Recensie: Downsizing

Samenvatting
Downsizing vertelt het verhaal van Paul Safranek (Matt Damon) die zijn gewone leven opgeeft om zich te laten verkleinen. Het is een verhaal dat veel langzame stukken kent en de film duurt dan ook eigenlijk gewoon te lang. Het hele idee is leuk, maar gewoon niet goed uitgewerkt. Het gedeelte waar je kleine mensen in de grotemensenwereld ziet is maar kort en ook dat is jammer, aangezien dit het leukste is om naar te kijken. Al met al is de film misschien nog net gemiddeld te noemen, maar absoluut niet goed.
5.5

Het verhaal in het kort

De grootste dreiging voor de aarde is de grote groei van de wereldbevolking. Gelukkig hebben Noorse wetenschappers een oplossing bedacht: ze maken de bevolking gewoon kleiner. Ze hebben iets ontwikkeld waardoor ze personen kunnen verkleinen tot ongeveer dertien centimeter. Hiermee worden de klimaatproblemen, overbevolking en de hoeveelheid afval gereduceerd. Een prima plan, maar dan moeten er wel mensen zijn die zich willen laten verkleinen. Behalve om de wereld te redden zijn er veel mensen die de verkleinprocedure wel willen aangaan vanwege het geld.

In de kleine wereld is je geld veel meer waard dan in de normale wereld en dat is ook de reden dat Paul Safranek en zijn vrouw Audrey besluiten om deel te nemen aan de verkleinprocedure. Dit gaat echter niet helemaal zoals ze gepland hadden. Het leven in Leisureland (de stad van de kleine mensen) valt Paul zwaar. Dan heeft hij ook nog eens een excentrieke buurman die continu feestjes geeft waar hij gek van wordt. Gelukkig is er ook nog schoonmaakster Ngoc Lan. Zij weet het leven van Paul volledig te veranderen.

Hoe leuk is de film?

De trailer was niet slecht en leek te duiden op een leuke komedie. Helaas is de film nauwelijks grappig te noemen en ook in andere dingen is de trailer wat misleidend. Het stukje waarin uit een grote Absolut Vodka-fles drinken getapt wordt zit zelfs niet eens in de film.  De film valt dan ook meer in het genre drama en is daarbij soms vrij langdradig. In het begin is de film vooral nog leuk door het toch wel enigszins originele idee. Je ziet kleine mensen in de grote wereld, het verkleinproces is nog interessant en dan begint het leven in Leisureland. Hierna zie je eigenlijk bijna niet meer dat het gaat om verkleinde mensen.

Het tweede deel van de film draait dan ook vooral om Paul Safranek en hoeveel spijt hij ervan heeft dat hij zich heeft laten verkleinen. Daar zitten best veel trage stukken bij en de film voelt met zijn 135 minuten dan ook opeens erg lang. De boodschap die de film probeert over te brengen komt dan ook nog eens totaal niet uit de verf, maar gelukkig maken buurman Dusan en Vietnamese schoonmaakster Ngoc Lan de film een beetje leuk. Vooral het pittige Vietnamese vrouwtje weet met haar scherpe uitspraken de film een beetje vermakelijk te maken.

Zeer gemiddeld en niet goed genoeg

De film weet eigenlijk in alles net niet te voldoen aan de verwachtingen en is overal vaak ‘meh’ te noemen. De hoofdrol is voor Matt Damon, die de laatste tijd niet al te positief in de media is. Hij zet een vrij gemiddelde prestatie neer van een saai personage dat door zijn optreden nog saaier wordt dan waarschijnlijk de bedoeling was. Ook Kirsten Wiig, Neil Patrick Harris en Jason Sudeikis zijn gewoon gemiddeld te noemen. De enige personen die misschien net iets boven gemiddeld presteren zijn Christoph Waltz en Hong Chau.

Het idee voor de film was leuk en ook de gedachte achter het verhaal is interessant. Het is alleen jammer dat regisseur Alexander Payne hier niet genoeg mee heeft weten te doen. Het enige waarmee de film eigenlijk weet te verrassen is dat deze zo anders is als dat de trailer en de synopsis doen vermoeden. Downsizing is dus zeker geen goede film te noemen, gelukkig is deze ook niet direct extreem slecht. Gewoon gemiddeld dus, of misschien net een beetje onder gemiddeld. Is dat voor jou genoeg om deze film te kijken?

Seal Team - Seizoen 1 (DVD)
Seal Team - Seizoen 1 (DVD)
Het eerste seizoen van de serie
Score 5.0 van 5 sterren.
€17,99
Op voorraad. Voor 23:59 besteld, morgen in huis
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Geschreven door
Merel is vooral een filmliefhebber die bijna elke week wel in de bioscoop te vinden is, vaak samen met redacteur Michael. Ze kijkt echter ook graag series, leest veel boeken en is tegenwoordig zelfs begonnen met gamen. Druk, druk, druk dus. Maar wel met leuke dingen waarover jullie alles kunnen lezen op de website.

Wat is jouw mening?

0 0

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.