Recensie: Call Me by Your Name

Samenvatting
Call Me by Your Name nodigt de kijker uit om even stil te staan en niet alleen naar een verhaal te kijken, maar ook zelf ook even te genieten van de rust, kunst en natuur dat het Italiaanse plattelandsleven biedt. De personages staan niet veraf van de kijker, het is dan ook niet moeilijk om met ze mee te leven. Call Me by Your Name is de perfecte film voor een avondje verdwijnen uit je huiskamer en vertoeven onder de Italiaanse zon voor een goed verhaal.
9

Call Me by Your Name neemt je mee naar Italië in de jaren 80. Elio verblijft tijdens de zomer met zijn ouders, twee archeologen, op het platteland, samen met een Amerikaanse student die voor een periode bij hen woont. De twee hebben vanaf het begin een wat moeilijke relatie met elkaar, maar voelen tegelijk een soort aantrekking die moeilijk te negeren valt. De film vertelt hun verhaal, in een geslaagde vertelstijl en prachtige omgeving.

Luca Guadagnino, vooral bekend van A Bigger Splash, zet met Call Me by Your Name opnieuw een film neer die veel stof deed opwaaien. Deze boekverfilming is een Italiaans-Amerikaanse productie – duidelijk doorheen de hele film – en viel meermaals in de prijzen. De film ontving een Oscar en BAFTA award voor Best Adapted Screenplay en werd zelfs Movie of the Year gekroond op de AFI Awards.

Call Me by Your Name betekende voor Timothée Chamalet een echte doorbraak. De jonge acteur brengt dan ook een prachtige vertolking van Elio, die tijdens de zomer op het platteland naast Oliver toch vooral zichzelf beter leert kennen, met vallen en opstaan. Zeker de laatste scène van de film (die overigens sequentieel gefilmd werd, wat er zeker voor zorgde dat Elio en Thimothée samen konden groeien) waarin een intieme close-up van Elio gefilmd wordt, is hier getuige van. Armie Hammer is onder andere bekend van zijn rollen in Gossip Girl, Cars en Desperate Housewives, waardoor je hem niet meteen verwacht tegen de komen in een meer indie-film als Call Me by Your Name. Maar verwachtingen of niet, op de vertolking van Oliver valt niet veel aan te merken. De relatie tussen de beide personages klopt gewoon, het valt niet zwaar de gevoelens van de personages, van onwennigheid en wantrouwen tot aantrekking en gemis, mee te beleven.

Al tijdens de opening credits komen een aantal belangrijke thema’s in de film naar boven. De beelden en muziek nemen de kijker meteen mee in de kunstgeschiedenis, iets wat verderop vaak terugkeert. De klassieke literatuur bijvoorbeeld die de ouders van Elio aanhalen, wordt relevant gemaakt voor het verhaal van Elio en Oliver en breder, voor iedereen vandaag. Op deze manier roept de film op om even het dagelijkse leven achter zich te laten en samen met de personages te vertoeven in het zonnige Italië. Veel overtuigingskracht is daar niet voor nodig; de groezilige maar gezellige sfeer – zowel in huis als in de natuur – en de jeugdige spontaneïteit van een aantal personages, doen de kijker verlangen naar vakantie. De leuke figuranten die in beeld komen, zoals de huishoudster of de werkman die een grote vis gevangen heeft, dragen mooi bij tot de omgeving van Elio. Ook de niet te missen metafoor van de abrikozen, bij uitstek een zomers stuk fruit, trekt de sfeer door.

Niet minder belangrijk in het creëren van de wereld waar de kijker van kan genieten zijn alle stijlelementen in het beeld; het warme licht, de muziek en de compositie waar vaak mee gespeeld wordt. In een heel aantal scènes staat één van de twee hoofdpersonages op de voorgrond en de andere op de achtergrond, waardoor de focus heel fel op één van de twee valt. Het verhaal kent een mooie opbouw: de film groeit mee met Elio en Oliver die vanuit wantrouwen tegenover elkaar naar een diepe connectie gaan, waarin ze elkaar begrijpen zonder woorden. De scènes zelf zijn kort en worden soms zelfs wat abrupt beëindigd, maar als geheel bieden ze een prachtig kader rond het verhaal van Elio en Oliver.

Op de blu-ray staan een aantal leuke extra’s, waaronder een interview met de regisseur en hoofdacteurs waarin een heleboel leuke weetjes aan bod komen!

Steeds verder weg
Steeds verder weg
Score 4.1 van 5 sterren.
€20,99€10,75
Op voorraad. Voor 15:00 uur besteld, morgen in huis
Klik om dit product op bol.com te bekijken

Wat is jouw mening?

0 0

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.