Recensie: Concussion

Summary
Concussion is absoluut geen slechte film. De acteurs doen hun best, maar de personages blijven iets te vlak of hebben weinig tot geen inbreng. De film heeft een aantal sterke monologen en het doet je anders aankijken naar de nationale sport van Amerika. De grote vraag blijft echter: heeft de NFL iets veranderd naar aanleiding van dokter Bennet Omalu’s bevindingen? Aangezien dit onbeantwoord blijft, is de film meer een persoonlijke onderneming van Omalu geworden. Een mooie aanvulling op de film is een gesprek met de echte dokter Omalu, de voormalige teamarts Bailes en Cyril Wecht. Daarnaast biedt de blu-ray extra’s zoals verwijderde scènes en commentaar van de regisseur.
7

Dokter Bennet Omalu weet niet veel van de nationale sport in Amerika, maar wanneer Mike Webster komt te overlijden komt daar verandering in. Mike Webster is een voormalig sterspeler van het American Football-team in Pittsburgh. Het is aan patholoog Omalu om de achterliggende reden van zijn dood te achterhalen. Omalu ontdekt echter iets waar niet veel mensen binnen de NFL (National Football League) blij mee zullen zijn. Er ontstaat een strijd tussen de lijkschouwers en de machthebbenden binnen de NFL, maar wie trekt er aan het kortste eind?

Het sport-drama Concussion is gebaseerd op waargebeurde feiten, wat het daarmee een biografie maakt. Het is aan Will Smith om de kar te trekken en dokter Bennet Omalu op een geloofwaardige manier neer te zetten. En dat lukt hem aardig. We zien dat er getwijfeld wordt aan de beste dokter en dat levert de nodige frustraties op. Desondanks gaat Omalu door met zijn onderzoeken om zo de wereld van zijn gelijk te overtuigen. Peter Landesman is zowel de regisseur van de film als de scriptschrijver en hij is bekend van Kill the Messenger en Parkland. De film heeft een aantal goede monologen die sterk overkomen, waaronder de scène waarin Bennet Omalu zichzelf introduceert tijdens een rechtszaak. Alec Baldwin speelt de rol van voormalig teamarts Julian Bailes, die Bennet steunt in zijn onderzoek. De derde man die het onderzoek van Omalu steunt is zijn baas dokter Cyril Wecht, gespeeld door Albert Brooks. Een kleinere rol is weggelegd voor Gugu Mbatha-Raw, die in de rol kruipt van Bennets vriendin. Echter heeft ze naast één goede scène met Smith weinig inbreng. Het romantische subplot in de film faalt dus aanzienlijk. concussion_trailer_stillDat American Football ‘big business’ is, blijkt heel goed uit deze film. Wanneer patholoog Bennet – die gespecialiseerd is in neurologie – iets stuitends ontdekt, wordt hij alleen maar tegengewerkt. Zelfs de FBI bemoeit zich met het onderzoek en helpt de football-bond om de beweringen van de dokter uit de wereld te werken. Want football is geld en niet voor niets wordt de vergelijking gemaakt met roken, wat eveneens slecht is voor de mens. De film begint sterk met een speech van oud-sterspeler Mike Webster (David Morse), waar het alles behalve goed mee gaat. Als tegenhanger volgt de introductie van dokter Bennet Omalu, die in de rechtszaal zijn blik werpt op een moordonderzoek. Het verband tussen deze twee situaties wordt al snel duidelijk wanneer Webster overlijdt en Omalu moet onderzoeken waaraan. Het overlijden van Webster is echter niet de enige waar Omalu mee te maken krijgt, waardoor er wel degelijk een verband wordt gemaakt met de gevaarlijke sport.

Het deel van de film waarin Omalu andere dokters bij zijn onderzoeken betrekt, is het beste deel. De acteurs zetten allen een goede prestatie neer en de film belicht duidelijk wat er aan de hand is. Wanneer de NFL zich met het onderzoek gaat bemoeien en de dokters gaat tegenwerken door alles keihard te ontkennen, hoop je op een confrontatie tussen de twee fronten. Helaas blijft deze uit en lijkt het lang dat Omalu niet de erkenning krijgt die hij verdient. This photo provided by Columbia Pictures shows, Will Smith as Dr. Bennet Omalu, in a scene from Columbia Pictures' "Concussion." The movie releases in U.S. theaters on Dec. 25, 2015. (Melinda Sue Gordon/Columbia Pictures via AP)

De film heeft zeker zijn momenten en laat je gedurende twee uur met interesse kijken. Echter is de film nooit echt memorabel of verrassend genoeg. Dat is misschien ook moeilijk met een biografisch verhaal, al laat de film je wel met andere ogen kijken naar de sport en diens gevaren. De vraag is dan ook of en hoe de NFL de jaren erna is omgegaan met Bennets bevindingen. Wel had de film dieper in kunnen gaan op de oud-spelers die met diverse problemen kampen. De scènes dat er een blik wordt geworpen op de effecten van American Football, blijven te vlak. Wat ook te vlak is, zijn de personages. Te veel focust de film zich op het onderzoek en te weinig op de effecten ervan en de hypocritici van de tegenstanders. Op deze manier is de film meer een inspirerende persoonlijke reis van Omalu zelf geworden.

Wat is jouw mening?

0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.