Recensie: Fast & Furious 8

Samenvatting
Fast & Furious 8 is een film geworden die weer boordevol actie zit en daarnaast ook de nodige humor kent. Paul Walker wordt eigenlijk niet gemist al is de hoofdrol voor Vind Diesel in zijn eentje misschien net te veel. De ongeloofwaardigheid van Vin Diesel die zijn team verraadt is jammer, maar de ongeloofwaardige stunts zijn weer fenomenaal. De film verveelt vrijwel nergens en staat absoluut garant voor een avondje actievol vermaak.
7

Dominic Toretto geniet heerlijk van zijn leventje en huwelijksreis met zijn vrouw Letty, als hij op een dag benaderd wordt door de superhacker Cipher. Cipher heeft iets waarmee ze Dom onder druk kan zetten en zonder met zijn ogen te knipperen verraadt hij dan ook zijn ‘familie’ om Cipher te helpen. Het begint met het stelen van een EMP (Electromagnetic Pulse) waarbij Dom zijn vriend Luke Hobbs van de weg af beukt. Het altijd zo hechte team van Dom snapt niets van dit onverwachte verraad, maar laten het er natuurlijk niet zomaar bij zitten. Ze doen hun uiterste best om Dom te pakken te krijgen en hem te stoppen met waar hij mee bezig is.

Het hele verhaal van deze achtste film draait dus eigenlijk om het verraad van Dom en dat is precies ook het hele knelpunt. In de afgelopen films hebben we meermaals kunnen zien en horen dat zijn team eigenlijk familie is en voor familie doet hij alles. Vanwaar deze plotselinge omslag? Daar kom je tijdens het kijken van de film natuurlijk wel snel genoeg achter en misschien had je het ook wel al kunnen voorspellen. Toch lijkt het heel onwaarschijnlijk en komt het nogal ongeloofwaardig over. Nou is er natuurlijk niets echt geloofwaardig aan de films van de Fast & Furious reeks, maar dat er in een actiescène wat onmogelijke dingen gebeuren is dan nog vermakelijk. Dom zijn vreemde besluiten zijn dat echter niet en het lijkt er opeens heel erg op dat Vin Diesel, die de hoofdrol speelt, misschien wel niet gemaakt is om deze zware taak alleen te dragen.

fast_amp_furious_8_02038328_st_4_s-highIn eerdere films had Vin Diesel natuurlijk nog zijn maatje Paul Walker waarmee hij de hoofdrol moest delen, maar nu moet hij het helemaal alleen opknappen. Eerlijk is eerlijk, zijn acteerwerk is gewoon niet echt heel goed. Misschien dat het voor de volgende films (die al aangekondigd zijn) wel handig is als hij de grote rollen eens overdraagt aan wat andere leden van het team. De rest doet het namelijk best aardig en de steeds meer opkomende leidersrol van Dwayne “The Rock” Johnson als Luke Hobbs is ook zeker niet verkeerd. Daarnaast zien we in deze film ook een erg leuke rol van Jason Statham als Deckard. Was hij in eerdere films nog de tegenstander, nu helpt hij het team om Dom en Cipher te pakken te krijgen. Een rol waarin Statham duidelijk in zijn element is en een stuk beter speelt dan in andere grote rollen die hij de afgelopen jaren op zijn naam schreef.

Naast Vin Diesel, Dwayne Johnson en Jason Statham (al heel wat grote namen naast elkaar) zien we natuurlijk ook nog andere oude bekenden terug uit voorgaande films. Zo wordt de rol van Letty weer vertolkt door Michelle Rodriguez, zien we Tyrese Gibson weer in de rol van Roman en Ludacris in de rol van Tej. Ook zien we Nathalie Emmanuel terug in de rol van Ramsey, de hackster die in de vorige film nog gered moest worden. Ook Mr. Nobody (gespeeld door Kurt Russel) uit de vorige film keer terug, ditmaal met een nieuwe assistent gespeeld door Scott Eastwood. Niet direct een rol die veel toevoegt aan de film, maar waarschijnlijk wel een personage dat we in de toekomst nog terug gaan zien. Vervolgens is daar natuurlijk de belangrijke rol van Cipher nog. Deze vrij ongeloofwaardige superhacker wordt gespeeld door Charlize Theron. Dit doet ze niet geheel onverdienstelijk al zal ze er geen Oscar voor winnen.

fast_amp_furious_8_02038328_st_16_s-highHet is eigenlijk verbazingwekkend dat de films in de Fast & Furious-reeks nog steeds zo veel publiek trekken terwijl er toch een paar behoorlijke missers tussen zaten. Waar het echter in het begin toch wel vooral draaide om auto’s, racen en mooie vrouwen besloten ze een aantal films geleden opeens een nieuw element toe te voegen. We zagen opeens een ‘geoefende’ criminele bende, die de meest ongeloofwaardige stunts uitvoerden, voornamelijk om de wereld te redden. Natuurlijk speelden auto’s en mooie vrouwen in korte broekjes nog wel een rol, maar geleidelijk aan werd deze wel steeds minder. Zo ook in deel 8. We beginnen nog met een straatrace zoals we gewend zijn, deze voelt echter al erg geforceerd aan en lijkt er dan ook ingestopt puur en alleen om er een race in te hebben zitten en wat borsten en billen bij de start te kunnen laten zien.

Na het eerste verplichte elementje barst gelukkig de actie pas echt los als er opeens wapens en overheidsinstanties om de hoek komen kijken. Er is weer groots uitgepakt met onder andere een zelfrijdende zombie-autohorde die alles aan gort rijdt in de straten van New York. De natuurwetten worden weer getart en we zien onder andere een knaloranje Lamborghini, een tank en een onderzeeër voorbijkomen. De actiescènes volgen elkaar in rap tempo op en de film verveelt dan ook nergens. Ook wordt er gezorgd voor de nodige komische elementen om de film wat luchtig te houden en dit alles bij elkaar zorgt er toch voor dat het weer een erg vermakelijke film geworden is die de fans zeker wel zal aanspreken. De spanningsopbouw is goed en misschien zelfs wel beter dan in voorgaande films. Voor een avondje actievol vermaak is dit dan ook de ideale film en heel eerlijk, na het kijken van Fast & Furious 8 ben je alweer vergeten dat Paul Walker er ooit in meespeelde en heb je hem eigenlijk niet gemist.

Geschreven door
Merel is vooral een filmliefhebber die bijna elke week wel in de bioscoop te vinden is, vaak samen met redacteur Michael. Ze kijkt echter ook graag series, leest veel boeken en is tegenwoordig zelfs begonnen met gamen. Druk, druk, druk dus. Maar wel met leuke dingen waarover jullie alles kunnen lezen op de website.

Wat is jouw mening?

0 0

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.