Recensie: Falco – Seizoen 1

Samenvatting
Het eerste seizoen van de Franse detective Falco is het begin van een persoonlijk onderzoek van rechercheur Alexandre Falco. Zijn verleden en persoonlijke pijn lopen als een rode draad door de serie, waarbij de moordzaken losstaan van elkaar en minder interessant zijn dan Falco’s privéleven. Bijna ieder karakter heeft zo zijn punten die het meer diepgang geeft. Het seizoen eindigt hoe een goede serie beaamt: met een cliffhanger en nog meer vragen.
7

De dag voor de eerste verjaardag van zijn dochter, wordt politieagent Alexandre Falco opgebeld door zijn partner Jean-Paul Ménard. Ménard heeft van zijn informant vernomen dat er een criminele afhandeling gaat plaatsvinden. Falco en Ménard gaan er samen op af, maar dan slaat het noodlot toe. Falco raakt ernstig gewond en komt in een jarenlange coma terecht. 22 Jaar later ontwaakt Falco uit zijn coma en hij blijkt veel gemist te hebben. Van de winnende wereldtitel bij het voetbal in 1998 tot de volledige jeugd van zijn dochter Pauline. Bovendien is zijn vrouw samen met iemand anders en dus valt Falco terug op het enige bekende: zijn werk. Naast het oplossen van diverse moordzaken probeert hij erachter te komen wat er al die jaren precies is gebeurd.

De Franse serie Falco is een redelijk nieuwe serie op het gebied van crime en drama. Seizoen 1 uit 2013 werd recentelijk uitgezonden op NPO2. Beide aspecten zijn volop aanwezig en het dramagehalte in het leven van de hoofdpersoon is vrij hoog. Het moge duidelijk zijn dat Alexandre Falco het hoofdpersonage is in de gelijknamige serie, welke gespeeld wordt door Sagamore Stévenin.  De altijd rokende Falco met zijn geniale shirts en zijn waanzinnige motor heeft door zijn coma 22 jaar van zijn leven gemist, maar lijkt hier enigszins goed mee om te kunnen gaan. Als men vraagt hoe het gaat, reageert hij altijd met een lach dat het ‘super’ gaat. In het begin zien we wel dat Falco moeite heeft met de vernieuwde technieken, maar na een paar afleveringen zien we ook hoeveel pijn het hem doet dat hij niet bij zijn gezin kan zijn. Stévenin laat goed het contrast zien tussen de man waarmee het op het eerste gezicht goed lijkt te gaan, en de man die met pijn in zijn hart het goede probeert te doen. Falco’s tegenspeler, en nieuwe partner, is Romain Chevalier (Clément Manuel). Chevalier is een jonge detective die uiteraard alle technologische ontwikkelingen heeft meegekregen en graag volgens het boekje werkt. Echter, Falco doet het allemaal op zijn eigen manier, wat de samenwerking tussen de twee boeiend en tegelijkertijd grappig maakt.

Falco’s oude partner is ook nog in beeld. Jean Paul Ménard (Arno Chevrier) heeft zich in de afgelopen 22 jaar opgewerkt tot commissaris en neemt Falco meerdere malen in bescherming. Ménard voegt naast deze vriendschap niet veel toe, tot aan de enigszins onverwachte plottwist. De dame in het team is Eva, gespeeld door Alexia Barlier. Eva is meer gecharmeerd van Falco en zijn manier van werken, maar is een vrij vlak karakter en voegt niet veel toe aan het verhaal. Falco’s grootste tegenpool is echter de patholoog anatoom Philippe Chéron (Frank Monsigny), aangezien hij heeft wat Falco wil. Naast het politieteam speelt Falco’s mysterieuze therapeute een belangrijk rol. Mysterieus in de zin dat zij niet te pijlen is en de grote vraag is aan wiens kant zij staat. Tot slot spelen Falco’s vrouw Carole en dochter Pauline een grote rol in het privéleven van de rechercheur. Carole wordt geloofwaardig neergezet door Mathilde Lebrequier. De tweestrijd die zij voelt; de herinneringen en het verdriet die het met zich meebrengt zijn absoluut voelbaar.

Falco s1 1

Zoals een echt politieserie beaamt, wordt er elke aflevering een moord opgelost in het mooie Parijs. Naarmate we op de helft zijn van het seizoen is Falco echter steeds meer op persoonlijk onderzoek en minder betrokken bij de moordzaken die hij zou moeten oplossen. Het raadsel rondom de aanslag op Falco is eigenlijk het meest interessante van de serie: wat is er die nacht gebeurd en waarom? Wie zit er achter? Doordat Falco 22 jaar in coma heeft gelegen, is er op privégebied het nodige gebeurd en dat valt niet alleen zwaar voor Falco. Diens vrouw Carole is zichtbaar de weg kwijt en weet niet goed met de huidige situatie om te gaan. Falco doet iedereen geloven dat alles wel goed gaat met hem, maar wij als kijker zien heel goed de pijn en het effect op zijn leven. Deze twee onderwerpen lopen als een rode draad door het seizoen. De moordzaken die iedere aflevering worden opgelost, zijn allesbehalve het belangrijkste of meest intrigerende deel van de serie. Ze zitten echter wel goed in elkaar.

De samenwerking tussen Falco en zijn veel jongere partner Romain Chevalier levert soms wel leuke momenten op, vooral de scènes die laten zien hoeveel Falco op technologisch vlak achterloopt op zijn collega’s. De mannen zijn in veel opzichten totaal verschillend, maar daarom ook aan elkaar gewaagd. We zullen zien hoe deze charismatische samenwerking zich verder ontwikkelt. De rivaliteit tussen Falco en Chéron – de lijkarts – is duidelijk aanwezig en levert nog een beetje extra dimensie. De karakters zijn daardoor ook minder vlak dan je zou verwachten in een politieserie. Naast de twee jongere rechercheurs, Eva en Romain Chevalier, heeft iedereen zo zijn persoonlijke drama die voor extra diepgang zorgt. Wellicht brengt seizoen twee daar verandering in. Bovendien is het zeer waarschijnlijk dat het tweede seizoen dieper zal ingaan op het mysterie rondom de aanslag op Alexandre Falco. Het eerste seizoen van de Franse serie bestaat uit zes afleveringen die verdeeld zijn over twee dvd’s. Naast de afleveringen staan er geen extra’s op, slechts een aantal trailers van andere spannende detectiveseries.

Wat is jouw mening?

0 0

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.