Recensie: Als de dijken breken

Summary
Concluderend is het een indrukwekkende serie die je met beide benen op de grond zet. Het is mooi in elkaar gezet met al het water. Iedereen in Nederland en België zou deze serie gewoon moeten zien om met eigen ogen te zien wat er met ons land gebeurt als de dijken breken. Je wordt echt meegezogen in het verhaal en regelmatig komt er een spannend element naar voren. Een aanrader.
8

Een watersnoodramp, daar denk je niet dagelijks aan. Totdat je deze serie hebt gezien en er een zware storm over het land gaat, want dan sta je toch even stil bij de vraag of de dijken het wel gaan houden. Ruim 60 jaar terug was in Nederland de laatste watersnoodramp die velen van ons alleen kennen van de tv. Deze serie laat zien wat er met Nederland anno nu gebeurt als er nog eens zo’n ramp zou uitbreken en dat dan het halve land onder water komt te staan. Interessant en meeslepend om naar te kijken.

Als de dijken breken is een serie van de EO, Eén en van de productiemaatschappij van Johan Nijenhuis, onder andere bekend van Verliefd op Ibiza, Rokjesdag en Onze jongens. In de serie komen veel bekende Nederlandse acteurs voor, zoals Gijs Scholten van Aschat, Susan Visser, Loek Peters en Aart Staartjes. Van Belgische bodem zijn dit Thomas Ryckewaert en Daisy van Praet. Stuk voor stuk topacteurs en dat laten ze in deze serie ook weer zien. Je ziet de angst soms in hun ogen en het acteerwerk is erg goed, waarbij je echt mee gaat leven met de situatie waarin zij verkeren.

hans

Bron: EO, JOCO Media en Menuet BVBA

De serie speelt zich af in de kustgebieden in België en Nederland. De serie heeft vijf verhaallijnen die allemaal verband houden met elkaar en regelmatig worden afgewisseld wat het prettig kijken maakt. In zes afleveringen (ca. 275 minuten) wordt het verhaal verteld dat nog wel wat open einden overlaat dus je moet zelf je fantasie de vrije loop laten over hoe het afloopt met de hoofdpersonages.

Als er een zware storm het land teistert moet er een besluit worden genomen om de mensen te evacueren of niet. De dijken houden het waarschijnlijk niet, dus de Belgische regering besluit de inwoners te evacueren. In Nederland wordt de beslissing genomen om dit niet te doen totdat de vrouw van de minister-president naar het verzorgingshuis gaat om haar vader daar weg te halen en te vluchten naar hun vakantiehuis dat boven NAP ligt. Als de pers hier lucht van krijgt is het hek van de dam en slaan duizenden mensen op de vlucht wat kilometers lange files veroorzaakt. Samen met de Belgische regering moet er orde op zaken worden gesteld en zijn er veel overleggen nodig. Als de vice-president mee wil gaan in het besluit van de Belgische regering is de minister-president het daar niet mee eens. Zijn gezondheid lijdt daar ernstig onder.

Ondertussen zet het slechte weer door en breken de dijken. Familie Van Daele die in België woont zijn niet geëvacueerd met alle gevolgen van dien. Als de jarige Femke aan het buitenspelen is en de Spuikom overstroomt, wordt Femke meegesleurd. Haar moeder Sonja besluit om haar te gaan zoeken als het weer iets beter is. Samen met goede vriend Manu stappen ze in een bootje en gaan op pad. Ze vinden Femke niet en moeten dan toch gaan evacueren. Ze komen in Gent terecht.

kimmy

Bron: EO, JOCO Media en Menuet BVBA

Het water stroomt ook de gevangenis in Rotterdam in waar Ronnie van Daele vastzit voor doodslag. Hij wordt gered uit de kelder door bewaker Samir. Er is onenigheid tussen gevangene Stanley en Ronnie. Stanley wordt neergeslagen door Ronnie, en Samir en Ronnie vluchten op het vlot wat door de gevangenen is gemaakt om zelf te vluchten, waarbij ze Samir wilden achterlaten. Als ze langs het huis van David Stein varen die samen met Kimmy om hulp roept, worden zij en de buurvrouw meegenomen op het vlot. David en Kimmy komen in een noodopvang terecht, Ronnie gaat naar België om zijn familie te zoeken en Samir wil naar zijn vrouw en kinderen.

Het huwelijk van Robert en Marion Wienesse staat op springen. Robert wil scheiden. Als ze moeten evacueren en niet veel verder komen op de snelweg, gooit Robert het stuur om en rijdt een weiland in. Ver komen ze niet, want de auto komt vast te zitten. Ze moeten lopend verder waarbij Marion en Naomi in een boot kunnen vluchten. Robert en Britt zijn nergens te bekennen. Uiteindelijk wordt de familie herenigd bij de broer van Robert. Zal het hun huwelijk redden?

EO-tv serie: Als de dijken breken.

Bron: EO, JOCO Media en Menuet BVBA

David Stein is op de avond dat de dijken doorbreken gehuldigd als violist en ziet het leven niet meer zitten na het overlijden van zijn vrouw een jaar geleden. Hij wil er een einde aan maken als er wordt aangebeld en Kimmy voor de deur staat. Ze is door haar moeder niet opgehaald bij school en is gestrand bij David. Ze vraagt of ze binnen mag komen. Ze belt haar moeder en die is blij dat ze daar kan blijven totdat het weer rustiger wordt. Er is geen eten en drinken in huis, dus David en Kimmy moeten zien te overleven.

De serie laat goed de werkelijkheid zien wat er met Nederland gebeurt als de dijken breken. Deze ramp zorgt ervoor dat een falende regering, een slecht huwelijk, het gevang en iemand die het leven niet meer ziet zitten met beide benen op de grond worden gezet. Er zitten wel wat ongeloofwaardigheden in, zoals de luchthaven die nog open is terwijl het hele kustgebied aan het evacueren is, de weerman die zegt dat hij 2 dagen vooruit kan kijken en later zegt hij dat hij nog maar 2,5 uur verder kan kijken, Marion en Naomi zitten op een gegeven moment helemaal droog in het bootje terwijl er heel veel regen is gevallen en het briefje dat in de gevangenis wordt geschreven ligt in het water en als Samir het even later uit zijn jaszak haalt is het helemaal droog. Wat het meeste opviel was dat er in het rampgebied geen helikopter of boot te bekennen is terwijl er nog genoeg mensen gered moesten worden uit de huizen. Het zijn wat kleinigheden maar het valt wel op.

De serie bevat verschillende spannende elementen zoals Ronnie die in de kelder zit die bijna vol met water staat. Wordt hij op tijd gered of niet? Ook zijn de gevangenen op de begane grond uit hun cellen gehaald vanwege het water. Als de gevangenen de sleutel van de buitendeur willen hebben, wordt het wat grimmig en dat zorgt voor spanning. David Stein die zelfmoord probeert te plegen en Sonja die in het mortuarium haar dochter moet identificeren. Iedere keer is het weer spannend als een laken wordt opgetild. Ligt Femke daaronder? Er komt natuurlijk ook veel drama in de serie voor door de vele slachtoffers, mensen die alles kwijt zijn en ruzies door de ontstane situatie.

Als extraatje op deze dvd laten ze de making-of zien. Het zou heel indrukwekkend moeten zijn als je de hele serie hebt gezien, maar dat valt behoorlijk tegen, want die extra duurt slechts vijf minuten. Bovendien wordt daar niet in gesproken en het is niet verhelderend. De verwachting was groter. Desalniettemin is dit geen reden om de serie niet te kijken, want die is gewoon goed.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.