Recensie: Before I Fall

Summary
Hoofdrolspeelster Zoey Deutch redt met haar performance deze weinig originele film die anders waarschijnlijk de bioscopen niet gehaald had. De film is nergens echt goed te noemen, maar ook zeker niet slecht. Wat de film wel doet is een belangrijke wijze les verstoppen in het verhaal en een stukje drama toevoegen aan de anders vaak luchtige tienerfilms. Al met al weet de film uiteindelijk wel te vermaken.
6

Samantha is één van de populaire meisjes op school, heeft leuke vriendinnen, een vriendje en lijkt het kortom goed voor elkaar te hebben. Het is Cupid Day, de vrijdag voor Valentijnsdag, op school als studenten elkaar rozen sturen en ook Samantha een paar prachtige rozen in ontvangst mag nemen. Het is een belangrijke dag voor haar, want niet alleen is het Cupid Day, ook heeft ze besloten om die avond voor het eerst met haar vriendje naar bed te gaan. Voor het echter zo ver is bezoekt ze eerst nog een feestje met haar vriendinnen, maar dan gaat het mis. Niet alleen gebeurt er iets vervelends op het feestje, ook op de terugweg naar huis gaat het mis. Er vindt een vreselijk ongeluk plaats. Of toch niet? Samantha wordt gewoon wakker in haar eigen bed.

Het eerste waar je waarschijnlijk aan denkt als je Before I Fall kijkt is de film Groundhog Day. In deze komedie uit 1993 beleeft een nukkige weerman dezelfde dag elke keer opnieuw totdat hij iedereen in de omgeving heeft kunnen helpen. In Before I Fall overkomt Samantha eigenlijk precies hetzelfde. Nadat ze een ongeluk krijgt op weg naar huis van het feest, ontwaakt ze elke dag weer in haar bed op dezelfde datum. Al gauw komt de vraag naar boven of haar leven wel zo goed is als ze eigenlijk dacht, of is dit leven misschien toch niet helemaal wat ze wil? 

before_i_fall_43008926_st_5_s-high

Aangezien Samantha toch niet uit de tijdlus kan komen heeft ze alle tijd om antwoord te zoeken op de vraag hoe ze haar leven zou willen leiden en misschien is het dit antwoord wel dat nodig is om aan de tijdlus te ontsnappen. Toch zien we vooral een egoïstisch tienermeisje dat vooral gefocust lijkt op statussymbolen. Er zijn dan ook wel de nodige dagen en gebeurtenissen nodig om Samantha het licht te laten zien en dit maakt de film nogal herhalend. Natuurlijk is het logisch dat dingen zich herhalen, dat is immers het concept van de film, maar dit maakt het wel lastig om de film boeiend te houden.

Before I Fall is gebaseerd op het gelijknamige boek van Lauren Oliver dat in 2010 uitkwam. Het script voor de film werd vervolgens geschreven door Maria Maggenti die ook het script schreef van de bekende tienerfilm Monte Carlo. Ook Before I Fall is een film die gemakkelijk in het tienerfilm-genre gestopt kan worden, al is de film misschien iets dramatischer dan de normaliter vrij luchtige, vrolijke films die dit genre kent. Het verhaal van Samantha mag dan beginnen met een standaard dag uit het leven van een populair middelbare school meisje, maar naarmate de film vordert wordt deze steeds serieuzer en krijgt de film een sinister randje.

before_i_fall_43008926_st_2_s-highHoofdrolspeelster in Before I Fall is Zoey Deutch die je misschien kent van films als Why Him?, Dirty Grandpa of Vampire Acadamy. Ze zet een prima rol neer en weet geloofwaardig over te komen. Hiermee weet ze de film waarschijnlijk te redden, want met een minder geloofwaardige hoofdrolspeler was deze waarschijnlijk een stuk oninteressanter geworden. Haar beste vriendinnen worden gespeeld door Halston Sage, Cynthia Wu en Medalion Rahimi. De acteerprestaties van deze drie zijn misschien niet direct noemenswaardig, maar ook zeker niet slecht. Eigenlijk lijkt de zin: ‘Niet noemenswaardig, maar ook zeker niet slecht’ een beetje van toepassing op de hele film.

Het verhaal is weinig origineel en kent niet echt verrassingen. De makers lijken vooral een soort wijze les te willen geven aan de wat jongere kijker die duidelijk de doelgroep van deze film vormt. In een periode waarin het onderwerp pesten toch redelijk actueel is en er weer de nodige nare dingen gebeurd zijn de laatste tijd, lijkt deze les toch ook wel belangrijk. Een beetje drama zit er dus wel in de film, maar toch kijkt deze ook redelijk makkelijk weg. De nodige vrolijke liedjes zorgen voor wat kleur en er zit natuurlijk ook nog een vleugje romantiek in. Al met al een gemiddelde film die waarschijnlijk vooral de tieners wel zal aanspreken, maar niet erg origineel is.

Written by
Merel is vooral een filmliefhebber die bijna elke week wel in de bioscoop te vinden is, vaak samen met redacteur Michael. Ze kijkt echter ook graag series, leest veel boeken en is tegenwoordig zelfs begonnen met gamen. Druk, druk, druk dus. Maar wel met leuke dingen waarover jullie alles kunnen lezen op de website.

Wat is jouw mening?

0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.