Recensie: Don’t Breathe

Samenvatting
Een eenvoudig verhaal wat zich afspeelt in een huis, maar op geen moment saai wordt. De stoere inbrekers zie je veranderen in hulpeloze wezens en de angst is in hun ogen af te lezen. Het goede camerawerk, de horrorgeluiden en de spannende scène in de donkere kelder maken deze film echt tot een topper. De blinde man die het moet hebben van zijn andere zintuigen, die overigens uitstekend werken, en de rottweiler die ook goed naar voren komt in deze film, zorgen ervoor dat deze film zich een horror, maar ook thriller mag noemen. Een aanrader dus om te kijken als je van spanning houdt.
8

Don’t Breathe vertelt het verhaal van drie jongeren uit Detroit die hard geld nodig hebben, omdat ze naar Californië willen verhuizen. Het geld krijgen ze bij elkaar door inbraken te plegen. Als Money de tip krijgt dat er een kluizenaar is met veel geld willen ze daar toeslaan. Als blijkt dat deze kluizenaar ook nog blind is en hij in een verlaten buurt woont, klinkt dat als een makkie voor het drietal. Helaas voor hen pakt dat anders uit…

De hulpeloze oude man blijkt alles behalve hulpeloos. Zijn rottweiler is door het drietal tot bedaren gebracht en dan slaan ze toe. Het wordt een kat-en-muis-spel met veel spanning. Ook heeft de blinde man een geheim waar de inbrekers op stuiten. Het is geen kwestie meer van met zoveel mogelijk geld de deur uitgaan, maar een kwestie van ontsnappen. Maar dat ontsnappen wordt ze niet gemakkelijk gemaakt en daar speelt de blinde man een grote rol in.

drietal

De regie van deze film is in handen van Fede Alvarez, ook bekend als de man van Evil Dead. De regisseur houdt het tempo erin en de film is op geen moment saai. Het verhaal is goed in elkaar gezet. Het donkere huis, de stiltes en de geluiden maken dat de film spannend is. Het zorgt ervoor dat je af en toe met ingehouden adem zit te kijken. De achtervolgingsscènes zitten goed in elkaar en als je denkt dat er een ontsnapping mogelijk is gebeurt er weer iets dat het onmogelijk maakt.

In de hoofdrollen zien we Stephen Lang (de blinde man), Jane Levy (Rocky), Dylan Minnette (Alex), Daniel Zovatto (Money) en Emma Bercovici (Diddy). De acteurs zetten de rollen goed neer en zorgen echt dat er spanning ontstaat. Vooral Stephen Lang speelt zijn rol goed als blinde man. Ook al is hij blind, er gebeuren af en toe dingen waarbij je denkt dat hij gewoon kan zien. Stephen Lang heeft al aardig wat rollen gespeeld en is onder andere bekend van Conan the Barbarian, Avatar en The Proposal.

Naast de film is de dvd ook voorzien van een aantal extra’s die van toegevoegde waarde zijn. Er worden onder andere verwijderde scènes getoond, het ontstaan van de horrorgeluiden, het griezelhuis als decor en een ontmoeting met de cast. Je moet de extra’s wel pas kijken na het zien van de film zodat die spanning blijft. Als extraatje kun je met de UltraViolet-code deze film ook op je computer, tablet of smartphone bekijken.

rockie

Een minpuntje zou kunnen zijn dat het verhaal zich afspeelt op één locatie en dat kan op een gegeven moment wat saai overkomen, maar elke ruimte in het huis heeft zijn boobytrap. De plek waar de moordenaar van zijn dochter wordt gevonden past niet helemaal in de sfeer van het huis. Ook zijn niet alle scènes geloofwaardig en dat wordt voornamelijk veroorzaakt door de blinde man. Hij moet het namelijk hebben van zijn zintuigen, maar niet alles klopt. Maar dat doet niets onder aan de momenten dat de blinde man het erg angstaanjagend maakt. Hij heeft ook afschrikwekkend voorkomen. Met zijn ogen die bijna door je heen prikken (ook al ziet hij niets), zijn grote postuur en brute kracht.

Dat blijkt ook wel als ze in de donkere kelder belanden, wat trouwens ontzettend gaaf is gefilmd, want door speciale belichting ziet de kijker nog wel iets, maar in werkelijkheid is het pikkedonker. De blinde man grijpt Alex vast en weet hem nog net niet te vermoorden. Ook staat de blinde man soms op plekken waar je hem totaal niet zou verwachten, zoals bijvoorbeeld bij het luik als ze naar buiten willen ontsnappen. Je denkt dat hij binnen is, maar ondertussen is hij naar buiten gegaan en brengt hij de indringers de stuipen op het lijf…

Er zijn wel een aantal dingen die niet helemaal kloppen. Zo vliegt een van de jongeren bijvoorbeeld door een raam, waarvan eerst werd gezegd dat die afgesloten waren met tralies. Bovendien staat die persoon vervolgens op alsof er helemaal niets aan de hand is. Ook richting het einde bijvoorbeeld is het wel opvallend dat het aantal schrammen en blauwe plekken bij de hoofdpersonen heel beperkt is, terwijl ze toch duidelijk heel wat verwondingen op hebben gelopen. Het zijn wat kleine opvallende puntjes, maar het overgrote deel van de scènes is wel geloofwaardig en super spannend.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.