Recensie: Darkest Hour

Samenvatting
Darkest Hour is een goede dramafilm geworden die het vooral moet hebben van de fantastische rol van Gary Oldman als Winston Churchill. De film vertelt hoe Churchill de premier van Engeland werd aan het begin van de Tweede Wereld Oorlog en hoe hij er voor zorgde dat Engeland niet in de handen van Hitler terecht kwam.
7

Het is het jaar 1940 als Engeland erachter komt dat zijn huidige premier niet weet hoe hij met een komende oorlog om moet gaan. Er wordt dan ook gekozen voor een nieuwe premier die luistert naar de naam Winston Churchill. Deze excentrieke man wordt niet door iedereen gezien als een goede keus, maar het is nou eenmaal niet anders. Churchill is slechts een paar dagen aan de macht, als hij al direct de meest moeilijke beslissing van zijn leven moet nemen. Gaat hij voor de vredesonderhandelingen of gaat hij de oorlog aan met Hitler?

Het eerste wat Churchill moet doen is een oorlogskabinet samenstellen. Hij besluit hierin niet alleen vrienden op te nemen, maar ook een aantal mensen waarvan hij weet dat ze hem liever zien gaan dan komen. Uiteindelijk zijn het helaas ook juist deze mannen die willen dat Chuchill de vredesonderhandelingen aangaat. Dit is echter helemaal niet wat Churchill zelf wil, volgens hem moet Engeland zicht verzetten tegen de tirannie van Hitler. Doorvechten tot het bittere eind, dat is het enige juiste om te doen vindt hij.

Gary Oldman wist onlangs een Golden Globe in de wacht te slepen voor zijn performance in Darkest Hour. Dit is dan ook zeker niet zonder reden, want hij zet een fenomenale prestatie neer. Met deze prestatie weet hij de film een stuk leuker te brengen dan deze daadwerkelijk is. Hij weet te boeien, te vermaken en zet een zeer geloofwaardig personage neer. Om dit te kunnen doen heeft hij wel heel wat uurtjes in de make-up-stoel moeten zitten, zijn uiterlijk moest namelijk wel drastisch aangepast worden om op de echte Churchill te lijken. Ook de overige cast doet het trouwens niet slecht. Kristin Scott Thomas, Ben Mendelsohn en Lilly James weten ook een leuke rol neer te zetten.

Nou is zijn rol natuurlijk ook zeer van belang, de film is tenslotte gebaseerd op een waargebeurd verhaal en laat een stukje biografie zien van de beroemde Winston Churchill. Darkest Hour is ook echt een historisch-biografische dramafilm geworden en doet dit genre eer aan. Hoewel de trailer er dan ook veelbelovend uitziet vol met actie, is de film niet voor iedereen weggelegd. De film is niet altijd even snel en als je niet geïnteresseerd bent in de Britse politiek dan moet je het al net van het oorlogstintje hebben om de film boeiend te blijven vinden.

Het helpt Darkest Hour waarschijnlijk enorm dat vorig jaar de film Dunkirk uitkwam. Deze werd een groot succes en trok enorm veel mensen naar de bioscoop. In Darkest Hour zien we het zelfde tijdsperk, maar nu vanaf de andere kant van de oceaan. We zien een Churchill die lastige beslissingen moet nemen en moet proberen om de jongens die vastzitten in Duinkerke weer terug te krijgen. We zien wat hij daarvoor probeert op te offeren en we zien ook hoe hij het voor elkaar kreeg om plezierboten het water over te sturen om de soldaten terug te halen naar Engeland.

Regisseur Joe Wright levert met Darkest Hour uiteindelijk een prima film af. Het is een goed historisch-politieke drama geworden dat vooral gedragen wordt door de fantastische rol van Gary Oldman. Af en toe is de film misschien net iets te traag, maar dat hoort misschien ook wel bij dit genre. De film bevat gelukkig ook hier en daar wat goede humor die de film zeker wel kan gebruiken. De sfeervolle beelden van onder andere het Londense gangenstelsels en het parlement maken de film uiteindelijk tot wat hij is en dat is een film die als je van dit genre houdt zeker de moeite van het kijken waard is.

Kirby's Extra Epic Yarn 3DS
Kirby's Extra Epic Yarn 3DS
Score 5.0 van 5 sterren.
€56,35
Uiterlijk 20 juli in huis
Gratis verzending!
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Geschreven door
Merel is vooral een filmliefhebber die bijna elke week wel in de bioscoop te vinden is, vaak samen met redacteur Michael. Ze kijkt echter ook graag series, leest veel boeken en is tegenwoordig zelfs begonnen met gamen. Druk, druk, druk dus. Maar wel met leuke dingen waarover jullie alles kunnen lezen op de website.

Wat is jouw mening?

0 0

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.