Bohemian Rhapsody
Al heel wat jaren domineert Queen met Bohemian Rhapsody verschillende toplijsten van beste muziek ooit gemaakt. Het is niet verwonderlijk dat deze film dezelfde titel heeft gekregen. Bohemian Rhapsody staat voor de ontwikkeling die de band heeft ondergaan tot aan het het overlijden van Freddie Mercury. De film vertelt over de roerige periode van Queen en hoe veel van hun nummers tot stand zijn gekomen.
Ook de filmmakers kenden roerige tijden sinds het begin van dit decennium. In 2010 werd de eerste stap gezet door bandlid Brian May die aankondigde dat er een film aan zat te komen. Sascha Baron Cohen werd gestrikt voor de hoofdrol, maar vanwege artistieke onenigheid is hij opgestapt in 2013. En daar bleef het niet bij, want in eerste instantie zou Dexter Fletcher de film gaan regisseren, want al snel stopte ook hij met het project. Daarna werd Bryan Singer gevraagd om de film te regisseren. In de tussentijd werd Rami Malek gekozen om Freddie Mercury te vertolken. Het leek allemaal koek en ei en de film maakte eindelijk progressie. Toch werd Bryan Singer aan de kant gezet toen al tweederde deel van de film gefilmd was. Dexter Fletcher nam de regie weer op zich. Al met al heeft de productie dus bijna negen jaar geduurd.
Waarheidsgehalte
De grote vraag bij een film als Bohemian Rhapsody is altijd: hoe trouw is de film aan de daadwerkelijke gebeurtenissen? Zoals in iedere biografische film is ook in Bohemian Rhapsody wat gegoocheld met een aantal waarheden. Dat moet soms ook wel, want anders wordt het een hele saaie film. Toch zal je als kijker wel iets opmerken, namelijk de manier waarop Freddie Mercury wordt neergezet. Freddie is niet meer onder ons en daarom is ervoor gekozen om een aantal bandleden hun vinger in de pap te laten hebben. Zij hebben veel materiaal vrijgegeven, zoals studiomateriaal over hoe hun tijd was met Freddie. Dat merk je ook wel, want Freddie wordt geregeld afgeschilderd als de persoon die Queen om zeep wilde helpen en dat het allemaal om hem draait. Je krijgt als kijker daarmee het gevoel dat de overige bandleden nooit iets verkeerd deden en dat alles aan Freddie lag. Een aantal gebeurtenissen in de film hebben niet of deels plaatsgevonden en soms ook in een ander tijdsbestek.
Toch is de film verder enorm vermakelijk. De film weet namelijk sterk te openen met hoe de bandleden het podium oplopen tijdens Live Aid in 1985. En sluit ook de film met hetzelfde moment. Daar tussenin wordt je meegenomen naar het ontstaan van de band, hoe Farrokh Bulsara eindelijk beter bekend komt te staan als Freddie Mercury en zijn zoektocht naar genegenheid en zichzelf als het gaat om zijn seksualiteit. Maar uiteindelijk draait het in Bohemian Rhapsody maar om één ding: de muzieknummers waarmee de band groot is geworden en de totstandkoming daarvan. En dat is, dankzij het vrijgegeven studiomateriaal, echt een toppunt van de film. Jong en oud zullen dan ook moeite hebben om niet in zingen uit te barsten in de bioscoopzaal.
Voortreffelijke gelijkenis
Bij een biografische film is het altijd belangrijk dat de acteur of actrice ook daadwerkelijk lijkt op zijn of haar personage. Voor Bohemian Rhapsody is gekozen voor Rami Malek als Freddie Mercury. Een opkomende acteur die vooral bekend staat om zijn hoofdrol in de serie Mr. Robot en een hoofdrol in het videospel Until Dawn. Laten we daarom maar gelijk met de deur in huis vallen, Rami Malek verdient terecht een Oscarnominatie voor zijn vertolking van Freddie Mercury. Het is zelfs te eng voor woorden hoeveel gelijkenis hij vertoont met Freddie. Ieder moment om te schitteren pakt hij, zelfs de momenten wanneer ze op een podium staan. Hij weet tot in de details precies Freddie Mercury zijn extravagante uitstraling neer te zetten en een beest uit te hangen.
Niet alleen Malek schittert in deze film. Gwilym Lee speelt basist Brian May en ook de gelijkenissen tussen beiden is uitzonderlijk goed. Ook speelt hij zijn rol enorm goed in deze film. Een andere imposante rol is die van Lucy Boynton die de rol van Mary Austin vertolkt, de liefde van Mercury’s leven. De emotionele momenten tussen hun beiden zorgt geregeld voor een traantje dat weggepinkt moet worden. En daarmee weet de cast van Bohemian Rhapsody een film neer te zetten die ijzersterk is, tot in de laatste minuut. Mits je alleen deze film kijkt om de totstandkoming van de muziek en je het niet zo nauw neemt met wat verdraaiing van de waarheid.
Pingback: Films top 50 van 2018 - Undercover-Network