Recensie: En Kongelig Affaere / A Royal Affair

Summary
De Deense film En Kongelig Affӕre is een romantisch drama die zich afspeelt op het Deense hof in de 18de eeuw. Het geeft een beeld van de relatie tussen koning Christian VII en zijn vrouw koningin Caroline Mathilde. Hoe een affaire is ontstaan en welke invloed deze heeft gehad op Denemarken zelf. Mads Mikkelsen is de absolute uitblinker in de film, maar ook Alicia Vikander en Mikkel Boe Følsgaard zetten een voortreffelijke prestatie neer. Een enigszins vergelijkbaar verhaal is The Other Boleyn Girl. In deze film heeft de liefde tussen de koning en zijn vrouw ook voor veel opschudding gezorgd, maar dan in Engeland. En Kongelig Affӕre is met het thema niet voor iedereen geschikt, maar voor een ieder die geïnteresseerd is in de geschiedenis van Koningshuizen is deze film absoluut een aanrader!
8

De 15-jarige Engelse Prinses Caroline Mathilde kijkt al tijden uit naar het leven als getrouwde vrouw van de Deense koning Christian VII. Wanneer Caroline eindelijk is aangekomen in Denemarken en haar man heeft ontmoet, blijkt het toch iets minder sprookjesachtig te zijn dan gedacht. De Deense koning is niet helemaal helder in zijn hoofd en wordt ook niet serieus genomen door zijn ministers of het volk. Door het gedrag en acties van de koning, leeft koningin Caroline steeds meer geïsoleerd, totdat Johann in beeld komt. Wanneer de vrijdenker Johann Friedrich Struensee de lijfarts van de koning wordt, bloeit er een liefde op tussen Johann en Caroline en proberen zij met behulp van de koning Denemarken een nieuw leven in te blazen.

En Kongelig Affӕre is een Deense film die in het Engels A Royal Affair als titel heeft. Het verhaal speelt zich af halverwege de 18de eeuw en is gebaseerd op het boek ‘Prinsesse af blodet’, welke geschreven is door Bodil Steensen-Leth en wat op waargebeurde feiten is gebaseerd. De regie ligt in handen van Nikolaj Arcel, die onder andere bekend is als schrijver van de Deense – en originele – versie van Mannen die Vrouwen Haten. De hoofdpersonen worden vertolkt door Alicia Vikander – die overigens Zweeds is – en Mads Mikkelsen. Beiden hebben enige bekendheid gegenereerd in andere landen. Mikkelsen is voornamelijk bekend als dokter Lector in de tv serie Hannibal en van zijn rol als schurk in James Bonds Casino Royal. Vikander verschijnt eind deze zomer nog op het witte doek in spionnen film The Man From U.N.C.L.E. Hiernaast is ze ook bekend van Ex Machina en Testament of Youth. De overige acteurs zijn minder bekend bij het grote publiek, maar de jonge acteur Mikkel Boe Følsgaard speelt heel overtuigend de rol van de geesteszieke koning Christian.

Het kostuumdrama, wat gebaseerd is op het Deense koningshuis, is niet een film voor iedereen. Je moet bij voorbaat enige interesse hebben in geschiedenis, monarchie en uiteraard romantiek. Alicia Vikander speelt de Engelse Prinses die is uitgehuwelijkt aan de licht gestoorde koning van Denemarken en daarmee koningin Caroline wordt. Christian VII wordt heel goed neergezet door de jonge Deense acteur Mikkel Boe Følsgaard. Het is duidelijk dat hij het ‘koningsvak’ maar niets vindt en dat hij liever wil acteren en plezier maken. Pas als de Duitse lijfarts in beeld komt, krijgt Christian steeds meer zin in het koning zijn. De lijfarts Johann Friedrich Struensee wordt voortreffelijk gespeeld door Mads Mikkelsen. Het enige punt van kritiek is dat hij als Duitser wel heel goed Deens praat, terwijl de echte Struensee hier in de werkelijk niet veel van bakte en voornamelijk Duits sprak – al is dit iets voor de kenners. Vikander heeft een licht irritante stem waardoor ze nog wel eens saai en ongeïnteresseerd overkomt, ook omdat haar gezichtsuitdrukkingen opgevat kan worden als emotieloos. Dit valt wel te wijden aan het feit dat haar personage erg ongelukkig was met het huwelijk. Vanaf het begin laat Følsgaard goed merken waarom zijn personage niet veel goeds betekent voor zijn vrouw.a royal-affair

De film is eigenlijk een flashback omdat het begint met een blik uit het heden. Prinses Caroline schrijft een brief waaruit al blijkt dat er iets gebeurd is waar haar leven voorgoed heeft veranderd. Koningin Caroline keek eerst ontzettend uit naar haar huwelijk tussen haar en de Deense koning. Net als vele anderen geloofde ze in ware liefde, helaas was haar niets verteld over de gesteldheid van de koning. Vanaf het moment dat ze elkaar ontmoeten is de relatie tussen de twee al merkwaardig te noemen. Wanneer Christian met zijn nieuwe gevonden lijfarts Johann dan ook liever bordelen bezoekt dan zijn vrouw, krijgt ze een nog grotere afkeer voor hem. Het is duidelijk dat Koningin Caroline om deze reden de lijfarts in eerste instantie maar niets vindt, totdat ze leert van zijn ideeën. Johann is namelijk een vrijdenker, wat door het Deense hof en de religieuze mensen sterk wordt afgekeurd. Bovendien komt goed naar voren dat de aanwezigheid van Johann een goede invloed heeft op de koning en daardoor ook op de koningin. Het duurt dan niet lang meer voordat Johann en Caroline meer voor elkaar beginnen te voelen. De opbouw naar de affaire tussen deze twee personen had misschien iets beter gekund. Er waren af en toe wel onderlinge blikken maar deze kwamen niet altijd goed over. Naarmate de affaire vordert, is wel duidelijk te merken dat Vikanders personage gelukkiger wordt en worden haar gezichtsuitdrukkingen minder emotieloos.

De film is gevuld met drama en ondanks de idiote capriolen van de Deense Prins valt er niets te lachen. De film laat een interessant deel zien uit de Deense geschiedenis, namelijk de invoering van vele wetten die boven religie staan. Het is duidelijk dat de affaire een positieve invloed heeft op Denemarken zelf. Zowel Caroline als Johann hebben vele ideeën die ze met behulp van de koning willen doorvoeren. Christian kan daardoor ook beter zijn rol als koning vervullen omdat Johann hem heeft wijs gemaakt dat een wet aankondigen niets meer is dan acteren. Zoals de intro van de film al doet vermoeden, gebeurt er iets wat niet ten goede is van koningin Caroline. Vele kenners zullen wel weten hoe het verhaal verder loopt, maar voor de anderen onder ons is het beter om dat zelf uit te vinden door de film simpelweg op te zetten. De film heeft een mooi maar dramatisch einde. Het is licht voorspelbaar, maar door Mikkelsens acteerprestaties komt het diep binnen.

Wat is jouw mening?

0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.