Recensie: American Horror Story – Hotel (seizoen 5)

Samenvatting
Ondanks dat er best veel kritiek te leveren valt op dit vijfde seizoen van American Horror Story, wat ook veel gebeurt door de trouwe kijkers, is Hotel zo slecht nog helemaal niet. Het grootste probleem is dat er teveel personages zijn met elk een eigen achtergrondverhaal, waardoor geen van allen echt uitgediept wordt. Dit seizoen puilt uit van de seksscènes en een meerderheid van de personages is homo- of biseksueel, wat zeker voor American Horror Story-kijker van het eerste uur waarschijnlijk nogal een omschakeling is. Het bloedvergieten is natuurlijk niets nieuws, maar ook dat is dit seizoen iets teveel van het goede. De serie staat ook volledig op Netflix, dus wellicht is het een betere keus om de serie daar te bekijken.
6.5

Als twee Zweedse studentes op vakantie naar Los Angeles gaan, checken ze in bij Hotel Cortez. Na een niet erg gastvrije ontvangst en het zien van hun stinkende kamer, voelen de twee jonge vrouwen zich niet erg op hun gemak. Helaas voor hen blijkt al snel waar die lucht vandaan komt… Ondertussen brengen onder andere een drugsverslaafde model en een rechercheur met onverwerkt verdriet een bezoekje aan het hotel. In de penthouse wonen The Countess en haar vriend Donovan, terwijl hotelmanager Iris en haar college Liz de toko draaiende houden. Onderlinge spanningen en oude geheimen houden iedereen die Hotel Cortez bezoekt in hun greep.

Ook voor het vijfde seizoen van American Horror Story verhuist de setting weer naar iets totaal anders, dit keer dus een hotel. Wil je meer weten over de eerste vier seizoenen, dan kun je de recensies van Murder House, Asylum, Coven en Freak Show teruglezen. Veel van de vaste acteurs verschijnen weer met een nieuw personage, alleen Jessica Lange schittert door afwezigheid. Na vier maal de hoofdrol te hebben gespeeld, besloot ze om even pauze te nemen. Bij elke fan schoot waarschijnlijk wel de gedachte door het hoofd dat het vijfde seizoen geen échte American Horror Story kon zijn zonder deze actrice. Gelukkig blijkt achteraf dat niets dan minder waar en dat is maar goed ook, want inmiddels is American Horror Story definitief een gesloten hoofdstuk voor Jessica Lange.

AHS_Hotel_1

Velen zullen ongetwijfeld hun bedenkingen hebben gehad bij de acteerkunsten van Lady Gaga, maar ze blijkt zowaar een goede toevoeging aan de cast. Zeker in dit seizoen komt haar extravagante persoonlijkheid goed tot zijn recht in de huid van The Countess. Haar aanwezigheid overheerst zeker niet, al heeft ze wel de ruimte gekregen om haar hele kledingcollectie te tonen aan de wereld, want praktisch elke scène draagt ze een andere, meestal uitbundige, outfit. Samen met haar vriend Donovan, gespeeld door Matt Bomer, vormt ze een goed team. Tenminste, totdat model Tristan in het hotel verschijnt. Tristan is een rol van Finn Wittrock, die daarnaast ook nog een andere hotelgast speelt. Hij speelt zijn rollen prima en is ook zeker een aanwinst voor de serie, maar het zal lastig worden om zijn prestatie in Freak Show nog te overtreffen.

Natuurlijk is ook Sarah Paulson weer van de partij en dit keer ook weer met een dubbelrol. In het vorige seizoen zagen we haar natuurlijk al als de Siamese tweeling, waardoor ze haar eigen tegenspeelster was, maar nu dus twee afzonderlijke personages. Evan Peters daarentegen weet elk seizoen weer te verrassen en in Hotel speelt hij een totaal andere rol dan je inmiddels een beetje van hem gewend bent. Hij zorgt nu ook voor de nodige humor en is misschien wel het leukste personage in dit seizoen. Verder keren ook Denis O’Hare, Kathy Bates en Angela Bassett terug. Die eerstgenoemde is een geweldige acteur die nu al voor de vierde keer op rij met een compleet ander personage weet te komen. Die andere twee zijn er zeker niet minder om, maar toch steken hun personages er niet zo bovenuit.

AHS_Hotel_3

Het wordt onderhand wel lastig om je te gaan hechten aan een van de personages, of om ze überhaupt uit elkaar te houden, want het aantal castleden lijkt per seizoen alleen maar groter te worden. Er zijn op dit moment zoveel karakters met een eigen verhaallijn, waardoor geen van allen écht erg interessant lijkt of redelijk wat diepgang heeft. Met name in seizoen twee zie je gewoon dat dat een stuk beter werkt en ook het zesde seizoen heeft dat ondertussen wel bewezen. Iets wat de fans van het eerste uur waarschijnlijk vooral tegenstaat aan Hotel is dat er verschrikkelijk veel bloed en seks in zit. Daarnaast blijkt ook nog bijna elk personage homo- of biseksueel. Die drie dingen overheersen te erg in dit seizoen en daarmee is Hotel eigenlijk totaal niet meer te vergelijken met Murder House, Asylum, Coven en Freak Show.

De dvd-box bevat vier schijfjes, met elk drie afleveringen. Daarnaast zijn er ook extra’s te vinden op twee dvd’s, die samen nog voor zo’n twintig minuten kijkplezier zorgen. In de extra’s komen een groot deel van de acteurs en de makers aan bod. Zij vertellen over hoe de set van dit seizoen tot stand is gekomen. Leuke toevoeging, maar het best wel wat uitgebreider gemogen. Het American Horror Story-universum is inmiddels best groot. Waarom is er geen fragment dat vertelt hoe dit seizoen met de andere seizoenen verbonden is? Voor de nieuwkomers blijven een aantal verwijzingen daardoor onbekend. Er zijn ook best andere extra’s te bedenken: welke rollen hebben de vaste acteurs allemaal al gespeeld in de serie, bijvoorbeeld? Omdat de hele serie ook op Netflix staat, maakt dat de dvd-box eerlijk gezegd overbodig.

Geschreven door
Michael is sinds een paar jaar elke week in de bioscoop te vinden, meestal om zich te laten verrassen tijdens de Sneak Preview samen met redactrice Merel. Thuis kijkt hij nog met enige regelmaat oude Nederlandse komedieseries zoals Het Zonnetje in Huis: het verveelt hem echt nooit. Het fenomeen luisterboek vindt hij echt een uitkomst en hij is nog altijd een trouwe Nintendo-liefhebber.

Wat is jouw mening?

0 0

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.