Recensie: Death Wish

Samenvatting
Het probleem met Death Wish is dat het eigenlijk niet eens een slecht verhaal heeft. Het verhaal zit in principe degelijk in elkaar, maar de opbouw klopt gewoon niet. Tel daar ook nog eens bij op dat Bruce Willis niet geschikt is voor deze specifieke hoofdrol. Dit komt vooral omdat we hem zien als een acteur die voornamelijk in actiefilms goed tot zijn recht komt. Ook andere castleden zoals Dean Norris doen wat zij kunnen, maar nergens wordt het echt goed.
3.5

Death Wish

Chirurg Dr. Paul Kersey heeft dagelijks te maken met de gruwelijke gevolgen van geweld in zijn woonplaats Chicago. Het wordt voor hem persoonlijk wanneer zijn vrouw en dochter slachtoffer worden van een overval. Wanneer zijn vrouw overlijdt aan de verwondingen en de politie niets voor hem kan betekenen, weet Kersey één ding zeker: de daders mogen niet ongestraft blijven. Hij besluit het heft in eigen handen te nemen. Vanaf dat moment is geen enkele crimineel in Chicago meer veilig…

Eli Roth is een bekende in Hollywood en heeft de regie op zich genomen van deze remake. Het is een remake van de in 1974 verschenen Death Wish, die vervolgens weer losjes gebaseerd is op het boek Death Wish van Brian Garfield. Het origineel uit 1974 kon overigens niet rekenen op goede cijfers vanwege de verheerlijking van geweld en het heft in eigen handen nemen. Toch kiest de regisseur om een aantal dingen anders in beeld te brengen. Hoofdpersoon Paul Kersey was in het origineel een architect. In deze versie is Paul Kersey een chirurg. Eli Roth heeft wel ervaring met actievolle films. In het verleden heeft hij de nodige horrorfilms geregiseerd als Hostel en Cabin Fever. Als producent was hij ook betrokken bij de in vorig jaar verschenen Baywatch. Ook stond hij aan de basis van de hitserie Hemlock Grove waar hij de pilot regisseerde. De vraag is dan ook: weet hij van deze film een groter succes te maken dan het origineel uit 1974?

Heft in eigen hand nemen

Het verhaal gaat om de succesvolle chirurg Paul Kersey die, samen met zijn vrouw en dochter, in Chicago woont. Op zijn verjaardag moet hij een etentje annuleren omdat hij moet werken. Op datzelfde moment dringen drie inbrekers zijn huis binnen om de kluis leeg te roven, niet wetende dat Kersey’s vrouw en dochter thuiszitten. Het loopt uit de hand en zijn vrouw komt te overlijden en zijn dochter raakt in een coma. Al snel blijkt dat de politie niets kan betekenen voor hem omdat Chicago overspoeld wordt met criminaliteit en moordslachtoffers. Kersey kan het niet langer aanzien en besluit om zelf dan maar iets te gaan doen aan de criminaliteit. Al snel wordt hij geroemd als een held, maar ook iemand die jury, rechter en beul is. Is Chicago wel klaar voor hem en is hij er klaar voor om wraak te nemen?

Het begin van de film is nog wel aardig te noemen. Je komt lekker in het verhaal en het duurt dan ook wel even tot het tot de kern komt. Tot op dat moment is er dan ook nog niets mis met de geloofwaardigheid van het verhaal. Waar het pas echt fout gaat is op het moment dat de overval tot de ontknoping komt, want vanaf dam gaat de geloofwaardigheid alleen nog maar omlaag. Als kijker kan je de motivatie van Paul Kersey zeker begrijpen en je bent misschien zelfs tot hetzelfde in staat. Het probleem zit hem hier alleen in de opbouw naar hoe Paul Kersey ineens is omgetoverd in een koelbloedige moordenaar. We zien hem vooral trainen met een vuurwapen en ineens weet hij iemand om te leggen zonder ook maar enig gevoel te hebben. Ook het einde valt te scharen onder het kopje ‘cliché’. Het ergste is misschien toch wel de scène waaruit blijkt hoe makkelijk het is om aan een wapen te komen. de film is eerder uitgesteld en de reden daarvan zou de schietpartij in Florida zijn. Dat de film nu uitkomt, nu de kritiek op de wapenlobby het hoogst is, is voor veel Amerikanen onbegrijpelijk.

Bruce Willis als Paul Kersey

Als je naar de cast kijkt, dan zou je toch denken dat het eigenlijk niet mis kan gaan. Bruce Willis is precies de man die je moet vragen als het gaat om actievolle films. En daar zit dan ook de kink in de kabel. Willis kan deze rol niet overtuigend brengen omdat hij teveel actievolle films gedaan heeft. De paar emotionele scènes die hij heeft stellen dan ook behoorlijk teleur omdat het gewoon niet bij hem past als acteur. Hij probeert wel de typische Bruce Willis humor in te brengen, maar dat past gewoon niet bij het verhaal. Dean Norris speelt de agent die onderzoek doet naar de moord op Kersey’s vrouw, ook zo’n typische rol die je verwacht bij Norris. Hij doet dit aardig, maar ook hij weet op momenten niet echt overtuigend over te komen. De actrice die Jordan, de dochter van Kersey, speelt is nog onbekend in Hollywood. Camila Morrone heeft in 2013 een rol gespeeld in Bukowski, maar verder is haar CV nagenoeg leeg. Desondanks speelt zij haar rol wel verrassend leuk, ook al ligt zij het merendeel in coma. Zij schittert vooral op het begin en op het einde.

Duistere troon
Duistere troon
Score 4.6 van 5 sterren.
€18,99
Op voorraad. Voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Geschreven door
Sylvano heeft in 2008 Undercover-Gaming opgericht wat in 2013 overging in Undercover-Network en nu Play Watch Read is geworden. In zijn vrije tijd is hij te vinden op de Xbox One, PlayStation 4 of de Nintendo Switch. Naast gamen leest hij ook geregeld een boek en is zijn favoriete schrijver Harlan Coben. Ook pakt hij geregeld een film mee in de bioscoop of ligt hij languit op de bank te bingewatchen.

Wat is jouw mening?

0 0

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.