Recensie: American Made

Samenvatting
Als je de verwachting hebt dat American Made biografisch is, kom je bedrogen uit. Desondanks is American Made een spannende film die je zeker niet zal vervelen. Tom Cruise schittert in zijn rol als Barry Seal en weet ook op momenten grappig over te komen. Het is alleen jammer dat Sarah Wright en Domhnall Gleeson een grote rol zouden spelen, maar die toch erg minimaal aanvoelt. De extra’s op de blu-ray-versie zorgen voor extra diepgang.
8

American Made vertelt het adembenemende en spectaculaire verhaal van piloot Barry Seal die in de jaren tachtig voor de CIA aan de slag gaat, maar tegelijkertijd een dubbelleven leidt als drugskoerier voor Pablo Escobar. American Made is gebaseerd op de bizarre en waargebeurde belevenissen van deze piloot: een ritselaar die onverwachts door de CIA gerekruteerd wordt om één van de grootste geheime operaties in de Amerikaanse geschiedenis uit te voeren.

Barry Seal is een piloot voor vliegtuigmaatschappij TWA en tegelijkertijd smokkelt hij ook sigaren mee uit onder andere Cuba. Hij wordt door de CIA gevraagd om voor hen te werken en foto’s te maken van plekken in Zuid-Amerika, zodat de inlichtingendienst weet waar gevaarlijke kampen zitten. Al snel wilt hij meer en wordt hij drugssmokkelaar voor Pablo Escobar. Hij verdient miljoenen en het is dan ook wachten tot het verkeerd afloopt en de FBI achter zijn praktijken komt.

De regie van American Made lag in de handen van Doug Liman, geen onbekende regisseur. Zo is hij verantwoordelijk voor de verfilming van Robert Ludlums The Bourne Identity. Ook recentelijk heeft de beste man indrukwekkende films op zijn naam gezet. Zo werkte hij eerder met Tom Cruise in Edge of Tomorrow en was hij in 2017 de regisseur van The Wall. De makers hebben geprobeerd zo dicht mogelijk bij de waarheid te blijven, maar er zijn toch losse elementen toegevoegd om het verhaal spannend te houden.

De rol van Barry Seal wordt gespeeld door Tom Cruise, een acteur die geen introductie behoeft. In American Made speelt hij een rol die op zijn lijf is geschreven. Het is een actievolle film waarbij zijn kwaliteiten goed uit de verf komen. De film draait grotendeels om hem en dat verveelt geen minuut. Sarah Wright speelt de rol van Lucy, de vrouw van Barry Seal. Echt groot is haar rol niet te noemen. Dat komt vooral omdat de focus zo ligt op de gebeurtenissen rondom Barry Seal. Erg jammer, want de momenten die zij krijgt om te schitteren pakt zij ook. Dan is er nog Domhnall Gleeson die de rol van CIA-agent “Schafer” speelt. Ook zijn rol is erg minimaal en dat is wel spijtig. Voor iemand die zo belangrijk is, is hij maar weinig in beeld en kent hij weinig diepgang.

American Made is echt een actiefilm en als je van vliegtuigen houdt, dan zal je enorm genieten van de film. Barry Seal was dol op vliegen en dat blijkt ook wel in American Made. Toch is deze film niet een accurate weerspiegeling van Seals leven.  Lucy is losjes gebaseerd op Seals toenmalige vrouw. Ook de manier waarop hij gestopt is bij TWA komt niet overeen. De film suggereert ook dat hij is begonnen met zijn drugssmokkel in 1980, terwijl hij in 1975 al was begonnen. De belangrijkste veranderingen zijn toch wel de relatie met Pablo Escobar en de keuze voor Tom Cruise. Seal ontmoette in werkelijkheid Escobar en de broeders Ochoa pas in 1984 toen hij al een informant was van de DEA. Opmerkelijker is de keuze van Tom Cruise als acteur. Barry Seal leed aan obesitas en Tom Cruise lijdt daar duidelijk niet aan. Volgens Liman moeten we American Made niet zien als een biografische film, maar als een spannende actiefilm die gebaseerd is op Barry Seal.

De blu-ray-versie kent een aantal extra’s die ook daadwerkelijk iets vertellen over de film. Zo zijn er een aantal verwijderde scenes te zien. In American Storytellers geven de cast en de acteurs hun visie op de film en hoe Tom Cruise erbij betrokken is geraakt. Uiteraard kan je ook zien hoe de film precies is gemaakt en toont Flying High wat voor een rol het vliegen heeft in de film en hoe Tom Cruise het is vergaan als piloot. Wat we vaak zien bij dit soort films is dat er weinig aandacht is voor het echte leven van de hoofdpersoon. In The Real Barry Seal neemt zijn zoon ons mee in het leven van zijn vader. Dat geeft een meer realistische kijk op het leven van Barry Seal.

Acquitted - Seizoen 2 (DVD)
Acquitted - Seizoen 2 (DVD)
Score 4.6 van 5 sterren.
€15,05
Op voorraad. Voor 23:59 besteld, morgen in huis
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Geschreven door
Sylvano heeft in 2008 Undercover-Gaming opgericht wat in 2013 overging in Undercover-Network en nu Play Watch Read is geworden. In zijn vrije tijd is hij te vinden op de Xbox One, PlayStation 4 of de Nintendo Switch. Naast gamen leest hij ook geregeld een boek en is zijn favoriete schrijver Harlan Coben. Ook pakt hij geregeld een film mee in de bioscoop of ligt hij languit op de bank te bingewatchen.

Wat is jouw mening?

0 0

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.