Recensie: Dune

Summary
Dune weet op een prachtige manier het verhaal van Frank Herbert's Dune na te bootsen. Het blijft redelijk trouw aan het bronmateriaal en daarmee ligt de nadruk op het verhaal vertellen en minder op actievolle momenten. Deze zijn zeker ook wel aanwezig en komen de film ook ten goede. Ondanks de sterrencast zijn het vooral Timothée Chalamet als Paul Atreides en Zendaya als Chani die schitteren. Hopelijk komt snel de bevestiging dat het tweede deel in de maak is.
9

Dune

Het verhaal van Dune gaat inmiddels al heel wat jaren mee. De eerste kennismaking was in 1965 toen schrijver Frank Herbert het uitbracht in twee delen in een tijdschrift. Een groot succes, want vervolgens verschenen er meerdere vervolgen. Deze vervolgen zijn voor de boekenliefhebbers zeker niet onbekend. Voor de filmliefhebbers zal alleen het verhaal van het eerste deel bekend voorkomen. Het eerste boek is namelijk in 1984 verfilmd in twee delen. Wel is er ooit nog een televisieserie gekomen waarin meerdere delen aan bod kwamen.

Het is echter tijd voor een nieuwe generatie om kennis te maken met dit verhaal. Regisseur Dennis Villeneuve besloot om de regie van deze remake maar op zich te nemen. De ontwikkeling van deze remake stamt alweer uit 2008, maar echt van de grond kwam het niet, tot in 2016. In 2016 kocht Legendary Pictures de film- en televisierechten van Dune. Toen werd eind 2016 Villeneuve erbij gehaald en daarmee was de remake een feit.

Dune intro

Dennis Villeneuve

Als het aan Legendary Pictures had gelegen, hadden we al veel eerder een remake gekregen van Dune. De regisseur, Dennis Villeneuve, besloot daar anders over. Hij had nog een aantal projecten op de planning waar hij meer ervaring uit kon halen. Zo nam hij eerst in 2016 de regie opzich van Arrival om vervolgens een jaar later de regie op zich te nemen van Blade Runner 2049. En daar blijft het niet bij, want Villeneuve heeft inmiddels zijn handtekening al gezet bij de pilotaflevering van Dune: The Sisterhood. Een prequel waarbij de focus ligt op de Bene Gesserit.

Pakkend verhaal

Huis Atreides wordt naar de planeet Arrakis gestuurd om daar de planeet te bewaken namens de Keizer. Deze zandachtige planeet zit vol gevaren en een belangrijke drug genaamd spice .De planeet was een lange tijd in handen van het huis Harkonnen. Paul Atreides is de zoon van Leto Atreides, de hertog van thuisplaneet Caladan. De moeder van Paul is Lady Jessica en tevens maakt zij deel uit van de Bene Gesserit. Daarmee erft Paul een deel van haar krachten. Hij kan de toekomst voorspellen en dat zal hij hard nodig hebben. Atreides wordt namelijk verraden en Paul moet samen met zijn moeder vluchten voor de troepen van de Keizer en die van de Harkonnen.

In de woestijn moeten Paul en zijn moeder het niet alleen opnemen tegen de gevaren van uitdroging, maar ook tegen de zandwormen. En als dat al niet voldoende is, dan moeten zij ook nog oppassen voor de Vrijmensen in de woestijn. Wat betekenen Paul zijn krachten nu precies? En hoe ver moet Paul gaan om zichzelf en zijn moeder te beschermen?

Dune gevechtsschip

Trouw aan het bronmateriaal

De studio heeft er alles aan gedaan om zo dicht mogelijk bij het bronmateriaal te blijven. Hierdoor kent de film best een langzame opbouw, maar dat is in het geval van Dune juist goed. Het verhaal achter Dune kent heel wat voorgeschiedenis en alles moet goed uitgelegd worden aan de kijker. De film moet het daarom ook hebben van het visuele en dat zit zeker goed in de film. De werelden zien er prachtig uit en het gebrek aan veel actie wordt goedgemaakt door speciale effecten tijdens de rustige momenten.

De paar actievolle momenten die de film kent zijn visueel sterk en het verhaal pakt je gelijk. Je zit vanaf het begin tot aan het einde op het puntje van je stoel. Zelfs de rustige momenten zijn indrukwekkend om te zien, omdat je veel informatie krijgt. Ook de muziek, door Frank Zimmer, speelt een grote rol in Dune. Het zorgt net voor wat extra sfeermomenten.

Dune allemaal mannen

Indrukwekkende cast

De cast voor Dune is zeker indrukwekkend te noemen. Er is flink ingezet op grote namen zoals Oscar Isaac die de rol van Leto I Atreides speelt. Hij speelt deze rol goed en het is jammer dat het uiteindelijk best een minimale rol is. Een grotere rol is weggelegd voor de vrouw van Leto I, Lady Jessica Zij wordt gespeeld door actrice Rebecca Ferguson. Ook daar is zeker niets op aan te merken. Een andere, grote rol is weggelegd voor Dave Bautista als Glossu Rabban, een van de Harkonnen familieleden. Het is heerlijk om hem ook in dit soort agressieve rollen te zien naast zijn rol als Drax the Destroyer in Guardians of the Galaxy..

De grootste rollen zijn weggelegd voor Timothée Chalamet en Zendaya. Chalamet neemt de rol van Paul Atreides op zich en doet dit geweldig. Deze vrij jonge acteur timmert inmiddels al heel wat jaren aan de weg met grote rollen in Call Me By Your Name en The King. Voor die eerste rol kreeg hij op 22 jarige leeftijd al een Oscar-nominatie. Ondanks zijn jonge leeftijd weet hij deze rol echt goed te dragen. Er is over alles wat hij doet nagedacht en hij neemt je mee in dit avontuur. De rol van actrice Zendaya is best een bijzondere. Zij speelt tot het laatste half uur van de film vooral een rol in Paul’s visioenen. Zij weet dat zo goed te brengen dat het een genot is om haar uiteindelijk zelf te zien in dat laatste half uur. Ook zij timmert lekker aan de weg met grote rollen in de nieuwere Spider-Man films en The Greatest Showman.

Dune 6 Copy Box Set
Dune 6 Copy Box Set
Dune, Dune Messiah, Children of Dune, God Emperor of Dune, Heretics of Dune, and Chapterhouse: Dune
Score 4.0 van 5 sterren.
€99,-
Op voorraad. Voor 23:59 besteld, morgen in huis
Gratis verzending!
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Written by
Sylvano heeft in 2008 Undercover-Gaming opgericht wat in 2013 overging in Undercover-Network en nu Play Watch Read is geworden. In zijn vrije tijd is hij te vinden op de Xbox One, PlayStation 4 of de Nintendo Switch. Naast gamen leest hij ook geregeld een boek en is zijn favoriete schrijver Harlan Coben. Ook pakt hij geregeld een film mee in de bioscoop of ligt hij languit op de bank te bingewatchen.

Wat is jouw mening?

0 0

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.