Recensie: Bankier van het Verzet

Samenvatting
Bankier van het Verzet neemt ons mee in een verhaal dat lang niet verteld mocht worden. Toch krijgen we nu wel meer inzicht hoe het verzet toen was georganiseerd en hoe de gewone Nederlander zijn steentje probeerde bij te dragen. Het verhaal van Walraven en Gijs van Hall neemt je mee in de geschiedenis. Hoe sterk hun karakterontwikkeling ook is, dit laat soms te wensen over bij anderen. Desondanks is het een film die je gezien moet hebben, al is het alleen maar vanwege de sterke band tussen Atsma en Derwig. Uiteraard doet Bokma zeker niet onder voor deze heren.
7.5

Bankier van het Verzet

Als bankier Walraven van Hall in de Tweede Wereldoorlog wordt gevraagd of hij zijn financiële contacten voor het verzet wil inzetten, aarzelt hij niet lang. Samen met zijn broer, Gijs van Hall, bedenkt hij een riskante constructie om grote leningen af te sluiten waarmee het verzet gefinancierd kan worden. Als ook dat niet genoeg is, bedenken de broers de grootste bankfraude uit de Nederlandse geschiedenis: tientallen miljoenen guldens worden onder het oog van de bezetters de Nederlandse Bank uit gesluisd. Maar hoe grootschaliger de operatie wordt, hoe meer mensen er vanaf weten. Iedere dag neemt de kans toe dat iemand dat ene foutje maakt dat een einde kan maken aan de daden en het leven van het bankier van het verzet.

Voor Bankier van het Verzet is gekozen voor de ervaren regisseur Joram Lürsen. De beste man heeft al heel wat grote Nederlandse producties op zijn naam staan zoals Alles is Liefde, Alles is Familie en Publieke Werken. Ook in de televisiewereld is hij actief als het gaat om regisseren van afleveringen. Zo regisseerde hij een aantal afleveringen van de hitserie Moordvrouw en ook in All Stars heeft hij een aantal afleveringen mogen regisseren. Nu mag hij het waargebeurde verhaal van bankier Walraven van Hall gaan verfilmen. Een project dat eind november 2011 al vorm kreeg. Een totaal ander soort film dan dat wij gewend zijn van Lürsen. Weet Bankier van het verzet net zo succesvol te zijn als zijn andere films?

Held achter de schermen

Over het verzet is veel geschreven en ook veel verfilmd. Waar minder over is geschreven, zijn de helden achter de schermen. De mensen die het verzet mogelijk maakte en ervoor zorgden dat gezinnen doorbetaald kregen. Hun verhaal is vrij onbekend en dus is het tijd om daar eens aandacht aan te besteden. Na iets meer dan zes jaar is er eindelijk het verhaal dat maar weinig mensen kennen. Bankier Walraven van Hall heeft er op een gegeven moment genoeg van, hij wordt benaderd door een verzetsstrijder en hij beseft dat ook hij kan helpen. Samen met zijn broer Gijs zet hij alles op het spel om geld bij elkaar te krijgen voor het verzet. Dit gaat echter niet zonder gevaar, want ondanks dat het kleinschalig begon, wordt het toch een steeds grotere club mensen om hem heen. Waar het op het begin ging om enkele tonnen, gaat het op den duur over miljoenen. Om dit toch voor elkaar te krijgen besluiten ze de Nederlandse bank te overvallen, dat onder leiding staat van een NSB’er. van Hall neemt een schuilnaam aan en moet proberen om risico’s te vermijden. Een lastige opgave en het is dan ook wachten tot het fout gaat.

Het verhaal van Bankier van het verzet is ijzersterk, toch komt het op momenten niet overeen met de werkelijkheid en is het hier en daar meer gedramatiseerd voor een film. De kern blijft wel hetzelfde en dat is dat Walraven van Hall daadwerkelijk met zijn broer Gijs een dergelijke operatie runde. De film draait dan ook voornamelijk om hen, waarbij de film start met broer Gijs die het verhaal van hem en zijn broer gaat vertellen. De opbouw van het verhaal zit goed in elkaar. Je wordt echt vanaf het begin meegenomen en alle belangrijke beslissingen worden ook aan de kijker getoond. Wat wel jammer is, is dat er weinig ontwikkeling is in de andere personages. Zo speelt een ‘van der Berg’ op het begin van de film een grote rol bij de totstandkoming van het Nationaal Steunfonds. Zijn verdere rol in de organisatie komt niet duidelijk naar voren. Ook andere personages krijgen net iets te weinig diepgang, zoals de persoon die uiteindelijk de Duitsers doorgeeft waar de vergadering is. In de film lijkt het erop alsof de persoon in kwestie bewust de verzetsstrijders verraadt. Terwijl de werkelijkheid is dat hij dacht dat zij wisten dat hij gevangen genomen was en dat zij daarom niet naar de vergadering kwamen. Subtiele momenten die belangrijk voor het daadwerkelijk verhaal zijn, maar in de film niet goed in beeld gebracht worden. Desondanks is het wel een verhaal wat verteld moest worden.

Barry Atsma als bankrover

Voor deze film is ook gekozen voor een ervaren cast die zo’n serieuze rol ook kunnen dragen. Barry Atsma heeft vele rollen mogen spelen en hij is dan ook geknipt voor de rol van Walraven van Hall. Ieder moment weet hij te pakken in de film. De scène met zijn kinderen raakt je. De keuzes die hij maakt komen ook goed in beeld. De emotie komt daarmee ook echt bij je binnen, vooral tegen het einde van de film. Walravens broer, Gijs van Hall, wordt gespeeld door Jacob Derwig. Hij neemt je eigenlijk mee in het verhaal en is de tegenhanger van Atsma. Zijn personage denkt vooral ook aan zijn gezin en dat doet hem soms lijnrecht tegenover Walraven staan. Toch krijg je bij Atsma en Derwig wel het gevoel dat het daadwerkelijk broers zijn. De mooiste rol is die toch wel van Pierre Bokma. Hij speelt de rol van NSB’er, en directeur van de Nederlandse Bank, Meinoud Rost van Tonningen. Zijn gehaaidheid en geflirt met de Duitsers weet hij zo over te brengen dat je hem eigenlijk niet mag. Toch ga je zijn acteerwerk waarderen omdat hij het zo geloofwaardig in beeld brengt. Ook de momenten dat hij vloeiend Duits spreekt, maken het gewoon compleet.

Omringd door psychopaten
Omringd door psychopaten
Herken de manipulator in je omgeving
Score 4.8 van 5 sterren.
€34,-
Uiterlijk 27 juli in huis
Gratis verzending!
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Geschreven door
Sylvano heeft in 2008 Undercover-Gaming opgericht wat in 2013 overging in Undercover-Network en nu Play Watch Read is geworden. In zijn vrije tijd is hij te vinden op de Xbox One, PlayStation 4 of de Nintendo Switch. Naast gamen leest hij ook geregeld een boek en is zijn favoriete schrijver Harlan Coben. Ook pakt hij geregeld een film mee in de bioscoop of ligt hij languit op de bank te bingewatchen.

Wat is jouw mening?

0 0

1 reactie

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.