Trial by media
Trial by media, het is een bekend begrip in de Verenigde Staten. Mensen die door de media al veroordeeld worden voordat een rechter nog maar een uitspraak heeft gedaan. Hierdoor zijn er vele gezinnen kapot gegaan en mensen ook opgesloten. Je zou denken, in Nederland bestaat zoiets gelukkig niet. Helaas is dat toch anders, want in Nederland is er een soortgelijke situatie ontstaan. Daar gaat de film De veroordeling over.
De moord op Jacqueline Wittenberg is in de media eerder bekend als de Deventer Moordzaak. Talloze rapportages zijn al gemaakt rond deze moord zoals door Peter R. de Vries en het toenmalige Netwerk. Voor deze moord zat Ernest Louwes vast. Eerst veroordeeld, vervolgens vrijgelaten vanwege twijfelachtig bewijs om vervolgens weer veroordeeld te worden op nieuw bewijs. Een interessant verhaal dat nu pas verfilmd is.
Sander Burger
Sander Burger is een Nederlandse regisseur en documentairemaker met een paar speelfilms op zijn naam. In 2001 begon zijn carrière toen hij afstuurde als producent aan de Nederlandse Films en Televisie Academie. Daarna kwam in 2003 zijn eerste documentaire om in 2006 zijn eerste speelfilm te regisseren, Olivier etc.. In 2010 werd zijn tweede film, Hunting & Zn., genomineerd voor twee Gouden Kalveren. De veroordeling is zijn derde speelfilm en deed opnieuw een gooi naar de Gouden Kalf. Zo werd de veroordeling genomineerd voor elf Gouden Kalveren en de speelfilm won er zelfs vier.
Trage opbouw
Films die ergens op gebaseerd zijn, hebben geregeld de pech dat er een trage opbouw is in het verhaal. Ook bij De veroordeling is dit het geval. Dit komt voornamelijk omdat de film midden in de rechtszaal begint waar Louwes voor de tweede keer veroordeeld wordt. Daarna krijgen we een flashback over wat heeft geleid tot aan dat moment. Dit begin is best wel rommelig te noemen en brengt je ook in de verwarring. Wat vooral mist aan het begin, is de daadwerkelijke moord. Daar wordt inhoudelijk te kort bij stilgestaan. Het is daarom aan te raden om je misschien op voorhand al een beetje in te lezen over deze moordzaak.
Zoals gezegd dus een trage opbouw. Dat hoeft verder niets negatiefs te betekenen, want soms is dat ook wel gunstig. In het geval van De veroordeling is dat juist positief. Dit komt voornamelijk vanwege het tweede gedeelte waar de zaak om draait. Zoals eerder aangegeven is deze zaak vooral bekend om het feit dat een opiniepeiler zich inhoudelijk met de zaak ging bemoeien. Ongegronde claims dat niet Louwes, maar de Jong de moordenaar is maakten deze zaak bijzonder. De opbouw naar dat moment is grondig gedaan.
Heel voorzichtig
Wat het verhaal in De veroordeling juist zo sterk maakt is dat de regisseur ervoor gekozen heeft om geen stelling te nemen wie het nu wel of niet gedaan heeft. In het begin wordt er vooral aandacht besteed aan hoe journalist Bas Haan de zaak grondig probeert te onderzoeken. Ook wordt al gelijk in het begin duidelijk gemaakt dat zij in dat onderzoek niet de moordenaar willen zoeken, maar juist de gerechtelijke dwaling in beeld willen brengen. Daarna wilt juist Haan vooral in beeld brengen hoe gevaarlijk het is dat een opiniepeiler zonder bewijs in de media verschijnt om iemand aan te wijzen als dader.
Dat maakt dat aspect van de film erg sterk. De film richt zich voornamelijk op Haan en zijn onderzoek naar de gerechtelijke dwaling en uiteindelijk ook op de andere kant in beeld brengen van de Jong en zijn vriendin. Daarmee hebben we dan ook gelijk de andere hoofdpersonen te pakken uit deze film. Michael de Jong en zijn vriendin Meike Wittermans hebben veel te verduren gehad in deze periode. Deze periode wordt erg goed in beeld gebracht en je begint op den duur ook zelf een mening te vormen. Heeft hij het daadwerkelijk gedaan? Je leeft daarom ook zo mee met zijn vriendin Meike.
Goede cast
In dit soort films moet de cast ook gewoon de juiste noot raken. Gelukkig doet de cast het ook wel, want voor journalist Bas Haan is gekozen voor acteur Fedja van Huêt. Dat Huêt een ijzersterke acteur is bewijst zijn cv wel. Meerdere Gouden Kalveren gewonnen en voor zijn rol als Bas Haan heeft hij ook de Gouden Kalf gewonnen voor beste hoofdrol in een speelfilm. En terecht, want hij weet de film zeker te dragen. Hij is daar echter niet alleen in, want acteur Yorick van Wageningen weet de rol van Michael de Jong een bijzonder karakter te geven. Hij weet je aan de ene kant het gevoel te geven dat hij meer weet van de moord, maar aan de andere kant laat hij je ook twijfelen. Je krijgt wel veel sympathie voor zijn personage en dat is vooral ten dienste van Van Wageningen.
Het complot ontrafeld
€15,-
Op voorraad. Voor 23:00 uur besteld, morgen in huis