een belangrijk criterium was het maken van een goede speerpunt, want als je jaagt moet je gereedschap natuurlijk wel scherp zijn. Helaas heeft Keda echter niet de killers mentaliteit, maar zijn vader is ervan overtuigd dat die nog wel komt. Wanneer ze met de groep op een kudde bizons gaan jagen, gaat het echter gruwelijk mis. Een van de bizons neemt Keda vol op de horens en gooit hem vervolgens van een riggel voordat zijn vader hem met een speer kan doorboren. Met geen enkele mogelijkheid om bij hem te komen, moet zijn vader hem voor dood achterlaten.

Oog voor detail

Alpha is het solo-regiedebuut van Albert Hughes, die tot nu toe eigenlijk altijd samen met zijn broer Allen films maakte zoals The Book of Eli. Hij heeft met Alpha echt wel oog voor detail getoond. De wereld waarin Keda zich begeeft is werkelijk prachtig vormgegeven. Je zou absoluut kunnen geloven dat je je hier in de oertijd bevindt. De beelden zijn werkelijk adembenemend mooi geschoten en centraal hierin is het prachtige landschap van Canada en IJsland. Wanneer je deze film op je televisie zit te kijken, bekruipt je al snel het gevoel dat je deze eigenlijk beter in de bioscoop had kunnen zien.

Alleen al deze prachtige beelden die door Martin Gschlacht zijn geschoten zouden al een reden zijn om deze film te kijken. Een aflevering van het eveneens prachtige Planet Earth zou hier niet veel mooiers van kunnen maken. Als kijker kom je langs bergen, gletsjers, uitbarstende vulkanen, et cetera. Dat zorgt er wel voor dat je het verhaal, dat wat rechtlijnig en wellicht wat simpel is, kunt vergeven.

Een eigen taal

Morgan Freeman heeft een korte voice-over aan het begin van de film en die valt helemaal buiten de toon van de film. Niet alleen is dat het enige moment van de film dat in het Engels wordt gesproken, de rest van de film wordt gesproken in een zelf verzonnen taal, dat compleet,  inclusief grammatica, is bedacht voor de film. Jóhannes Haukur Jóhannesson, die de vader speelt van Keda en zelf vier talen spreekt vond het een prachtige uitdaging om deze taal te leren spreken. Niet alleen vond hij de taal erg mooi klinken, maar ook goed uitgedacht omdat het echt logisch werd met de grammatica samen. Er heeft dan ook twee jaar gezeten in het opzetten van de taal die gesproken wordt.

Het acteerwerk is van een goed niveau, waarin natuurlijk de rol van Kodi Smit-McPhee, die Keda speelt, het meest opvalt. Het merendeel van de film zien we alleen hem en de wolf, die hij tot Alpha doopt. Er is veel kritiek geweest in het verleden op de acteerkwaliteiten van deze Kodi, maar hij laat met Alpha zien dat hij echt wel wat kan. Jóhannes Haukur Jóhannesson, die we onder andere kennen uit Game of Thrones, speelt de vader van Keda ook op prachtige wijze.

Voice-over

Als overlevingsfilm doet Alpha het niet helemaal fantastisch en dat is mede te wijten aan de keuze om de voice-over van Morgan Freeman, normaal gesproken een zeer prettige bijkomstigheid, maar hier eigenlijk een story killer. Deze stem vertelt eigenlijk te veel en geeft daarmee weg wat je verderop gaat zien. Wat dan overblijft is een, overigens schitterend, verhaal over de vriendschap tussen een mens en een wolf. Het is waanzinnig mooi om te zien hoe de wolf en Keda in eerste instantie bang zijn voor elkaar en elkaar afstoten om dan toch tot elkaar te komen met als voorbeeld een moment waarbij Keda de wolf een kommetje water geeft en de wolf daar voorzichtig van begint te drinken.

De blu-ray van Alpha bevat zowel de bioscoop versie als de director’s cut. Voor de liefhebbers van dergelijke films is de director’s cut zeker aan te raden, maar het is sowieso interessant dat ook de originele bioscoopfilm te zien is.

Als het bloedt
Als het bloedt
Score 4.4 van 5 sterren.
€12,99
Op voorraad. Voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Written by
Max Davidse werd opgevoed met de films van Herbie, Lassie en zo'n beetje het gehele oevre van Bud Spencer en Terrence Hill, toen hij op zichzelf ging wonen kwamen daar heel wat films bij. Inmiddels kijkt hij bijna alles wat los en vast zit, en speelt hij ook regelmatig games op zijn PS4 of Xbox One S.

Wat is jouw mening?

0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.