Recensie: Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga

Summary
Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga vertelt je het verhaal van twee IJslandse vrienden die dromen van optreden tijdens het Eurovisie Songfestival. Onder leiding van Will Ferrell en David Dobkin hebben we te maken met niet alleen een grappige film, maar ook een film waarbij liefde en vriendschap centraal staat. Will Ferrell en Rachel McAdams weten elkaar te versterken als personages Lars en Sigrit. De weg naar de winst is er één van vallen en opstaan. Tijdens de film kan je ook nog eens genieten van oud-deelnemers en catchy Eurovisie Songfestivalmuziek. Daarmee is Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga dé ideale feelgood-film deze zomer.
8

Eurovision

Eurovisie Songfestival: het is een jaarlijks fenomeen waarvoor miljoenen mensen voor de buis zitten. Dat er nooit een film is verschenen rond dit evenement is eigenlijk verbazingwekkend. Daar is echter verandering in gekomen. Het idee voor de film is eigenlijk al ontstaan in 1999, toen Will Ferrell door zijn Zweedse vrouw werd geïntroduceerd aan het Eurovisie Songfestival. In 2018 is hij afgereisd naar het Eurovisie Songfestival in Lissabon om daar informatie op te doen over hoe het evenement nou precies georganiseerd wordt. Een maand na dat evenement werd de film dan ook aangekondigd met Will Ferrell als acteur en schrijver.

De film is de afgelopen week verschenen op Netflix, maar had eigenlijk een paar weken daarvoor al online moeten komen. Vanwege het coronavirus is de film uitgesteld en mogen de Eurovisie Songfestivalliefhebbers er eindelijk van genieten. Maar is het ook wel genieten?

David Dobkin

Voor de film is de regisseur David Dobkin aangetrokken in maart 2019. Zijn carrière als regisseur begon in 1992 en dat waren voornamelijk muziekvideo’s voor onder andere Tupac. Wat later begon hij aan films als Clay Pigeons, Jack The Giant Slayer, Shanghai Knights en The Judge. Deze laatste film zorgde zelfs voor meerdere nominaties. Dobkin doet het voor de rest rustig aan met het regisseren van films. Zijn eerstvolgende project is een documentaire over de band Maroon 5. Zoals gezegd is het script in de handen van Will Ferrell, hij werd bijgestaan door Andrew Steele. Steele heeft als schrijver flink wat afleveringen geschreven voor Saturday Night Live. Dus dat moet wel goed komen, toch?

The Store of Fire Saga

In het noordoosten van IJsland, Húsavík, is een kleine jongen, Lars, verdrietig na de dood van zijn moeder. Toch fleurt hij op wanneer vrienden van zijn vader en zijn vader samen naar het Eurovisie Songfestival van 1974 kijken. Daar ziet hij samen met zijn beste vriendin, Sigrit, ABBA winnen met Waterloo en vanaf dat moment weet Lars het: ik ga het Eurovisie Songfestival ooit winnen! Vele jaren later en vele ervaringen rijker zijn de twee vrienden nog steeds goed bevriend met elkaar en treden ze regelmatig op in hun dorpje als Fire Saga. Ieder jaar sturen zij iets op voor Söngvakeppnin, de selectieronde voor het Eurovisie Songfestival en op een dag krijgen zij een bericht dat ze mee mogen doen. Uiteindelijk schoppen zij het tot aan de halve finale van het spektakel.

Het brengt hen naar Edinburgh, waar het Eurovisie Songfestival wordt gehouden. Daar komt de vriendschap onder druk te staan, omdat de prestatiedruk bij Lars zo groot is. Het helpt dan ook niet dat de concurrenten erg goed zijn en dat zij ook proberen om binnen te dringen in de vriendschap van Lars en Sigrit. De grote vraag is dan niet of zij ver gaan komen, maar of de vriendschap dit ooit zal overleven?

Leuke cast

De belangrijkste hoofdrollen zijn weggelegd voor de personages Lars en Sigrit. Lars wordt gespeeld door Will Ferrell en doet dat vrij goed. Will Ferrel staat toch bekend voor zijn grappige films, die soms iets te grappig zijn. Voor deze film heeft hij dat flink teruggeschroefd. Daardoor zijn zijn acteerprestaties beter te zien en kom je als kijker gewoon tot de ontdekking dat hij een aardig serieuze kant heeft en ook aardig kan zingen. Hij wordt aangedreven door de actrice Rachel McAdams. Het mooie aan haar rol is dat zij ook op momenten grappig hoort te zijn en dat zij die momenten dan ook echt pakt. Maar doorgaans is haar rol veel serieuzer en dat maakt haar prettig om naar te kijken. De chemie tussen Ferrell en haar werkt dan ook erg goed op beeld.

Zij worden bijgestaan door een zeer bijzondere cast. Zo speelt Demi Lovato een bijrol als een IJslandse concurrente van de groep Fire Saga. Pierce Brosnan speelt ook een bescheiden rol, namelijk die van norse vader van Lars. Dan Stevens speelt de rol van de Russische concurrent Alexander Lemtov. Zijn prestaties zijn onder andere het beest uit Beauty and the Beast, maar ook de rol van David Haller in Legion. In deze film speelt hij de rol van een flamboyant personage, wat op momenten best grappig is, maar soms ook vervelend. De meest herkenbare personages komen eigenlijk pas halverwege aan bod. Er wordt tijdens een scène een sing along gehouden waar oud-deelnemers van het Eurovisie Songfestival optreden zoals Loreen, Conchita Wust en Netta. Fun fact, ook John Lundvik, de Zweedse zanger en deelnemer van 2019, komt voorbij. Hij kijkt in de film overigens blijer dan toen tijdens de ontknoping van het Eurovisie Songfestival in 2019 waar uiteindelijk Nederland won. Voor de echte fans is er nog een herkenbaar personage in de film verwerkt, want een Eurovisie Songfestival zonder Graham Norton kan natuurlijk niet. Hij voorziet de nummers van het nodige commentaar.

Redelijk accuraat

Door het onderzoek van Will Ferrell is het best een accurate film geworden; de puntentelling, de manier van optreden en hoe alles gewoon moet kloppen komen redelijk goed overeen met het echte Songfestival. Toch is er één belangrijk ding dat niet overeenkomt met de werkelijkheid. Zo worden er in de film tijdens de halve finale punten uitgedeeld aan de deelnemende landen. Iets wat in werkelijkheid niet gebeurt. Wat wel overeenkomt is het gedeelte waarbij de tien landen bekend gemaakt worden die gaan deelnemen. Dit is ook een mooi moment in de film, omdat het beetje aanvoelt hoe wij Nederlanders daar soms naar kijken. Ook de weg naar de finale in de film wordt op een mooie manier in beeld gebracht. Als kijker krijg je echt de zoektocht van Lars en Sigrit mee. Dit verhaal van liefde en vriendschap is misschien op momenten wat cliché, maar het zorgt wel voor lieve momenten. De echte kracht van deze film zit hem namelijk in de liedjes. Er wordt geregeld gezongen en het klinkt ook allemaal erg catchy. De nummers hebben daarom ook echt een Eurovisie Songfestival karakter. Tel daar ook nog even de grappige momenten bij op en je hebt de ideale feelgood-film.

Written by
Sylvano heeft in 2008 Undercover-Gaming opgericht wat in 2013 overging in Undercover-Network en nu Play Watch Read is geworden. In zijn vrije tijd is hij te vinden op de Xbox One, PlayStation 4 of de Nintendo Switch. Naast gamen leest hij ook geregeld een boek en is zijn favoriete schrijver Harlan Coben. Ook pakt hij geregeld een film mee in de bioscoop of ligt hij languit op de bank te bingewatchen.

Wat is jouw mening?

0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.