Wanneer een lichaam wordt gevonden op de brug tussen Denemarken en Zweden, precies op de grens van de twee landen, is het aan de Deense rechercheur Martin Röhde en zijn Zweedse collega Saga Norén om de zaak op te lossen. Deze moordzaak blijkt echter het begin van een vijftal problemen die door de moordenaar worden aangekaart. Voordat het persoonlijk wordt, zijn de twee rechercheurs op elkaar aangewezen om de mysterieuze dader een halt toe te roepen.
Bron / Broen is een Zweeds/Deense productie die in 2011 het daglicht zag. Deze Scandinavische misdaadserie heeft de The Bridge als internationale titel, maar moet niet verward worden met de Amerikaanse versie uit 2013. Deze speelt zich namelijk af op de grens tussen Texas en het Mexicaanse Chihuahua. De eerste twee seizoenen van de serie zijn nog steeds terug te zien op de On Demand service van Ziggo, Ziggo My Prime, en het derde seizoen is afgelopen najaar verschenen. Het eerste seizoen van The Bridge kent tien afleveringen die elkaar opvolgen. Daarmee is The Bridge geen standaard misdaadserie, waarin elke week een nieuwe (moord)zaak moet worden opgelost. Er moeten weliswaar elke aflevering zaken worden opgelost, maar ze hebben allemaal een verband met elkaar en dus is er één dader of groep die gestopt moet worden.
De personen die de zaken moet oplossen en de dader(s) moeten opsporen, zijn Martin en Saga, die logischerwijs de hoofdrolspelers zijn. Sofia Helen kruipt in de huid van Saga, de zeer intelligente Zweedse rechercheur met echter minder sterke sociale vaardigheden en geen sociaal leven. Saga is zeer direct en eerlijk en komt daarom voor de kijkers en haar collega’s koud over. De samenwerking tussen rechercheurs die een zeer verschillend karakter hebben, verloopt daarom in het begin wat stroef. Naarmate de serie vordert is de samenwerking tussen Saga en Martin steeds minder ongemakkelijk en wordt het zelfs leuk om naar te kijken. Saga is ook niet de beroerdste om met de hulp van Martin haar sociale vaardigheden te verbeteren. Martin wordt gespeeld door Kim Bodnia, de in Denemarken wonende vader en echtgenoot van Mette (Puk Schatbau). Martins persoonlijke leven komt in tegenstelling tot die van Saga wel aan de orde. Er gebeurt veel in zijn leven en ook zijn verleden wordt aan de kaak gesteld. Gedurende de serie zien we steeds meer van Martin en zijn gezin, tot het emotionele einde van het eerste seizoen.
Een ander interessant karakter die een belangrijke rol speelt in het spel van de moordenaar is journalist Daniel, die wordt neergezet door Christian Hillborg. Daniel is de gelukkige die door de dader is uitkozen om diens plannen te publiceren. Denkend aan zijn eigen succes is Daniel in het begin erg ingenomen en arrogant, maar zelfs hij ziet op een gegeven moment in dat de manier waarop hij bezig is, niet de juiste is. Ieders acties hebben een prijs en het is voor Daniel te hopen dat hij dit op tijd beseft. Uiteraard krijgen Saga en Martin bij het oplossen van de zaken hulp van een team. Echter hebben zij naast hoofdofficier Hans (Dag Malmberg) weinig inbreng. Ze doen hun werk, wat zo nu en dan leidt tot een ontdekking, maar verder dienen ze meer als opvulling van de serie. Zoals eerder vermeld komt Martins persoonlijke leven wel flink aan bod. En een karakter die voor de ontwikkeling van Martin dan ook belangrijk is, is zijn zoon August. August wordt neergezet door Emil Birl Hartmann, die een zeer moeizame relatie heeft zijn vader door gebeurtenissen uit het verleden. De positieve ontwikkelingen die August maakt, zowel met zijn vader als op persoonlijk gebied, blijken uiteindelijk van grote waarde te zijn voor het verhaal.
Wat betreft het verhaal en de (moord)zaken zelf, is het interessant dat alle problemen die de dader aankaart, politieke en actuele punten zijn: het integratie probleem, daklozen, verloedering van de zorg, kinderarbeid en het grote verschil tussen rijk en arm in de samenleving zijn problemen waar regeringsleiders mee kampen. Deze vijf grieven van de samenleving zetten de kijker aan het denken en soms kan het daardoor best ingrijpend zijn. Het zijn hedendaagse problemen en daardoor komt het redelijk dichtbij. Om licht op deze problemen te schijnen, heeft de onruststoker zeer uitgewerkte plannen gemaakt. Het blijft onduidelijk wie die man is en of hij alleen opereert. Dit is ook wat de serie zo ontzettend goed en spannend maakt, en op een aantal vlakken anders dan andere misdaadseries.
The Bridge heeft een doorgaand verhaal dat gericht is op de onderzoeken en het vinden van de verantwoordelijke(n). Deze slaat/slaan elke aflevering toe, wat een nieuwe zaak oplevert, maar deze zaken zijn allen verbonden met elkaar. De serie is niet gericht op het persoonlijke leven van de rechercheurs, tot het moment van de waarheid aanbreekt. Er komt een gigantische aap uit de mouw, als duidelijk wordt wie, wat en waarom. De eerste twee afleveringen zijn een beetje onduidelijk, omdat je dan nog niet weet welke verbanden de diverse karakters met elkaar en het verhaal hebben. Wanneer dat duidelijk is, is de serie beter te volgen en is het moeilijker te stoppen.