Recensie: Escape at Dannemora

Summary
'Wel leuk.' Dat is de mening die je over de serie Escape at Dannemora kunt hebben. Totdat je bij de laatste twee afleveringen bent gekomen óf wanneer je je beseft dat dit allemaal waargebeurd is. Escape at Dannemora is de verfilming van een ontsnapping uit de Clinton Correctional Facility, New York in 2015. Gevangenen Matt en Sweat werken maandenlang aan doorgangen om de gevangenis uit te komen, en krijgen hulp van Tilly, de leidster van het naaiatelier in de gevangenis. Pluspunten voor het acteerwerk in deze serie: Joyce 'Tilly' Mitchell komt over als simpele troela die zich laat verleiden door gevangenen en vreemdgaat, maar ook bijvoorbeeld haar man Lyle is een type apart die als een echte platte Amerikaan wordt neergezet. Bij het kijken van de serie is het de eerste paar afleveringen misschien even doorbijten en voelt het niet binge-waardig, maar het laatste deel maakt veel goed.
7.5

Hechten(is)

Escape at Dannemora vertelt het waargebeurde verhaal van gevangenen Richard Matt en David Sweat. Beiden zijn veroordeeld voor moord en zitten vast in de Clinton Correctional Facility in het plaatsje Dannemora in de staat New York. Ze werken allebei in het naaiatelier van de gevangenis waar Joyce Mitchell, meestal Tilly genoemd, de leiding heeft. David Sweat en Tilly gaan af en toe even los in het kamertje achter de zaal waar wordt genaaid door de gevangenen, onder andere omdat Tilly niks meer voelt voor haar duffe echtgenoot Lyle. Tilly raakt dan ook steeds meer gehecht aan Sweat, ondanks het leeftijdsverschil. Als Tilly en Sweat betrapt worden, mag Sweat niet meer op de naaiafdeling werken. Matt, die overigens erg artistiek is, wordt zijn plaatsvervanger wat betreft de romance met Tilly, en begint Tilly te verleiden om dingen de gevangenis in te smokkelen. Samen willen ze ontsnappen aan hun levens: Matt en Sweat uit de gevangenis, maar ook Tilly aan haar saaie leventje. Het is het begin van een ontsnappingspoging met tal van obstakels.

Regie en acteurs

Wie The Green Mile heeft gezien, merkt dat niet alleen de gevangenis een overeenkomst tussen de films is: onder andere Bonnie Hunt en David Morse spelen in beide films mee. De hoofdrollen zijn weggelegd voor Patricia Arquette als Tilly, een rol waarvoor ze een aardige transformatie doormaakte en waarvoor ze een Golden Globe won, Benicio del Toro als gevangene Richard Matt en Paul Dano als gevangene David Sweat. Eric Lange speelt de rol van Lyle Mitchell, Tilly’s echtgenoot, en moest flink wat kilo’s aankomen om meer in de rol van Lyle te passen. De serie wordt geregisseerd door Ben Stiller, werk waarvoor hij de Directors Guild of America Award for Outstanding Directorial Achievement in Movies for Television and Limited Series won. Een hele mond vol, maar absoluut terecht gewonnen, zeker gezien het feit dat veel figuranten en een aantal acteurs de mensen zijn die in 2015 daadwerkelijk bij de ontsnappingspoging in real life aanwezig waren. Overigens noemde de echte Joyce Mitchell Stiller een idioot die alleen maar geld wilde verdienen aan haar verhaal. Ze gaf aan nooit seks te hebben gehad, en dat hij haar in een slecht daglicht zette.

Foto: Wilson Webb/Showtime. Achtergrondfoto: Christopher Saunders/Showtime.

Het wachten waard

De hele serie bestaat uit zeven afleveringen. De eerste paar afleveringen zijn misschien wat moeilijk door te komen. Ze eindigen bijvoorbeeld niet met een cliffhanger, en het kan zelfs saai overkomen. Overigens geeft dat je wel perfect het gevoel hoe het leven van Tilly en Lyle in elkaar steekt: saai en lang. Maar: het is het wachten waard. Op een bepaald punt in de serie worden flashbacks voorgeschoteld uit de levens van de hoofdrolspelers van vóór de gevangenis. Zo zien we wat Matt allemaal uitspookte, en of David nu daadwerkelijk schuldig is aan moord, iets wat hij zelf blijft ontkennen. Het meest interessante is wellicht de flashback in Tilly’s leven. Deze beelden en informatie geven zo veel meer diepte aan het verhaal, én gooien je mening over de hoofdpersonages dusdanig om, dat je vanaf dat moment wél stug verder wilt blijven kijken. Daarom krijgt deze serie ook een 7.5, en niet de 6 die de serie zou krijgen na het kijken van de eerste paar afleveringen.

Real life special features

Wat een aparte alinea waard is, zijn de special features van de DVD. Je kunt de laatste aflevering bekijken met commentaar van de regisseur, editors en crew, en er zijn twee video’s over het reconstrueren van de vluchtroute van gevangene Sweat door het tunnelstelsel onder de gevangenis en achtergrondinformatie over de waargebeurde ontsnapping in 2015. Vooral door de laatste special feature realiseer je je veel meer hoe accuraat deze verfilming is vergeleken met de gebeurtenissen uit 2015. Dit heeft Stiller onder andere klaar gespeeld door het bijeen sprokkelen van mensen die daadwerkelijk de ontsnapping hebben meegemaakt, zoals ook al genoemd in de vorige alinea. In de eerste special feature wordt onder andere een sheriff aan het woord gelaten die een belangrijke rol speelt, en door zijn verhaal waarin hij beschrijft wat er op dat moment gebeurde, beleef je de serie intenser. Wat dat betreft is het jammer dat de special features pas na de laatste aflevering op de DVD staan, maar er zitten immers spoilers in.

Er zal hoogstwaarschijnlijk geen nieuw seizoen komen van Escape at Dannemora, maar dat is ook niet nodig. De serie laat perfect de gebeurtenissen, emoties en onderlinge relaties zien die zich in 2015 vormden in de Clinton Correctional Facility. Voor wie na het kijken van deze serie nog niet klaar is met dit spannende verhaal, is er gelukkig genoeg informatie op internet te vinden over Mitchell en haar ‘criminele affaires’.

Escape At Dannemora - Seizoen 1 (DVD)
Escape At Dannemora - Seizoen 1 (DVD)
Score 4.0 van 5 sterren.
€20,99
Op voorraad. Voor 23:59 besteld, morgen in huis
Gratis verzending!
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Written by
Britt Somers is een studente journalistiek met een grote liefde voor boeken en video. Ze is altijd wel bezig met nieuws doorspitten, fantaseren over eigen documentaires, artikelen nakijken of haar privébibliotheek ordenen.

Wat is jouw mening?

0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.