Recensie: Dumbo

Samenvatting
Walt Disney's eerste nieuwe live-action film van 2019 is een feit. Het probleem is dat alleen de meest bekende elementen van het origineel verwerkt zijn in deze versie en dat de focus vooral ligt op de mensen. Hierdoor gaat er een hoop liefde verloren die het origineel wel had. Van een film die net iets langer dan een uurtje duurde is er een versie gemaakt die bijna dubbel zo lang is. Het verhaal rond Dumbo zit goed in elkaar, maar rond de andere personages valt het wel wat tegen. Colin Farrell en Eva Green doen goed hun best, net als Danny DeVito. Jammer dat Michael Keaton het als slechterik dan wel slecht doet.
6

Klassieker

Velen onder ons kennen de klassiekers van Disney wel. Sneeuwwitje, Belle en het Beest, Pinokkio en ga zo maar door. Walt Disney is inmiddels druk bezig om veel van deze klassiekers naar het witte doek te brengen. En ditmaal wordt ervoor gekozen om er geen animatiefilm van te maken, maar een live-action film. Door de jaren heen zijn er wel al veel films verschenen, maar met het in 2017 verschenen Belle en het Beest zijn de oudjes nu aan de beurt. Dit jaar mogen we zelfs Aladdin en The Lion King nog verwachten. Maar voor nu houden we het bij de film Dumbo, waarvan het origineel verscheen in 1941, alweer 78 jaar geleden.

In 2014 kwam het bericht binnen dat er een live-action film zou komen van Dumbo. Een half jaar na de aankondiging werd bekend gemaakt dat Tim Burton de regie op zich zou nemen. Toch duurde het tot half 2017 voordat Walt Disney het nieuws naar buiten bracht dat Dumbo zou verschijnen op 27 maart 2019. Om het verhaal in goede banen te leiden is gekozen voor de Amerikaanse schrijver Ehren Kruger. Hij was eerder verantwoordelijk voor onder andere het verhaal achter Scream 3 en 4, Arlington Road en The Ring. Samen met Tim Burton is hij verantwoordelijk voor deze klassieker in een nieuw jasje.

Bekende elementen

Om maar met de deur in huis te vallen: Dumbo neemt niet letterlijk het verhaal over van de animatiefilm. Het origineel duurde 64 minuten en deze versie duurt 112 minuten. Bijna het dubbele van de versie uit 1941 dus. En ook logisch zou je zeggen, want pratende olifanten en een boze muis en ga zo maar door klinken misschien erg raar. Toch is het iets wat dit jaar wel gaat gebeuren in The Lion King, dus waarom dan deze keuze voor Dumbo? Dit heeft uiteindelijk alles te maken met de gedachte achter deze film, namelijk dat je in jezelf moet blijven geloven. En vanwege deze gedachte is ervoor gekozen om de nadruk ook te leggen op de mensen. De goede kanten van de mensen, maar ook de slechte kanten. Uiteindelijk draait het maar om één personage en zijn naam is Dumbo.

In Dumbo draait het om het gebroken gezin Harrier waarvan de vader zijn arm heeft verloren tijdens de oorlog en de kinderen Milly en Joe het verlies van hun moeder aan het verwerken zijn. Ondertussen maken zij deel uit van het Medici Bros. Circus en neemt de familie Harrier de zorg van de olifanten op zich.  De eigenaar ervan heeft een olifant gekocht die op het punt staat om te bevallen. En daar komt dan uiteindelijk Dumbo uit; een olifant met enorme oren. Het origineel eindigt ermee dat Dumbo kan vliegen en dat hij nog lang en gelukkig leefde. In deze versie zitten we dan nog maar op de helft van het verhaal. Want daarna treden zij namelijk in dienst van een geldwolf met een gigantisch pretpark waar het circus deel van uitmaakt. Een verhaal wat best clichématig overkomt.

Te lang uitgerekt

Het probleem met deze film is de identiteit. Het moet een vertelling zijn van het origineel uit 1941, maar die liefde ontbreekt gewoon in dit verhaal. Het verhaal wordt net iets te lang uitgerekt en daardoor slaat de verveling snel toe. Toch komen er veel herkenbare momenten uit het origineel terug in deze versie. De scène met de clowns en Dumbo die leert vliegen is bijna identiek. Ook de roze olifanten in de vorm van bellenblaas zien we terug en de tocht die Dumbo aflegt om te kunnen vliegen. Allemaal herkenbare herinneringen en deze zullen ook zeker voor de nodige tranen gaan zorgen in de bioscoop. Toch blijft maar één ding echt meewegen en dat is het gebrek aan liefde. Het verhaal achter het gezin Harrier valt niet echt op zijn plaats. En dat wordt alleen maar erger naarmate de film verder vordert.

Visueel is de film echt een pareltje en de momenten dat Dumbo vliegt zijn ook magisch. Tim Burton heeft dat perfect voor elkaar gekregen en je voelt ook de spanning binnenkomen van Dumbo wanneer het hem wel of niet gaat lukken om te vliegen. Het is daarom zo lastig om deze film te beoordelen. Want ga je te lang stilstaan bij het origineel of omarm je juist deze nieuwe versie?

Indrukwekkende cast

Aan de cast ligt het in ieder geval niet. Danny DeVito speelt de circusdirecteur, Max Medici. Hij doet dat zoals we dat ook gewend zijn van hem: hij zet een ijzersterke rol neer waar wel meer in had mogen zitten, zeker tegen het einde aan. Hij blijft vooral erg op de oppervlakte. Colin Farrell neemt de rol van Holt Farrell op zich, de verzorger van de olifanten. Hij moet vooral het gevecht met zichzelf aangaan om de liefde van zijn kinderen weer terug te winnen. Hij komt wel wat langzaam in zijn rol, maar op het einde weet hij juist wel de schijnwerpers naar zich toe te trekken. Datzelfde mag gezegd worden over Eva Green. Zij speelt de rol van Colette Marchant, een rol die je pas halverwege de film voor het eerst gaat tegenkomen. En dat is erg jammer, want haar enthousiasme spat er gewoon vanaf en haar karakterontwikkeling is ook mooi om te zien.

Noemenswaardig om de verkeerde redenen is toch wel de rol van Michael Keaton. Hij speelt de slechte eigenaar van Dreamland, het pretpark en circus waar men deel van uit gaat maken. Hij hoort een slechterik te zijn, maar die rol lijkt hem gewoon niet te liggen. Hij speelt hem te grappig en niet boos genoeg. Daarmee haalt hij het niveau wel erg naar beneden.

Dumbo (Dombo) (Special Edition)
Dumbo (Dombo) (Special Edition)
Disney Classics no. 4
Score 4.6 van 5 sterren.
€12,99
Op voorraad. Voor 23:59 besteld, morgen in huis
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Sylvano Witte
Geschreven door
Sylvano heeft in 2008 Undercover-Gaming opgericht wat in 2013 overging in Undercover-Network en nu Play Watch Read is geworden. In zijn vrije tijd is hij te vinden op de Xbox One, PlayStation 4 of de Nintendo Switch. Naast gamen leest hij ook geregeld een boek en is zijn favoriete schrijver Harlan Coben. Ook pakt hij geregeld een film mee in de bioscoop of ligt hij languit op de bank te bingewatchen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.