Recensie: Escape Room

Summary
Er zijn heus wel verschrikkelijkere films dan deze gemaakt, maar het doet zoveel fout dat het onmogelijk nog een voldoende kan verdienen. Het is zeker niet onkijkbaar en bij gebrek aan wat anders kun je deze film prima kijken. Zelfs als je de ondermaatse acteerprestaties en de oneerlijkheid van de escape room voor lief neemt, kun je niet negeren dat deze film geen plot blijkt te hebben. Het concept, de sfeer en de setting zijn prima, maar daarbij houdt het wel op, helaas.
4

Puzzelen voor je leven

Kristen wil haar vriend Tyler op zijn dertigste verjaardag verrassen met een leuk avondje uit. Na een gezellig etentje met twee bevriende stellen, gaat het zestal hun intelligentie op de proef stellen in een escape room. Puzzelfanaat Tyler kraakt de ene na de andere puzzel en al snel lijkt het erop dat ze de afgesloten kamer op tijd kunnen ontsnappen, totdat het spel een duistere draai krijgt en het bloed begint te vloeien. Ze spelen niet langer een spannende puzzel, maar een spel op leven of dood.

Escape rooms rijzen tegenwoordig als paddenstoelen uit de grond en de meeste mensen zullen al wel eens zo’n escape room hebben uitgeprobeerd. Hoe de makers op het idee van deze film zijn gekomen is dan ook zeker geen raadsel. Weinig origineel, maar nog altijd een prima gegeven om een spannende film mee te maken. Helaas is dat niet gelukt, want behalve een goed vormgegeven escape room doet de film namelijk weinig goeds. Met alleen setting red je het helaas niet.

Wanprestaties

Het acteerwerk van de meeste castleden is behoorlijk ondermaats. Elisabeth Hower is tenenkrommend in haar rol als Kristen. Ze is niet geloofwaardig en ze is zo duidelijk aan het acteren (met name als ze huilt) dat het begint te irriteren; nergens lijkt ze echt te angst te voelen. Evan Williams doet het wel aardig als Tyler, maar zijn personage is niet erg sympathiek waardoor hij geen gunfactor krijgt om levend uit de escape room te komen. Het enige goede komt van Annabelle Stephenson die wel een redelijke rol neerzet.

Horrorgehalte

Het verhaal doet een beetje denken aan een Saw-film, maar helaas komt het nergens in de buurt van die alom bekende filmreeks. De moordpartijen zijn weinig indrukwekkend. Het klopt op twee manieren niet: tijdens de eerste val gaan twee mensen dood, waar er maar overduidelijk één had hoeven overlijden. Oftewel: er is een val te weinig. Bovendien had ook de volgende makkelijk gered kunnen worden. Verder is het spel niet eerlijk, want ze lossen de puzzels op en worden daarna toch afgestraft. Het was veel spannender geweest als de spelers van het moordspel een kans hadden gekregen om te ontsnappen.

Waar is de clou?

Veel van de film voelt als onnodige opvulling, met name in het begin waarbij het echt heel lang duurt voordat de spelers daadwerkelijk beginnen aan de escape room. Eenmaal binnen lossen ze de puzzels zo snel op dat je als kijker niet mee kan denken. Daardoor kom je ook niet in de spanning. Het was leuker geweest als je in ieder geval een moment met de spelers van het spel mee kon denken over wat er aan de hand is. Ondanks dat de puzzels in rap tempo opgelost worden, komen de kandidaten niet intelligent over: ze volgen slechts het script.

Er is toch wel een moment in de film dat de interesse wekt: als het einde nadert lijkt er een goede twist op komst die de film nog een beetje op het droge kan trekken. Echter, net als je denkt dat de aap uit de mouw komt, begint de aftiteling te rollen. Wat blijkt? De makers vinden het gewoon niet nodig om je als kijker te vertellen wie de moordenaar is en waarom hij mensen afslacht in zijn escape room. Zeker omdat hij in een aantal monologen wel een reden lijkt te hebben en zijn slachtoffers zelfs lijkt te kennen. Helaas laat deze film je af met een grote deceptie.

Crash Team Racing Nitro-Fueled - Nintendo Switch - Engels
Crash Team Racing Nitro-Fueled - Nintendo Switch - Engels
Score 4.1 van 5 sterren.
€25,34
Op voorraad. Voor 23:59 uur besteld, woensdag in huis
Gratis verzending!
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Written by
Michael is sinds een paar jaar elke week in de bioscoop te vinden, meestal om zich te laten verrassen tijdens de Sneak Preview samen met redactrice Merel. Thuis kijkt hij nog met enige regelmaat oude Nederlandse komedieseries zoals Het Zonnetje in Huis: het verveelt hem echt nooit. Het fenomeen luisterboek vindt hij echt een uitkomst en hij is nog altijd een trouwe Nintendo-liefhebber.

Wat is jouw mening?

0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.