Recensie: Assassin’s Creed

Summary
Assassin's Creed had een hele goede film kunnen worden, zeker met de cast die er tegenaan werd gegooid, maar is uiteindelijk niets meer dan een middelmatige film. Een film die je helaas ook vrij snel weer zult vergeten. Dat is vooral de schrijvers aan te rekenen die het verhaal niet interessant genoeg hebben gemaakt en de balans iets te veel op het heden hebben gelegd, waar de actie nu eenmaal veel minder plaatsvindt. Jammer, maar dit is nog niet de film die verwacht mag worden van Assassin's Creed.
6

Callum Lynch is een bijzonder iemand, hij blijkt namelijk een afstammeling te zijn van een mysterieus genootschap genaamd de Assassijnen. Er zit echter wel een addertje onder het gras. Callum is namelijk een moordenaar en hij zit in de gevangenis in afwachting van de doodstraf die hem is opgelegd. Hij wordt ook naar zijn executie geleid, maar overleeft dat en wordt wakker op een mysterieuze plek. Daar is een vrouwelijke dokter aanwezig die een baanbrekende technologie op hem toepast zodat ze zijn herinneringen kunnen gebruiken om meer te weten te komen over de orde der Assassijnen. Ze zijn namelijk heel hard op zoek naar een artefact dat deze Assassijnen in hun bezit zouden hebben: de Apple of Eden.

Als je een groep gamers vraagt naar een bekende gamereeks, dan heb je best goede kans dat daar Assassin’s Creed tussen genoemd zal worden. Het is de laatste jaren dan ook een van de bekendste reeksen. Nu weten we alleen allemaal dat game verfilmingen het vaak niet goed doen. Zouden ze dan de gamereeks geen eer aan gaan doen? De makers besloten om Marion Cotillard en Michael Fassbender aan te trekken voor dit project. Twee toch wel gerespecteerde acteurs.

ac_movie_gallery-04_248049

Heb je de games niet gespeeld, dan zul je waarschijnlijk wat moeite hebben om het verhaal te snappen, want het spreekt natuurlijk overduidelijk over onderdelen die in de games bekend zijn, maar daarbuiten niet. Daar wordt wel een poging toe gedaan qua uitleg, maar dat is niet afdoende. Daarentegen voor de mensen die de games spelen, is het aantal referenties naar bekende onderdelen uit de spellen dan weer bedroevend laag. Het verhaal is vrij plat en mist de nodige diepgang om de doorgewinterde gamer uit te dagen. Voor deze groep is de introductie dan weer veel te lang. Je begrijpt dat de balans voor deze verfilming bepaald niet eenvoudig te vinden is.

Even een korte uitleg: In de film wordt Callum via een enorm apparaat, die de Animus heet, opgetild, waarna hij al zwevend in de lucht alle bewegingen van zijn voorouders kan nabootsen. De Animus is een apparaat dat ook in de games zit, maar in de film hebben ze deze wel even een stukje gepimpt. Vanaf het moment dat Callum de Animus in gaat wordt alles een stuk interessanter, want dan krijgen we de herinneringen in het verleden te zien. Het is in dat verleden dat de actie plaats vindt en het echt interessant begint te worden. Helaas is de verhouding tussen heden en verleden een tikkeltje scheef, waardoor je te weinig interessante scènes te zien krijgt.

Het acteerwerk is daarentegen wel weer heel goed. Michael Fassbender heeft zich de laatste jaren echt ontpopt als een hele talentvolle acteur die allerlei rollen aan kan, dat laat hij ook zien bij Assassin’s Creed waar hij weer een heel ander soort rol speelt dan we tot nog toe van hem gezien hebben. Wie helaas wel jammerlijk tekortschiet in het acteerwerk is Jeremy Irons. Nu zou je ook kunnen zeggen dat hij de laatste jaren maar weinig interessante rollen heeft gespeeld. Zijn chemie met Marion Cotillard die zijn dochter speelt is ver te zoeken, als deze überhaupt te vinden is.

ac_movie_gallery-06_249562

Dat er een vervolg op Assassin’s Creed gepland is, is wel redelijk duidelijk door het duidelijk open einde. Of dat echter zo’n goed idee is, valt te bezien. De film mist gewoon diepgang en is ondanks een redelijk sterk laatste half uur, niet sterk genoeg om de fans van de game reeks mee te krijgen en te verwarrend om de niet gamers aan boord te krijgen. Of er dan ook daadwerkelijk een vervolg zal komen zal vanzelf duidelijk worden. Het is dan ook geen eenvoudige klus om van één van de meest bekende gamereeksen van dit moment een goede film te maken.

De blu-ray die wij ontvingen werd voorzien van een aantal leuke extra’s, zoals de gesprekken met Justin Kurzel die de film regisseerde. Daarnaast ook wat verwijderde scènes en een behind the scenes stuk. Verder is de beeldkwaliteit prima te noemen zoals we dat wel van een blu-ray gewend zijn. Net als in de bioscoop valt het echter wel op dat er erg veel CGI gebruikt is voor deze film. Dat lijken ze te hebben geprobeerd onder een letterlijk dikke laag mist te verstoppen, maar het is ze niet gelukt.

Written by
Max Davidse werd opgevoed met de films van Herbie, Lassie en zo'n beetje het gehele oevre van Bud Spencer en Terrence Hill, toen hij op zichzelf ging wonen kwamen daar heel wat films bij. Inmiddels kijkt hij bijna alles wat los en vast zit, en speelt hij ook regelmatig games op zijn PS4 of Xbox One S.

Wat is jouw mening?

0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.