Recensie: Arrival

Samenvatting
Arrival is een film die een intense sfeer met zich meebrengt. Met zijn emotie en drama wordt deze film van Denis Villeneuve een sciencefictionfilm die je absoluut moet zien. Arrival is misschien niet weggelegd voor de fans van actie en snelle ontwikkelingen, maar meer voor de fans van intelligente sciencefiction. Met een sterke performance van onder andere Amy Adams, Forest Whitaker en Jeremy Renner, weet de film zeker van het begin tot het eind te boeien.
8.5

Taalkundige Louise Banks staat in haar collegezaal klaar om les te geven als blijkt dat er iets vreemds aan de hand is. Ze zet de televisie aan en uit het nieuws blijkt dat er op maar liefst twaalf verschillende plekken een soort ruimteschip is geland. Zijn er daadwerkelijk aliens geland op aarde? De Amerikaanse overheid stelt direct een eliteteam samen om te onderzoeken wat er naar aarde is gekomen en met welk doel. Ook Louise Banks wordt aan dit team toegevoegd om te kijken of zij als taalexpert met deze wezens kan communiceren.

Sciencefictionfilms zijn er natuurlijk in alle soorten en maten en dat films met buitenaardse wezens ons als mensen fascineren dat moge duidelijk zijn. Arrival is echter niet het standaard soort film zoals we die gewend zijn in dit genre. Het is geen film voor de liefhebbers van snelle actie of grootse gevechten waarbij de mensheid bijna ten onder gaat. In Arrival wordt rustig de tijd genomen om de film te ontwikkelen en dit zorgt voor een bijzondere spanning en een goed doordacht verhaal. De film biedt emotie, drama en heeft een zekere intensiteit die veel films missen. Het is een film voor fans van intelligente sciencefiction die van het begin tot het einde boeiend weet te blijven.

arrival_02038416_st_3_s-highHoofdrolspeelster Amy Adams laat in Arrival zien dat ze prima in staat is om zo’n heftige rol op zich te nemen. Weg is het vrolijke meisje uit de film Enchanted, hier staat een serieuze dame die zich kranig weert in de rol van de uiterst slimme taalkundige. Ze wordt hierbij gesteund door onder andere Forest Whitaker die de rol van Colonel Weber op zich neemt. Hij is de leidinggevende van het team dat onderzoek doet naar de gelande ruimteschepen. Een andere belangrijke rol in dit team is die van Jeremy Renner die wetenschapper Ian Donnelly speelt. Hoewel niet op de voorgrond, bouwt zich tussen Ian en Louise langzaam maar zeker een relatie op, die voor het einde nog best wel belangrijk blijkt te zijn.

Een belangrijk punt in veel sciencefictionfilms is hoe de aliens er uit zien. Hoe slim zijn ze eigenlijk? Zijn ze kwaadaardig? Spreken ze onze taal? En welke taal is nou eigenlijk ‘onze’ taal? De opbouw naar het eerste ogenblik dat de aliens te zien zijn is erg goed gedaan. Louise heeft daadwerkelijk geen idee wat ze kan verwachten, maar als kijker weet je dat ook niet. Dit maakt de eerste keer dat de wezens in beeld komen extra spannend. Wat communicatie betreft lijken ze een geluid te produceren dat lijkt op dat van een Walvis. Het geluid is echter niet echt de manier waarmee de communicatie tot stand komt. De aliens zijn schijnbaar meer visueel ingesteld. Aan Louise de taak om te ontrafelen wat ze willen.

arrival_02038416_st_6_s-highWat sfeer betreft doet Arrival erg denken aan de in 2015 uitgekomen film Sicario. Dat blijkt ook niet zo heel vreemd te zijn want de film is door dezelfde man geregisseerd. Denis Villeneuve heeft ondertussen al aardig wat films op zijn naam mogen schrijven en dit zijn ook zeker niet de minste films. Zo zijn daar naast Sicario bijvoorbeeld ook Prisoners (2013) en Incendies (2010).  Een aantal van zijn films scoren op IMDb een 8 of hoger. Zijn film Sicario kreeg van ons vorig jaar ook een 8 en belande zelfs in onze Movies Top 20 met de beste twintig films van 2015. Voor de lijst van 2016 zal Arrvial ook zeker een goede kansmaker zijn gezien deze misschien nog wel beter is dan Sicario, al is het genre heel anders.

Geschreven door
Merel is vooral een filmliefhebber die bijna elke week wel in de bioscoop te vinden is, vaak samen met redacteur Michael. Ze kijkt echter ook graag series, leest veel boeken en is tegenwoordig zelfs begonnen met gamen. Druk, druk, druk dus. Maar wel met leuke dingen waarover jullie alles kunnen lezen op de website.

Wat is jouw mening?

0 0

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.