Een sheriff is aan het oefenen op de schietbaan ergens in de buurt van de Mexicaanse grens waar hij zijn oudste zoon Buddy ook laat schieten. Buddy blijkt een natuurtalent en schiet direct alles raak. Wanneer Buddy zijn vader probeert uit te leggen dat ze te laat zullen zijn voor het viooloptreden van zijn andere zoon Jakey, wordt vaderlief terwijl hij aangeeft dat ze nog zat tijd hebben, opeens door het hoofd geschoten door een onbekende aanvaller. Buddy zint op wraak en wanneer lokale misdadiger Julius Hench daar op inspeelt is het niet moeilijk meer om van Buddy een huurmoordenaar te maken.
Laten we beginnen met te zeggen dat het concept van Broken Horses niet nieuw is, maar met een goede uitwerking nog best wel wat had kunnen worden. Daarmee geven we het eigenlijk al een beetje weg, want Broken Horses is helaas geen al te beste film. Waarom dat niet zo is, gaan we proberen zo goed mogelijk uit te leggen. Ten eerste wordt nooit duidelijk wie nu eigenlijk echt de moordenaar is van Buddy’s vader. Hench maakt echter dankbaar misbruik van de situatie waardoor Buddy denkt de moordenaar te hebben vermoord. Daar houdt het echter niet bij op, want de film zit helaas boordevol eigenaardigheden en totaal overbodige zaken.
Buddy belooft al vrij snel aan zijn broertje Jakey dat hij een ranch aan het meer voor hem zal bouwen. Als de heren eenmaal volwassen zijn lost Buddy die belofte ook in, alleen jammer dat met het welkomstbord de ranch eerder aanvoelt als iets voor een kind van zes. Nog een mooi voorbeeld is de muziekleraar van Jakey, die ineens geen benen meer heeft en zich voortbeweegt in wat het beste kan worden omschreven als een soort van gemotoriseerde bureaustoel. De film bevat veel te veel van dit soort absurditeiten en onlogische acties, waardoor je als kijker moeite moet doen om je aandacht vast te houden.
Wat dan weer wel mooi is, zijn de prachtige beelden van de omgeving. De cinematograaf heeft duidelijk zijn uiterste best gedaan om nog even alles uit te kast te trekken om deze film in ieder geval mooi te maken. En dat is helaas toch wel zo’n beetje het enige wat deze film voor zich heeft. Toch is dat vreemd, want na wat rondzoeken bleek dat deze film redelijk wat belangrijke namen achter zich heeft staan, zoals bijvoorbeeld een James Cameron die een behoorlijke lofzang had over deze productie.
Het acteerwerk is redelijk, maar niet meer dan dat. Het valt op dat de gebruikte acteurs, niet onder de meest bekende horen in ieder geval. Zeker ook omdat eerder Val Kilmer en Ben Foster aan dit project verbonden waren. Henry Shotwell die de jongere versie van Buddy speelt is misschien nog wel het meest intrigerend, maar helaas heeft hij maar een vrij kort rolletje, omdat al snel wordt overgegaan naar de volwassen versie, die gespeeld wordt door Chris Marquette. Vincent D’Onofrio is misschien nog wel de bekendste van alle acteurs, hij speelde onder andere Wilson Fisk in de nieuwe serie van Daredevil, die door velen goed is ontvangen. Hier doet hij zijn best, maar krijgt hij niet genoeg de ruimte om er echt iets van te maken.
De film is geregisseerd door Vidhu Vinod Chopra. Vidhu maakt met Broken Horses de overstap van Bollywood producties, naar de Westerse wereld en doet dat op zijn zachtst gezegd niet al te overtuigend. Waar het vooral mis gaat is de belachelijke dialoog en het algehele plot, dat gewoon nergens naartoe gaat. Ook lijkt het alsof Vidhu erg gesteld is op emotionele scènes, want om de haverklap begint Buddy te huilen. In het begin vallen dat soort dingen nog niet op, maar gaandeweg wordt dat behoorlijk irritant.
De dvd is voorzien van dertien achter de schermen filmpjes en als je na het zien van de film daar nog zin in hebt, zou je die nog kunnen kijken. Heel veel voegt het niet toe aan de dvd, al is het wel eens leuk om te zien hoe een Bollywood regisseur de overstap probeert te maken naar een Hollywoodcarrière. Verder ziet de dvd er naar verwachting uit met een prima beeld- en geluidskwaliteit.