Recensie: Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald

Samenvatting
In Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald zien we hoe Grindelwald ontsnapt uit de gevangenis en hoe hij zijn plannen voortzet om de wereldmacht te grijpen. Newt Scamander is de aangewezen persoon om hem een halt toe te roepen. De film is erg vermakelijk geworden, maar voornamelijk vanwege de schitterende vormgeving en het vele visuele spektakel. Helaas stelt het verhaal nogal teleur: er gebeurt te veel en er zijn veel te veel personages belangrijk voor het verhaal, waardoor de meeste dingen niet heel erg lekker uit de verf komen. Deze film is absoluut het kijken waard, maar doet helaas wel onder voor zijn voorloper.
6.5

Het kwaad ontsnapt

Enige tijd na de gebeurtenissen uit Fantastic Beasts and Where to Find Them, ontsnapt Grindelwald uit de gevangenis en is bezig om tovenaars aan zijn kant te krijgen. Hij belooft zijn volgelingen de macht te zullen pakken, zodat zij niet langer de onderdrukte groep zijn in een wereld waarin niet-magische wezens samenleven met de tovenaars, heksen en de fantastic beasts. De hoop wordt gevestigd op Newt Scamander, die afreist naar Parijs om een toverstokje te steken voor de plannen van de man die een chaos wil maken van de vredige samenleving.

Fantastic Beasts is een boek, geschreven door Newt Scamander en is verplichte kost voor elke tovenaarsleerling die naar Zweinstein gaat. Harry Potter had dat boek al in zijn bezit tijdens zijn eerste schooljaar. De Fantastic Beasts-films spelen zich zo’n zeventig jaar voor dat moment af. Waar de eerste film nog een losstaand verhaal lijkt te zijn in hetzelfde universum als Harry Potter, maar met de introductie van Albus Perkamentus en aantal andere bekende namen en plekken blijkt deze filmreeks toch meer een voorloper op het Harry Potter-tijdperk dan gedacht.

Wie is Grindelwald?

Ondanks dat de film The Crimes of Grindelwald heet, gaat het eigenlijk maar weinig over Grindelwald en waarom hij zo’n gevaar is voor de wereld. In de ruime twee uur dat de film duurt wordt er maar weinig aandacht besteed aan het uitdiepen van dat personage. Wat hij in zijn verleden heeft uitgespookt en wat precies zijn relatie is met Albus Perkamentus wordt niet duidelijk. Sterker nog, het boek Harry Potter en de Relieken van de Dood geeft al veel meer prijs over wie hij is. Erg jammer als je bedenkt dat deze film zijn naam draagt.

Eigenlijk gaat de aandacht uit naar zoveel verschillende dingen, dat niks voldoende belicht wordt. Er zijn veel te veel personages die belangrijk zijn voor het verhaal en krijgen daardoor allemaal te weinig diepgang. Hoe goed Johnny Depp, Eddie Redmayne, Jude Law, Katherine Waterston en alle andere castleden ook hun best doen, het script geeft ze niet de ruimte om volledig tot hun recht te komen. Het is al lastig genoeg om bij te houden wie wie is en wat ze van elkaar zijn. Er worden continu nieuwe namen geïntroduceerd en in de ontknoping wordt het zelfs erg verwarrend.

Fantastic Beasts en waar zijn ze dan?

Ook het andere deel van de titel is vrij onderbelicht, want de magische beesten hadden veel meer de boventoon mogen voeren. Newt Scamander heeft een hele grote collectie magische wezens die hij verzorgd, maar het is vooral de wandelende tak in zijn borstzak die veel aandacht krijgt. Al het geweld komt vooral van gevechten met toverstokjes, maar het was passender geweest als de hoofdpersoon het kwaad te lijf ging met een van zijn majestueuze beesten. Gemiste kans, want deze film is duidelijk meer gericht op visueel spektakel dan op het verhaal.

Hoewel de film er schitterend uit ziet en alles even mooi is om naar te kijken, is het jammer dat je als kijker gewoon ziet dat de meeste locaties en situaties alleen maar aanwezig zijn voor het oog. Veel gevechten zijn eigenlijk zonder conclusie en veel scènes voegen niks toe aan het verhaal, die zijn duidelijk alleen aanwezig voor het visuele spektakel. Het verschil met de Harry Potter-franchise is dat het geen boekverfilming is. Schrijfster J.K. Rowling heeft het filmscript geschreven, waarschijnlijk met te veel in het achterhoofd dat het mooi moet zijn op beeld. Hopelijk is de balans in de volgende Fantastic Beasts-films weer terug en was dit slechts een tussendoortje dat net wat minder goed uitpakt.

Geschreven door
Michael is sinds een paar jaar elke week in de bioscoop te vinden, meestal om zich te laten verrassen tijdens de Sneak Preview samen met redactrice Merel. Thuis kijkt hij nog met enige regelmaat oude Nederlandse komedieseries zoals Het Zonnetje in Huis: het verveelt hem echt nooit. Het fenomeen luisterboek vindt hij echt een uitkomst en hij is nog altijd een trouwe Nintendo-liefhebber.

Wat is jouw mening?

0 0

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.