De Slag om de Schelde
De Slag om de Schelde in 1944 was een heel belangrijke periode voor de geallieerden. Vanuit België rukten zij verder op naar het noorden. Zij hadden een haven nodig om de troepen te kunnen bevoorraden. Zij wisten uiteindelijk de haven van Antwerpen te bevrijden van de Duitsers, maar wat heb je aan een haven als de Westerschelde in Zeeland nog steeds bezet wordt door de Duitsers? Na vijf heftige weken vol gevechten lukte het de geallieerden om de Westerschelde in handen te krijgen van de Duitsers. Hiermee was een belangrijke klap uitgedeeld, want nu konden de troepen bevoorraad worden en kon West-Europa verder ingetrokken worden om Europa te bevrijden van de Duitsers.
Zoals je kunt lezen was dit een heel belangrijke overwinning voor de geallieerden. Toch is deze slag om de Schelde er een waar je bijna niemand over hoort. Hiermee wordt deze slag ook wel de Vergeten Slag genoemd. En juist dat is de reden waarom deze film nu gemaakt is en is het, op Zwartboek na, een van de duurste Nederlandse oorlogsfilms qua budget.
Matthijs van Heijningen jr.
Als regisseur is van Heijningen jr. niet heel bekend in Nederland. De eerste grote speelfilm die hij regisseerde was de Amerikaanse film The Thing uit 2011. Deze film speelde zich af voor de gebeurtenissen uit de film The Thing uit 1982. In Nederland is deze regisseur vooral bezig met zijn filmproductiebedrijf IJswater Films. Hij werd voor De Slag om de Schelde bijgestaan door wat meer ervaren mensen. Zo was Alain de Levita als producent betrokken bij deze film. Hij heeft al ervaring met het maken van oorlogsfilms. Zo was hij de regisseur van Bankier van het Verzet uit 2017. Voor het scenario werd gekozen voor Paula van der Oest. Zij was als regisseur verantwoordelijk voor de film Lucia de B. Oftewel, een team dat met een budget van bijna veertien miljoen euro een knaller van een film moet neerzetten.
Meer weten over de slag om de Schelde?
Drie verhaallijnen
In De Slag om de Schelde volgen we het verhaal van drie jongeren die allemaal iets te bewijzen hebben. Zo volgen we enerzijds het verhaal van soldaat Marinus (Blom). Hij vecht vrijwillig voor de Duitsers in Oost-Europa, maar na een tegenslag wordt hij naar Zeeland gestuurd voor een kantoorbaan. Daar komt hij erachter dat niet alles is wat hij dacht dat het is. Ook volg je de Engelse soldaat William (Flatters) die onderweg naar Operatie Market Garden met zijn vliegtuig neerstort in Zeeland en zijn weg vecht richting Vlissingen. De derde verhaallijn is die van het Zeeuws meisje Teun (Radder). Haar vader is dokter en verzorgt zieke Zeeuwen en Duitsers, terwijl zij voor de burgemeester werkt. Wanneer haar broer wordt opgepakt door de Duitsers is dat voor haar het seintje om in actie te komen.
Alle drie de verhaallijnen zijn erg indrukwekkend en komen uiteindelijk ook samen op het einde. Er is niet één verhaallijn waarbij je zegt dat die het beste is. Alle drie laten ze jou als kijker zien waarom oorlog gewoon naar is en hoe weinig een mensenleven uiteindelijk voorstelt. Alle drie de jonge acteurs weten de ultieme ervaring neer te zetten en dat maakt De Slag om de Schelde ook emotioneel gezien een prachtfilm.
Drie jonge acteurs
De film draait heel erg om de personages Marinus, William en Teun. Zo wordt de Nederlandse soldaat Marinus gespeeld door Gijs Blom. Gijs Blom timmert al lekker aan de weg in Nederland, maar ook in het buitenland. Zo speelde hij de hoofdrol in de film Pijnstillers en gooide hij hoge ogen met zijn rol in de telefilm Jongens, die in het buitenland populair werd. Vorig jaar speelde hij zelfs nog de rol van prins Viridian in de Netflix serie The Letter for the King. Ook in De Slag om de Schelde weet hij precies de juiste snaar te raken als soldaat die vrijwillig voor de Duitsers is gaan vechten. Je krijgt ook een bepaalde sympathie voor hem.
Voor de Engelse soldaat William is gekozen voor de Engelse acteur Jamie Flatters. In Nederland onbekend, maar in Engeland heeft hij in wat series meegespeeld. In De Slag om de Schelde speelt hij vooral een grappige rol, maar zie je dat de oorlog hem aan het veranderen is. Om deze rol zo goed mogelijk neer te zetten wordt hij bijgestaan door acteur Tom Felton (Draco uit Harry Potter) voor een tijdje. De chemie tussen beide is duidelijk merkbaar. De derde belangrijke rol is die van Teun, zij wordt gespeeld door Susan Radder. Als Amsterdamse lukt het haar om het Zeeuwse dialect goed naar voren te brengen. In Nederland is zij vooral bekend als Lily uit de film All You Need is Love en speelde zij al eens eerder naast Gijs Blom in Pijnstillers. Van de drie weet zij toch de meeste emotie in haar rol te brengen.
IJzersterke film
Qua verhaal zit het wel helemaal goed met De Slag om de Schelde. Het oog wil echter ook wat en daar wordt je zeker op getrakteerd. Visueel is de film ook een spektakel. Het is mooi om te zien hoe zij een Vlissingen naar voren weten te brengen ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Je voelt je gelijk helemaal thuis in die periode. Toch zijn het ook de gevechten waar je naar uitkijkt. Deze zijn bruut en gaat gepaard met een hoop geknal. Met een budget van veertien miljoen euro is dit nog aardig goed in beeld gebracht. Het resultaat is wel dat deze gevechten uiteindelijk niet al te lang duren, omdat daar het budget net te krap voor is. De uiteindelijke Slag om de Schelde in de film duurt dan ook maar maximaal vijftien minuten.
Is dit erg? Absoluut niet, want De Slag om de Schelde wil je voornamelijk zien om het verhaal. En dat verhaal is ijzersterk en staat gewoon als een huis. En dat heeft vooral te maken met dat de drie verhaallijnen zo prachtig bij elkaar komen uiteindelijk. Het blijven drie individuele verhaallijnen die uiteindelijk samensmelten op het einde. Men is erin geslaagd om de oorlog zo naar mogelijk over te brengen naar de kijker. Het heeft even mogen duren, maar De Slag om de Schelde is dan ook een goed begin van het nieuwe bioscoopseizoen.
De beslissing in de strijd om West-Europa
€54,99
Uiterlijk 20 juli in huis
Gratis verzending!