De regisseur
Todd Haynes is een Amerikaanse regisseur. Al op jonge leeftijd had hij veel interesse in film. Hij maakte zijn debuut dan ook al snel: zijn eerste korte film genaamd The Suicide kwam uit in 1978, toen hij nog op de hoge school zat. Na zijn afstuderen verhuisde hij naar New York, waar hij in de independent film-scene actief werd. Ook richtte hij Apparatus Productions op. Zijn eerste lange speelfilm kwam uit in 1991 onder de naam Poison. Zijn tweede film genaamd Far from Heaven uit 2002 was een doorbraak: de film behaalde meer dan 100 prijzen en werd voor maar liefst 4 Oscars genomineerd. Haynes werd genomineerd zowel voor een Oscar als een Golden Globe voor beste scenario. Een thema dat veel terugkomt in zijn films is homoseksualiteit. Hij is zelf homoseksueel en is daar heel open over.
Het verhaal
Dark Waters is een historische dramafilm uit 2019, die voor veel mensen toch ook wel onder het kopje ’thriller’ past. De film kwam uit in 2019 en is gebaseerd op een zeer langdurige, juridische strijd die advocaat Robert Bilott eind jaren 1990 begon te voeren tegen chemiebedrijf DuPont. In de film ontdekt een advocaat een duister verband tussen een groot aantal onverklaarde sterfgevallen en een van de grootste bedrijven ter wereld. Hij zet zijn leven en carrière op het spel om de waarheid aan het licht te brengen.
In de film spelen Mark Ruffalo als Rob, Anna Hathaway als Sarah, Tim Robbins als Tom Terp en Bill Pullman als Harry Dietzler. Daarnaast wordt de rol van boer Wilbur Tennant gespeeld door Bill Camp.
Al eerder werd er een film geschreven over dit verhaal, namelijk een documentaire genaamd The Devil We Know, geregisseerd door Stephanie Soechtig. Deze docu geeft meer achtergrondinformatie bij de film en is zeker een aanrader als je meer wil weten over dit onderwerp.
Het plot
In het begin van de film wordt de hoofdrolspeler aan ons voorgesteld: de serieuze, bijna saaie advocaat Robert (ook wel Rob genoemd) zit op kantoor in een vergadering. Ze zijn halverwege als een assistent Rob op komt halen: er staat iemand voor hem bij de balie. Een stug uitziende boer uit West Virginia – versleten kleren en pet, geen lach op zijn gezicht – staat daar met een doos vol videobanden. Zijn koeien gaan stuk voor stuk dood. Hij heeft zelf onderzoek gedaan en is erachter gekomen dat de kiezen van de koeien zwart zijn, dat de organen opgezet zijn en dat ze bijna allemaal hondsdolheid vertonen voor ze het loodje leggen. Er is iets goed mis en hij wil weten wat. Hij denkt dat het water dat zijn koeien drinken vervuild is.
Hij vraagt Rob om hulp, maar deze twijfelt. Hij is namelijk advocaat vóór chemiebedrijven, niet tegen. Robs oma woont in West Virginia. Hij gaat bij haar langs om te informeren naar de boerderij van de boer, want zijn nieuwsgierigheid is gewekt. Zijn oma vertelt hem dat hij daar vroeger vaak kwam om paard te rijden en te spelen. De familieboerderij ligt naast een groot stuk brak land en riviertjes en Rob besluit langs te gaan bij de boer om naar het water te kijken. De stenen in de riviertjes zijn wit uitgeslagen. De boer wijst er naar en zegt: ‘En jij denkt dat ik gek ben? Dat zijn chemicaliën, let maar op.’ De boer laat in aluminiumfolie verpakte organen en kiezen zien die hij in een koelkast bewaard en geeft Rob de videobanden om thuis te kijken. Rob wordt achterdochtig en begint te geloven dat er inderdaad chemicaliën in het water zitten. Hij begint een onderzoek.
Langzaam maar zeker komt hij erachter dat DuPont, één van Amerika’s grootste chemiebedrijven, veel chemisch afval heeft gedumpt naast de boerderij van de boer. Maar niet alleen daar. De hele staat is besmet met PFAS, een door mensen gemaakte ketting van atomen die onafbreekbaar is. Het zit in pannen, speelgoed, vloerbedekkingen, drinkwater. Producten die over heel de wereld verspreid worden. Uiteindelijk begint hij een rechtszaak tegen DuPont, maar het bedrijf dient alle claims opnieuw in.
Oordeel
Dark Waters is een ongelooflijk spannende en intrigerende film, die bedoeld is om je aan te grijpen en bij te blijven, omdat het gebaseerd is op een waargebeurd verhaal dat ook onze levens vandaag de dag beïnvloed. De film legt geheimen en details over de overheid en chemiebedrijven bloot, waarvan zij waarschijnlijk hoopten dat ze altijd in de doofpot bleven. Het tempo is wat langzaam en de opbouw vrij saai, maar tegen het eind volgen de gebeurtenissen elkaar weer snel op. De conclusie maakt het ietwat saaie begin goed. Verder is het kleurgebruik in de film erg dof, donker en somber. Het is ook geen vrolijk onderwerp, maar een iets lichtere setting was af en toe fijn geweest voor de afwisseling. Het acteerwerk is perfect en zeer realistisch. Daarnaast zijn ook de gebeurtenissen heel mooi en realistisch neergezet.
Gebaseerd op een waargebeurd verhaal
€11,99
Op voorraad. Voor 23:59 besteld, morgen in huis