Recensie: Bumblebee

Summary
De film Bumblebee vertelt het verhaal van de Transformer met dezelfde naam en laat zien hoe deze naar de Aarde kwam en daar een mooie vriendschap opbouwde met de tiener Charlie. In vergelijking met de Transformersfilms is deze spin-off een stuk meer gericht op het verhaal en iets minder op de actie. Hiermee wordt Bumblebee meer een familiefilm die goed de vriendschap weergeeft tussen mens en Autobot.
8.5

De Transformers-serie

In 2007 kwam de film Transformers uit en dit bleek een groot succes. De film kreeg miljoenen fans en won vele prijzen. Het duurde dan ook niet lang tot een tweede deel verscheen: Revenge of the Fallen. Ook dit was nog een prima film, maar zoals meestal met filmreeksen werd deze er niet beter op. Een derde, vierde, vijfde en zesde film volgden waarbij de laatste film misschien nog net vermakelijk genoeg was voor de fans, maar duidelijk de slechtste film van de franchise was. Behalve wat lekker actiewerk was er eigenlijk niet veel goeds over de film te zeggen.

En toen was daar Bumblebee, voor velen de favoriete Transformer uit de films. We gaan met deze film terug in de tijd want Bumblebee is een spin-off die zich dus voor de andere Transformerfilms afspeelt. Waar de Transformerfilms nog door Michael Bay geregisseerd werden, is er gelukkig bij Bumblebee gekozen voor regisseur Travis Knight (Kubo and the Two Strings). Deze lijkt goed geluisterd te hebben naar het commentaar op met name de laatste paar Michael Bay-films en heeft hier lering uit getrokken. De nadruk ligt niet op bombastische gevechten en veel te gelikt uitziende Transformers, maar de film lijkt meer terug te gaan naar de roots en probeert ondertussen meer aandacht aan het verhaal te schenken.

Bumblebee

Het concept van Bumblebee is niet anders en de film begint dan ook met een gevecht tussen Autobots en Decepticons op de planeet Cybertron. De Autobots zijn het gevecht aan het verliezen en Optimus Prime geeft aan Bumblebee de opdracht om te vluchten naar Aarde en daar te wachten. Aangekomen op Aarde neemt Bumblebee de vorm aan van een schattige Volkswagen Kever en wordt hier ontdekt door Charlie. De film kent veel parallellen met de eerste Transformersfilm en tiener Charlie heeft dan ook de nodige problemen.

Naast de problemen die ze al heeft moet Charlie na de kennismaking met Bumblebee er dus ook nog ervoor zorgen dat de robotkever in haar garage niet ontdekt wordt door anderen. Dat blijkt al gauw een opgave op zichzelf, vooral als er Decepticons op Aarde verschijnen die op zoek zijn naar Bumblebee. Terwijl er langzaam maar zeker een mooie vriendschap ontstaat tussen Charlie en Bumblebee, schakelen de Decepticons de hulp in van het Amerikaanse leger en wordt het gevaar voor Bumblebee steeds groter.

Familiefilm

Waar de Transformersfilms vol zaten met bombastische actie en niet echt geschikt waren voor een brede doelgroep, is Bumblebee een stuk rustiger geworden. Door meer nadruk op het verhaal te leggen is het nu meer een familiefilm geworden. Natuurlijk zit er genoeg actie in, maar ook is er meer ruimte voor humor en vriendschap. Doordat de film zich afspeelt aan het eind van de jaren 80 is er ook een heerlijke ouderwetse sfeer gecreëerd met 80’s hits en televisieprogramma’s op de televisie die de meeste kijkers van deze film waarschijnlijk niet zullen herkennen. Deze sfeer voelt authentiek aan en geeft de film nog net een beetje extra.

Over het algemeen wordt er ook goed geacteerd in de film. Vooral Hailee Steinfeld, die Charlie speelt, zet een goede performance neer. John Cena is vrij houterig, zoals we van hem gewend zijn, maar daar valt nog wel omheen te kijken. Uiteindelijk is Bumblebee dus gewoon een hele leuke film geworden die precies de juiste verhouding verhaal en actie heeft. Koop je de Blu-ray? Dan staan er ook nog een aantal extra’s op zoals verwijderde scenes, iets over het ontstaan van Bumblebee, en nog meer. Misschien niet direct heel erg boeiend, maar toch leuk om een keer gezien te hebben. De film zelf is het echter al zeker waard om in je kast te hebben.

Bumblebee (Blu-ray)
Bumblebee (Blu-ray)
De eerste Spin-off van de Transformers Franchise
Score 4.6 van 5 sterren.
€8,99
Op voorraad. Voor 23:59 besteld, morgen in huis
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Merel Staal
Written by
Merel is vooral een filmliefhebber die bijna elke week wel in de bioscoop te vinden is, vaak samen met redacteur Michael. Ze kijkt echter ook graag series, leest veel boeken en is tegenwoordig zelfs begonnen met gamen. Druk, druk, druk dus. Maar wel met leuke dingen waarover jullie alles kunnen lezen op de website.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.